Foto: Pixabay
Raamat
17. jaanuar 2021, 13:57

10 head põhjust: miks on raamatute lugemine kasulik harjumus?

Kuna veedame suure osa oma ajast nutiseadmete ekraanide taga, võib tunduda, et loeme palju. Hoopis parem mõju inimesele on aga raamatute lugemisel. Lugedes iga päev, paraneb keskendumisvõime, väheneb stress, uinud paremini ja isegi elad kauem.

1. Lugedes maandad stressi

Lugedes mõnda romaani, sukeldud raamatu väljamõeldud maailma nii, et unustad päriselu mured. Tänu sellele annad oma mõtetele puhkust ja väheneb ka ärevus. Isegi vaid kuus minutit lugemist alandab pulssi ja vähendab lihaspingeid. Kasuta lugemise stressi alandavat ja rahustavat mõju ka paremaks uinumiseks. Sellisel juhul eelista muidugi mõnda rahuliku süžeega lugu.

2. Saad juurde uusi teadmisi

Lisaks aimekirjanduse ja eneseabiraamatutele võid palju uut teada saada ajaviitekirjandusestki. Ei või kunagi teada, millisel eluhetkel mõni selline teadmine kasuks tuleb.

3. Oled parem kaaslane

Lugemine parandab suhtlemisoskust ja empaatiavõimet. On täheldatud, et lapsi, kellele regulaarselt kodus ette loetakse, peetakse teiste poolt õiglasemaks kaaslaseks. Samuti lähendab häälega ette lugemine pereliikmetevahelisi suhteid.

4. Paraneb mälu

Selleks, et raamatus olevast loost aru saada ja seda jälgida, pead endalegi märkamatult meelde jätma mitmeid olulisi detaile. Eriliseks katsumuseks võib olla mõni Vene kirjandusklassika, kus palju tegelasi, sarnaseid nimesid ja keerukaid süžeepöördeid.

Iga kord, kui omandad uut informatsiooni, tekivad ajus uued sünapsid ja juba olemas olevadki muutuvad tugevamaks. See parandab oluliselt lühimälu ja ajutööd, mis vanemas eas kipub halvenema.

5. Elad kauem tervena

Regulaarne lugemisharjumus pikendab tervena elatud aastaid. Eriti hea mõju on sellel mälule, kuna lükkab edasi näiteks dementsust ja Alzheimeri tõbe. Uuringud on näidanud, et nende inimeste, kes armastavad palju lugeda, eluiga on märgatavalt pikem kui mittelugejatel.

6. Koged elamusi

Kuna raamatut on võimalik kõikjale kaasa võtta, saad endale pakkuda mõnusat elamust just sel hetkel, kui seda soovid. Tänu raamatus toimuvale võid rännata kohtadesse ja olukordadesse, kuhu sa muidu ei satuks, ning kogeda põnevust, kurbust ja rõõmu. Raamatud on meeliköitev meelelahutus, mida saad nautida tasuta, kui laenutad lugemisvara raamatukogust.

7. Oled tööl edukam

Lugemine arendab analüütilist ja loovat mõtlemisoskust. Tänu sellele oled sa parem tööelus ette tulevate probleemide lahendamisel. Kuna lugemine muudab su empaatilisemaks, oled ka kolleegina hinnatum.

8. Suudad paremini keskenduda

Kui leevendad igavushetki nutiseadme asemel hoopis raamatuga, arendad lisaks mälule ka keskendumisvõimet. Nimelt vähendab nutiseadme vahendusel saadav infohulk keskendumisvõimet ja tekitab väsimust. Selle tõttu võiks just lapsi rohkem lugema innustada.

9. Areneb lugemisoskus ja -kiirus

Peale romaanide loe teisigi tekste, nagu luuletusi, laulusõnu, artikleid ja arvamuslugusid. Nii paraneb su tõlgendamis- ja analüüsivõime, mis tuleb kasuks erinevatest tekstidest arusaamisel.

10. Saad parema sõnavara ja soravama mõttelennu

Mida rohkem loed, seda enam areneb su sõnavara, mida saad uhkusega igapäevaelus kasutada. See tuleb kasuks ka sinu kirjaoskusele ja -stiilile. Vali välja mõni lemmikautor ja analüüsi, mis teeb tema kirjutamisviisi niivõrd meeldivaks. Nii saad palju kasulikku õppida.

____________

Nõksud, et leida lugemiseks aega

Enamasti on põhiline vabandus, miks keegi raamatuid ei loe, see, et lugemiseks pole justkui aega. Anname kuus ideed, kuidas raamatutele enda elus ruumi teha.

  • Leia raamatuid, mis sind tõeliselt huvitavad. Kui loed enda lõbuks põneva süžeega hästi kirjutatud raamatuid, on lihtsam lugemiseks aega leida. Ka asjalik enesearenguks mõeldud raamat, millest sul päriselt kasu on, võib panna sind oma vaba aega ümber vaatama.
  • Võta päevane eesmärk lugeda teatud arv lehekülgi. Alguses on see hea harjumuse tekitamiseks. Eriti kaasahaarava raamatu puhul kipub lõpuks olema keeruline ennast edasi lugemast takistada.
  • Kanna raamatut kaasas, et saaksid selle kohe välja võtta, kui tekib jõudehetk.
  • Liitu raamatuklubiga, kus saad loetud teemadel arutada. Kui sa sobivat klubi ei leia, algata see ise. Kindlasti on sinu tutvuskonnas lugemisentusiaste.
  • Loobu ühismeediast. Võõraste elude uudistamise asemel loe hoopis raamatut. Ühismeedias veedetud aeg võib teinekord venida väga pikaks – selle aja jooksul jõuad lugeda päris mitu peatükki.
  • Pea loetu üle arvet. Kirjuta kõik aasta jooksul loetud raamatud üles ja märgi nende juurde ka emotsioon, mis sind lugedes valdas või kirjuta arvustus. See pakub mõtteainet ja innustab veelgi lugema.