Jüri PootsmannFoto: Erlend Štaub
Inimesed
6. jaanuar 2021, 09:15

Jüri Pootsmann püüab suitsetamisest loobuda: olin ikka päris hull korsten

„Esimest korda proovisin suitsu kooli ajal, kui elasin Taanis. Seltskonna kaudu jäi see komme kuidagi külge,” meenutab muusik Jüri Pootsmann. Nüüd on Jüri liitunud Sigarexiti kampaaniaga ja  otsustanud halvale harjumusele kriips peale tõmmata.

Regulaarselt hakkas Jüri suitsetama hiljem, umbes gümnaasiumi lõpus. „Mäletan, et see süstemaatika läks kuidagi järjest tihedamaks. Ei oska öelda miks, aga suitsetamise motoorika jäi kehasse,“ tõdeb ta.

Kuigi suitsetamise põhjuseid võib olla mitmeid, oli see Jüri jaoks toona, ja ka nüüd, pigem sotsiaalne tegevus. „Tossamine oli minu jaoks tegevus, mida teed ühiselt koos sõpradega ja mis tundus väga äge tol ajal. Mäletan, et kui pool klassi läks välja suitsule, läksin loomulikult nendega kaasa ja mingit moodi jäi see harjumus sisse,“ selgitab ta.

Jüri tõdeb, et suitsetas viimasel ajal väga palju. „Ma olin ikkagi päris hull korsten ja suitsetasin väga tihedalt,“ tunnistab ta.

Suitsetamisest loobub Jüri esmakordselt ja seda Sigarexiti kampaania raames. „Ma ei ole seda nii tõsiselt üritanud kui praegu. Lõplikku otsust suitsetamisest loobuda ei olnud ma kunagi vastu võtnud. Olin võib-olla peas mõelnud, et halvast harjumusest loobumine ei teeks paha, aga konkreetset otsust ma vastu ei võtnud. Nüüd oli aeg...“ ütleb Pootsmann.

"Endale valetamine on kõige hukatuslikum."

Kampaaniaga liitumisel mõistis Jüri, et see on suurepärane viis endale ja ka teistele tõestada, et ta saab hakkama: „Sõbrad ja tuttavad poleks keegi uskunud, et asja niimoodi avalikult ette võtan. Eks see paneb mingil määral ka pinge peale, kui kõik silmad on nii-öelda sinu peale suunatud, aga samas olen endas väga kindel, et suudan suitsust loobuda. Olen siiani hästi hakkama saanud ja väga uhke.“

Nii ongi Jüri olnud suitsust prii juba eelmise aasta lõpust. „Aastavahetusel küll koperdasin ja tegin ühe suitsu, aga teadsin seda ette ja see ei muserdanud mind. Pärast seda pole rohkem teinud. See on olnud väga lühike aeg, aga minu koguseid vaadates ja võrreldes, on suitsust loobumine olnud väga suur asi. Siit saab ainult paremaks minna,“ jääb ta positiivseks.

„Suitsetamisest loobumisel on kõige tähtsam see, et pead ise tahtma harjumust maha jätta. Ei saa endale valetada, et nüüd proovin maha jätta, aga nädala pärast tuled ikka vana rutiini juurde tagasi. Endale valetamine on kõige hukatuslikum – kui hakkad endale valetama ja sama muster jätkub, tunned lõpuks, et sa polegi võimeline suitsust loobuma,“ arvab Jüri. „Suitsetamisest loobumiseks peab olema õige hetk ja pead endas kindel olema, nii võib see ka üleöö juhtuda. Eks igasugused abivahendid on toredad, aga kõige olulisem on enda tahtejõud, muidu suitsetamise maha jätmine ei õnnestu.“

Sedavõrd lühikese ajaga Jüri sõnul olulisi muutusi ei teki, kuid peamine on see, et olukord on rahulikum. „Sa ei pea kogu aeg mõtlema, millal tekib väike paus, et saaks välja joosta ja rohkem on aega üle, et tähtsamatele asjadele keskenduda. Sa suudad mingitest käeraudadest lahti murda ja pole enam suitsetamise ori. Ma ei ole otseselt tundnud, et miski oleks kehvem või parem, aga olen uhke, et olen suutnud ilma suitsuta olla,“ on Pootsmann optimistlik.

Avaliku elu tegelasena ei ole suitsetamine olnud kindlasti asi, millega Jüri tahtnuks figureerida, aga praegu ei ole sellest häbi rääkida. „Pigem proovin kampaanias osalemisega teisi motiveerida. Kuigi teatud pealesurumised tavaliselt ei mõju, tekitavad need vähemalt jutuainet. Tahan näidata, et kui juba väga rets korsten nagu mina, suudab suitsetamisest loobuda, saavad ka teised hakkama. Küll aga peab tuleb igal inimesel omal ajal, omas tempos ja kõigil on selleks kindlasti omad nipid,“ räägib ta.