Fou Ts'ong 1965. aastal. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
31. detsember 2020, 10:01

Covid-19 tappis maailmakuulsa pianisti (1)

Esmaspäeval suri koroonaviiruse tüsitustesse maailmakuulus muusik Fou Ts'ong - esimene hiina pianist, kes pälvis ülemaailmse tunnustuse ja edu.

BBC Newsi teatel suri 86aastane Fou Londonis, kus ta oli elanud 1950. aastatest saadik. Tema noorem ametivend, hiina tipp-pianist Lang Lang nimetas Foud oma järelehüüdes "tõeliselt suureks pianistiks ja meie vaimseks majakaks".

1934. aastal Hiina intelligentsi hulka kuuluvas peres sündinud Fou kuulis Lääne klassikalist muusikat esmakordselt väiksena, kui tema isa, nimekas tõlkija Fu Lei, pärast mitut Prantsusmaal veedetud aastat kodumaale naasis. Noorukieas õppis Fou Shanghai sümfooniaorkestri asutaja ja peadirigendi, Itaalia dirigendi Mario Paci käe all, kelle roll Lääne klassika toomisel Hiinasse oli ülikaalukas. 19aastaselt lahkus Fou Hiinast, jätkamaks muusikaõpinguid Varssavis. Hiljem saigi ta tuntuks eeskätt Chopini, aga ka Mozarti ja Debussy tõlgenduste poolest.

1959. aastal Londonisse siirdunud Fou abiellus 1960 maailmakuulsa viiuldaja Yehudi Menuhini tütre Zamiraga. Nad said poja, kuid lahutasid 1969. Hiljem abiellus Fou hiina pianisti Patsy Toh'ga ning sai temaga teise poja. 

Läänes tuntuks saanud hiina pianisti vanemaid kiusati maoistliku intelligentsivastase kultuurirevolutsiooni käigus taga ning nad läksid 1966. aastal vabasurma.

"Jätame hüvasti meistri, muusiku, filosoofiga, kes suutis erakordsel moel kõnelda maailmale Chopini suurusest sõnade, aga ennekõike oma klaverimängu kaudu," seisab Chopini instituudi järelehüüdes Foule.