Ansambel GreipFoto: Jaan Krivel
Saund
8. jaanuar 2021, 19:12

„Vihma loitsuga“ end kuulajate südametesse laulnud ansambel Greip on pikalt loominguliselt pausilt uue palaga tagasi

„Vihma loitsuga“ kuulsust kogunud vokaalansambel Greip avaldas uue singli ja muusikavideo. 15. sünnipäeva tähistav kollektiiv üllatab juubeliaasta puhul kõiki vanu fänne ja uusi austajaid lauluga „Marutuul“, mida saadab ka video. Muusika autor on bändi looja Fred Rõigas ning sõnad kirjutas Aapo Ilves.

Rõigase sõnul oli ta suur soov bänd juubeliaastaks taaselustada ja seda millegi märgilisega. „Marutuult“ võib pidada 2012. aastal Eesti muusikaauhindade jagamisel aasta parima laulu kategoorias nomineeritud ning Youtube'is 2,4 miljonit vaatamist kogunud „Vihma loitsu“ mõtteliseks jätkuks. „On ju teada, et loodustemaatika on eesti rahvapärimuses väga olulisel kohal ja ehkki uue loo puhul on tegemist originaalloominguga, on meie bändi folgilikku tausta arvestades selline ideeline sild kõnekas. Samuti on tuule kujund Eestile väga omane, kusjuures alati ei peaks seda negatiivsena tõlgendama, tihtipeale ulatab see hoopis abikäe. Näiteks millelegi unustatule elu sisse puhumisel,“ ütleb Rõigas.

 

Sõnade autor Ilves jääb oma lüürikat kommenteerides salapäraseks. „Vaatasin Greipi nagu skulptor marmorikamakat ja pehmeid mänguloomi ei paistnud kusagilt, selles koosluses tundus midagi palju stiihilisemat olevat. Nüüd jääb juba iga kuulaja enda tunnetada, kas tegemist on looduskirjeldusega, allegooriaga revolutsioonide ja kataklüsmidetiinest ajast, millegi sootuks krüptilisega või lihtsalt toreda lauluga.“

6-liikmeline ansambel lubab, et värske lugu ei jää üksikuks sähvatuseks pärast pikka loomingulist pausi: juubeliaasta raames on planeerimisjärgus ka kontserttuur ning juba õige varsti avaldatakse kuulamiseks ka nende a cappella-töötlus Eesti ühe edukaima etnogrupi loomingust.