James Doohan Foto: Kuvatõmmis/Youtube.com
Inimesed
29. detsember 2020, 19:11

„Star Treki“ näitleja James Doohani tuhk smugeldati rahvusvahelisse kosmosejaama

Väidetavalt smugeldas videomängude arendaja ja ettevõtja Richard Garriott rahvusvahelise kosmosejaama pardale "Star Treki" näitleja James Doohani tuha, vahendab Independent.

Kanada näitleja suri 2005. aastal 85aastaselt, kuid suutis sellele järgnevatel aastatel siiski kosmosesse jõuda. Väidetavalt oli Garriott üks esimesi erakodanikke, kes külastas 2008. aastal 12 päevase omafinantseeringuga missiooni ajal eraisiku astronaudina rahvusvahelist kosmosejaama (ISS).

Intervjuus ajalehele The Sunday Times rääkis Garriott, kuidas temaga võttis ühendust näitleja poeg Chris Doohan, kes ütles, et isa soov on pääseda ISS-i.

Garriott nõustus ettepanekuga ja sai Doohani tuha, kuid ajaliste piirangute tõttu oli ta sunnitud mööda minema ametlikust protsessist, mis oli vajalik objektide jaama pardale toomiseks. Seega smugeldas Garriott ISS-is mitu Doohani lamineeritud fotot, mis sisaldas osa tema tuhast ja need salaja kosmosejaama.

"Tema perekonnal oli väga hea meel, et tuhk sinna tõusis, kuid olime kõik pettunud, et me ei saanud sellest nii kaua avalikult rääkida. Nüüd on möödas piisavalt aega, et saaksime," ütleb Garriott.