Tartu filmifondi toetatud linateoste sekka kuulub ka Rainer Sarneti „Vaino Vahing“. Tegemist on lavastusliku dokumentaalfilmiga vastuolulisest Tartu kirjanikust ja psühhiaatrist Vaino Vahingust, kes pidas aastatel 1968–1984 päevaraamatut, kus kajastas Tartu kultuurielu ja oma vaimseid otsinguid. Foto: Karin Tetsmann
Film
7. jaanuar 2021, 17:08

Tartu filmifondi unistus: Hollywoodi filmide võtted võiks jõuda ka ülikoolilinna

Tartu linnavalitsuse rahastatav Tartu filmifond sai eelmisel aastal toetada ligikaudu 82 000 euroga kokku üheksat filmi, mille filmivõtted või tootmine on toimunud Tartus. 

Aga filmifondi eesmärk on veel suurem, selgub selle juhi Kristiina Reidolvi jutust. „Tartu filmifondi unistuseks on, et lisaks Eesti filmidele tuleks Tartusse ja Tartumaale üha rohkem rahvusvahelisi filme, kindlasti Euroopa väärtfilme, kuid ka Hollywoodist või hoopis Aasiast. Seetõttu osaleme rahvusvahelistel filmiturgudel, et fondi võimalusi välisprodutsentidele tutvustada,“ märgib Reidolv. 

Mullu liitus Tartu filmifond üle-euroopalise regionaalsete filmifondide võrgustikuga Cine-Regio ning tänu sellele tugevdas sidemeid Euroopa filmivaldkonnaga. Cine-Regio kaudu liiguvad rahvusvahelised kaasproduktsioonid ja filmivaldkonna projektid, samuti saab nii osaleda Euroopa filmipoliitika kujundamises. „Töötame tõsiselt selle nimel, et fond oleks atraktiivne nii Eesti kui ka välismaa filmiprodutsentidele. Meie jaoks on väga oluline laiendada fondi rahvusvahelist haaret,“ räägib Reidolv, kes on samal ajal ka Tartu loomemajanduskeskuse juht.

Tartu filmifond pakub filmitootjatele tagasimakseskeemi, mis tähendab, et Tartus ja Tartumaal tehtud kulutustelt saavad tootjad tagasi kuni viiendiku, kuid sealjuures toovad nad 80 protsendi ulatuses investeeringuid piirkonda lisaks. Filmifondi laiemaks eesmärgiks on elavdada kohalikku majandust ja turismi.

Tartu filmifond andis teada, et on valmis toetama peagi algava rahvusvahelise filmi „Omerta 6/12“ tootmist, mille režissöör on Aku Louhimies. Soome tuntud kirjaniku Ilkka Remesi 2,4 miljonit eksemplari müünud menuraamatul põhineva filmi võtted toimuvad Tartus aasta alguses, võttepäevi on Tartus kavas veidi üle kümne.
-------------------
9 toetatud filmi

Tartu linnavalitsuse otsusega said eelmisel aastal Tartu filmifondist mängufilmidest toetust Jaak Kilmi „Tagurpidi torn“ (tootja Stellar Film), Ergo Kulla „Soo“ (Taska Film, Kassikuld ja Apollo Film Productions) ja Elmo Nüganeni filmitriloogia „Apteeker Melchior“ (Taska Film, Nafta Films, Hansafilm ja Apollo Film Productions). 

Tõsielufilmidest toetati Rainer Sarneti lavastuslikku dokumentaalfilmi „Vaino Vahing“ (Klaasmeri), Anna Hintsi filmi „Homme saabub paradiis“ (Stellar Film) ja Aleksandr Heifetsi filmi „Muusika, mida ma veel ei tea“ (Well Well). 
Lõpparuande esitas Taska Film Jaan Tootseni dokumentaalfilmi „Fred Jüssi. Olemise ilu“ eest.

Filmifond otsustas arendada filmiettevõtluse edendamiseks koostööd kõrgkoolidega ning toetused eraldati esmakordselt ka Balti Filmi- ja Meediakooli Tartus ja Tartumaal filmitud tudengifilmidele - "Mu kallid laibad“ (režissöör German Golub), mis võitis tudengifilmide Oscari rahvusvahelise mängufilmi kategoorias ja sai seeläbi õiguse kandideerida lühifilmide Oscarile, ning „Talent“ (režissöör Silver Õun).