Kaire Vilgats ja Dagmar OjaFoto: Kalle Veesaar
Saund
8. jaanuar 2021, 15:32

Eesti Muusikaauhinnad 2021 galat juhivad Kaire Vilgats ja Dagmar Oja: närvid on kindlasti viimse piirini aetud, aga koos on kindlam (4)

28. jaanuaril Saku Suurhallis toimuva muusikamaailma suursündmuse õhtujuhid on selgunud. Eesti Muusikaauhinnad 2021 galaõhtu toovad publikuni Suured tüdrukud ehk armastatud lauljad Kaire Vilgats ja Dagmar Oja. „Pakkumine tuli väga suure üllatusena,“ sõnab Oja Õhtulehele.

„Aga, miks mitte? See on väga põnev väljakutse ja tasub proovida,“ ütleb Oja ja lisab, et vastas pakkumisele kohe jaatavalt. „Mõtlesin võib-olla kolm minutit. Kui helistati, tehti pakkumine ja seletati, mida see endast hõlmab ja tegema peab, oli üsna kohe selge, et muidugi proovime. Kui meie peale on juba mõeldud, siis loomulikult, see on väga äge kogemus,“ ütleb ta.

Dagmari sõnul räägiti neile, et kõige eest on hoolt kantud ja saate juhtimine pole kosmoseteadus, kus peab midagi leiutama hakkama. „Meie eest hoolitsetakse ja antakse teada, millal kuskil olema peame ja nii-öelda lükatakse õigel ajal lavale. Lisaks ei pea me ise hakkama kohapeal midagi välja mõtlema. Mina ei oska kindlasti kedagi intervjueerida ilma, et mulle ei oleks ette antud küsimusi. See on minu jaoks väga võõras,“ räägib Oja.

Varasem saate- või õhtujuhtimiskogemus Dagmaril puudub. „Närv ja ärevus on loomulikult sees. Õnneks meid õpetatakse hästi ja saame saate mitu korda läbi harjutada. Siiani on lubatud, et saame kenasti hakkama ja loodame seda ise ka,“ räägib ta.

Koos õlg õla kõrval

„Saate ajal on närvid kindlasti viimse piirini aetud, aga koos on kindlam ­– õlg õla kõrval. Kes siis veel, kui mitte Kaire,“ muigab Dagmar. Sellest, et galaõhtut juhitakse koos, mitte üksinda, on Dagmari sõnul tohutult abi: „Tunnen, nagu pool vastutust läheks ära ja juba on lihtsam. Jagatud rõõm on ju suurem rõõm. Usun, et saame kenasti hakkama.“

Dagmari sõnul on nende suur eelis, et Kairega ollakse sedavõrd kauaaegsed sõbrad. „Meil on koos väga hea sünergia,“ arvab ta. Lisaks mängib rolli siirus ja lihtsus, mida nii elus kui laval on naised kogu aeg kasutanud: „Loodame, et see jääb ka auhinnagalal nii. Me ei hakka üle panema.“

„Loodan, et galaõhtul on iseendas tekkinud teatav rahu, suudame südamerahuga saadet teha ja ei lähe paanikasse. Pigem tahan rahulikus ja lõbusas meeleolus galat juhtida,“ lisab Dagmar. Suurejooneliseks õhtuks naised veel harjutanud pole: „See on nii värske asi meile endale ka. Millagi hakkavad proovid kindlasti, aga praegu pole peale piltide midagi teinud.“

Dagmari kaassaatejuht Kaire Vilgats ütleb pressiteates, et Eesti Muusikaauhinnad on suurim muusikasündmus, seetõttu hindab ta väga kõrgelt, et ka rasketel aegadel saavad muusikud tähelepanu ja üritust ei jäeta ära.

“Õhtu juhtimine on kindlasti aukartust äratav amet, aga kui seda üldse kellegagi koos teha, siis loomulikult Dagmariga. Meie eesmärk on, et see gala oleks täis elurõõmu ja Eesti muusika tähistamist. Olen 100% kindel, et teeme sellest väga lustaka õhtu. Olenemata rasketest aegadest peab meelelahutus olema ja jääma,” lisab Kaire.

Danel Pandre: auhindade gala toimub publikuta telesaatena

„Need kaks šarmantset daami võivad olla eraldi, koos või kasvõi laulukoori osana, ent kaugustesse paistev sära ja elurõõm sellest ei sõltu,“ ütleb Eesti fonogrammitootjate ühingu juhatuse liige Danel Pandre saatejuhtide tandemi kohta. „Saate juhtimise puhul on kindlasti üks olulisi komponente oma partneri taju ja mõistmine, ning sellega on Kairel ja Dagmaril kohe päris kindlasti väga hästi. Nad olid rõõmuga nõus ja tõdesid mõlemad, et kui tihti ikka tuleb elus võimalus juhtida üht Eesti armastatumat muusikasaadet.“

„Eesti muusikaauhindade gala ettevalmistused algasid varasügisel, tavalisel ajal. Pidevalt muutuvat olukorda jälgides liikus korraldusmeeskond paralleelselt mitme erineva stsenaariumiga, mis kätkes endas nii harjumuspärast publikuga sündmust kui ka piiratud võimalustega telesaate läbiviimist,“ räägib Pandre.

Tavaliselt on sündmuse toimumisaeg välja kuulutatud juba sellele eelneval aastal, kuid sedapuhku öeldi kuupäev välja alles jaanuaris. Veel pole teada, millised piirangud 28. jaanuaril kehtivad, kuid kindel on see, et tavapärast suurt rahvamassi üritusel ei näe. „Auhindade gala toimub publikuta telesaatena,“ kinnitab Pandre. „Ebaselgus ning pidevalt muutuv olukord korraldamist kindlasti lihtsamaks ei ole muutnud,“ tõdeb mees, et tänavuse auhinnajagamise puhul on olnud varasemast raskema tegemisega. „Küll aga panevad tavatud olukorrad looma ebatavalisi lahendusi ning seda kõike me 28. jaanuaril teleekraanilt näha saamegi.“

Üritus toimub Saku suurhallis ning Pandre sõnul pole neil seni olnud vajadust valitsuselt, terviseametilt või veel mõnelt instantsilt erilube taotleda. „Võimalusterohke Saku suurhall võimaldab sündmust läbi viia kõiki ohutusnõudeid arvesse võtvalt,“ sõnab ta.

EFÜ korraldab ka Eesti muusikaettevõtluse auhindade jagamist ning see toimus möödunud aastal kevade asemel hoopis suve lõpus. „See otsus, et gala toimub oma tavapärasel ajal, oli algusest peale kindel,“ kinnitab Pandre. „Autoritel ja esitajatel on olnud viimase aasta vältel oma loomingu esitamiseks ja publikul selle nautimiseks olnud oluliselt vähem võimalusi. Auhinnagala annab olukorra leevendamiseks oma väikese panuse. Kõige olulisem, mida möödunud aastast kaasa võtta on teadmine, et oli väga hea muusika-aasta – anti välja üle 150 albumi ning sadu singleid. Ei kadesta hetkel käivat žürii tööd, sest valima peab väga hea loomingu vahel.“