Valeri KirssFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
7. jaanuar 2021, 22:16

Miss Estonia foto- ja videomaterjale saab näha nüüdsest Rahvusarhiivis

Uue aasta esimesel nädalal kinkis Miss Estonia kaubamärgi omanik Valeri Kirss oma erakogu materjalidest neli suurt kohvrit dokumente Rahvusarhiivi video- ja foto-osakonnale.

Materjalid võtsid vastu Filmiarhiivi direktor Eva Näripea ja asedirektor Gerli Toomet, kes lubasid omalt poolt materjalid aasta jooksul digiteerida ja arhiveerida eesmärgiga neid võimalikele huvilistele näidata.

Otsustavaks sai arhiivi huvi päästa VHS’idele lindistatud finaalsaated. 25 AASTAvõistlusest on näidatud ETV ja TV3 vahendusel 15. finaali, mis on olnud ajastu ikoonid ja ühed oodatumad ja vaadatumad telesaated. 

Kahjuks pole ETV arhiivides neid materjale enam  säilinud ja tänu sellel oli Riigiarhiiv huvitatud videod uuesti digiteerima ja arhiveerima .Ka lubati,et Kirss saab videote  digikoopiad originaal-videote arhiivile   kinkimise eest.   
„Materjalid, mis on VHS’idele salvestatud on juba nii vanad, et see oli viimane aeg nendega midagi ette võtta enne kui hilja. Seetõttu on Rahvusarhiivi poolt nende päästmine kiiduväärt algatus.“ Sõnas Valeri Kirss.

25 aastat Miss Estoniat korraldanud missimeister Kirss kinkis Rahvusarhiivile 36 missiteemalist VHS’i ja kohvritäie unikaalseid Miss Estonia fotosid . Rahvusarhiivis leiavad koha ka tema 25 korraldus-aasta suurt kausta ,mille sisuks on ME peakorraldaja eel- ja järeltöö missikandidaatide ja võistluse korraldamisega ning misside rahvusvahelistele võistlustele saatmisega.

Viimased kuus aastat ei ole Valeri Kirss enam iludusvõistlusi korraldanud sest pole toetajaid leidnud.Samas pikendas ta   jätkuvalt Miss Estonia ja MissTallinn kaubamärgi kehtivusaega ka järgmise kümnendi osas. Kui ostuhuvi-olete teretulnud. 

Miss Estonia aasta iludusvõistluste kaunitaridest on välismaal Eestit edukalt esindades saavutanud allnimetatud rahvusvahelistel suurvõistlustel edu:

1. Miss Estonia 1931 Lilly Silberg valiti Pariisis Miss Europe iludusvõistlusel esimeseks printsessiks

2. Miss Estonia 1988 teine printsess Eha Urbsalu võitis NL supermodelli tiitli Moskvas

3. ME 1989 Cathy Korju valiti Türgis peetud iludusvõistlusel Topp-5 kauneima sekka

4. ME 1990 Liis Tappo valiti Miss Europe iludusvõistlusel  Topp-10  kauneima sekka  ja Liis võitis Soomes ka Miss Baltic Sea tiitli

5. Eesti Miss Estonia 1994 Eva Maria Laan võitis Miss Baltic Sea tiitli

6. EME 1997 Kristiina Heinmets valiti Miss Universe iludusvõistlusel              Topp-10 kauneimate sekka

7. EME 1998 Kadri Väljaots valiti Miss Europe iludusvõistlusel teiseks printsessiks ja Kadri võitis ka Miss Baltic Sea tiitli

8. EME 2000 Evelyn Mikomägi valiti  Miss Universe iludusvõistlustel                Topp-10 kauneimate sekka

9. EME 2000 teine printsess Dagmar Makko valiti Soomes Miss Baltic Sea tiitlivõitjaks