Võta aega iseendale
Inimesed
29. detsember 2020, 21:45

„PUUDUTA MIND“ | Hingamisharjutus, mis aitab tuua ellu rõõmu ja tõstab meeleolu

Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm soovitab dünaamilist hingamisharjutust, mida võiks teha, kui oled kurb või tunned, et soovid rohkem rõõmu tunda.

Samuti on see hea harjutus meeleolu tõstmiseks ja keha energitiseerimiseks kodus ning puhkehetkel ka tööl olles. Küll aga ei sobi see harjutus kõrge vererõhu, migreeni või glaukoomi puhul.

Harjutus

Seisa jalad õlgade laiuselt, põlved kergelt kõverdatud, mitte lukustatud sirgeks. Harjutus koosneb kolmest osast - kolmest lühikesest järjestikkulisest sissehingamisest koos käte dünaamiliste liikumistega ja neljas on häälega välja hingamine. Loe enne tegema hakkamist harjutus läbi.

1. Esimese sissehingamisega nina kaudu teed lühikese sissehingamistäite alumise kolmandiku sissehingatava õhuga ja samal ajal tood käed enda ette õla kõrgusele, peopesad vaatamas ülespoole.

2. Edasi tee teine lühike sissehingamine, täites kopsust kaks kolmandikku ja samal ajal viies käed õlgade kõrgusel kõrvale, nagu laotaksid tiivad laiali ja peopesad ülespoole.

3. Edasi tee kolmas sissehingamine nii, et kops täitub ja samal ajal vii käed üle pea paralleelselt üles nii, et peopesad vaatavad teineteise poole.

4. Nüüd ava suu ja hinga täielikult välja nii, et ütled kuuldavalt HA ja samal ajal kõverdad kergelt põlvi nagu hakkaksid istet võtma ja tood hooga käed alla ja tahapoole nagu sukeldujal.

Tee seda harjutust üheksa korda või kuni kolm minutit. Harjutust ei ole vaja jõuga teha, vaid järgida rahulikku stimuleerivat rütmi. Kui harjutusest välja tuled, sule silmad ja koge harjutuse mõju. Märka, kui kiiresti süda lööb. Märka tajusid oma kätes, näol ja peopesades.