Henrik NormannFoto: Martin Ahven
Inimesed
6. jaanuar 2021, 16:02

Henrik Normann annab juubeli puhul raamatu välja: siis ei pea enam ise nalju ette lugema

"Kuna olen käinud väga paljudel juubelitel selle 30 aasta jooksul esinemas, mõtlesin, et kutsun sel aastal kogu Eesti rahva enda juubelile," räägib näitleja Henrik Normann, kes tähistab suvel oma 50. sünnpäeva ja otsustas sel puhul raamatu välja anda, "Vikerhommikus".

Raamatu käsikiri on juba valmis ning praegu tegeletakse toimetamise ja kujundamisega. Ilmuma peaks teos märtsis ja selle pealkiri on "Tee nalja, Normann"."Seda lauset on mulle öeldud miljon korda ja mõtlesin, et ma siis nüüd teen. Tegin raamatu ära, et siis ei pea enam ise lugema neid nalju ette, vaid saate kõik raamatust lugeda," ütleb Normann.

Henriku sõnul ei ole tegemist elulooraamatuga, vaid raamatuga, kus on kirjas meeldejäävad lood elust enesest. "Kõik on puäntidega lood – lühikesed, lehekülg või poolteist maksimaalselt," selgitab ta.

Näiteks meenutab Normann raamatus seika, mil sarja "Vanad ja kobedad" võttegrupiga pausi ajal pirukaid ostma mindi. Normann võttis Maie riided poodi minnes seljast, kuid Milling jättis Valduri vuntsid ette ning dressipüksid ja kummikud jalga. "Poemüüja hõikas, kui nägi seda massi, kes poodi ilmus: "Kallikesed, minul seda kaardimakseterminali ei ole. Meil käib sularahas kõik." Kõik ütlesid, et ei ole hullu, meil on sularaha. Poemüüja oli ähmis, et nii palju inimesi, kõik pirukad saavad otsa. Lõpuks jõuab Milling ja ütleb: "Mina paluksin ka üks kapsapirukas, porgandipirukas ja võtan ka ühe selle limonaadi. Poemüüja sahmib, paneb kotti neid, vaatab siis Millingule otsa ja ütleb: "Sina maksad kohe või panen vihikusse kirja?". Selliseid lugusid on see raamat täis," räägib Normann.

Juubeli tähistamiseks on Normannil aga teisigi plaane. Näiteks plaanib ta suvel koos Maire Aunastega juubelituurile minna ning sügisel on kavas galakontsert. "Selline juubeliaasta rõõm on minu sees," tõdeb ta. 

Normann ise hindab pigem intelligentset nalja ja tatipritsimisest lugu ei pea. "Meie ühiskond on ühtepidi natuke hell. Selle sõnavabadusega on nüüd viimastel aegadel aina rohkem kinnistunud ka vastutus, kuidas selle sõnaga ringi käid. Kui siin mingi periood oli kõik, mida sülg suhu tõi, naljakas ja lubatud, nägime tegelikult, et see kõik on odav. Ta on nagu tuisune ilm, mis natuke pakub ägedat emotsiooni, aga tahaks, et ta läbi saaks või mööda läheks. Samamoodi on tatipritsmisega," sõnab ta ja lisab, et kui nalja mõistmiseks peab natuke ka ridade vahelt lugema, kõnetab nali pikemat aega.

"Selle kohta öeldakse, et nali võiks olla intelligentne. Mis sa ikka lahmid, sellist labasust on niigi palju," lisab Normann, et ropendamise naljad on vaid odav populaarsus ja nendega kaugele ei jõua.