Sass HennoFoto: Hannes Dreimanis
Inimesed
29. detsember 2020, 10:33

SULESEPPADE PORILOOPIMINE: Sass Henno nimetas Peeter Sauterit pedofiiliks, kuid võttis ruttu sõnad tagasi (13)

Pärast seda, kui kirjanike liit keeldus lapseealise seksuaalses ahvatlemises süüdi mõistetud Peeter Helmet algselt enda koosseisust välja armast, lahkusid kolm liiget organisatsioonist. Üks neist oli Sass Henno, kes uskus, et probleem on hoopis kirjanike liidu siseringis, kus tegutseb tema hinnangul veelgi pedofiile.

"Ma ise kahtlustan Sauterit, kes üks häälekamatest kaitsjatest ja alati lastevastase vägivalla teemal ka minu (Facebooki – toim.) seinal lapsi süüdistamas käib," säutsus Sass Henno Twitteris. 

Kuna kirjanikul ja tõlkijal Peeter Sauteril (58) Twitterit pole, sai ta rängast süüdistusest teada Kroonika ajakirjanikult, misjärel ta Hennoga ühendust võttis ja too postituse eemaldas. "On küll solvav, aga ei taha vägikaikavedu," jäi Sauter tagasihoidlikuks ja kiitis veel, et Henno on hea kirjanik. 

Refereeritud artikli täistekst Kroonikas.

Vahetult enne jõule teatasid Sass Henno, Andra Teede ja Meelis Oidsalu, et otsustasid Eesti kirjanike liidust välja astuda, kuna liit ei heitnud enda seast välja Peeter Helmet. 34 kirjaniku esitasid aga liidule pöördumise, soovides uut hääletust. Pühapäeva õhtul teataski liit, et esimese astme kohtus laste seksuaalses ahvatlemises süüdi mõistetud Helme arvati ridadest välja. 

Liidu liikmetele saadetud kirjas märkis Tiit Aleksejev, et 21. detsembril tehtud hukkamõistuavaldusel on kaalu vaid koos Peeter Helme väljaarvamisega. "Et hoida ära liidu lagunemist ja mainekahju süvenemist, võttis eestseisuse valdav enamus vastu otsuse arvata Peeter Helme EKL liikmeskonnast välja põhikirja punkti 10c alusel," seisis kirjas. 

Põhikirja punkti 10c aluse ei tohi kirjanike liidu liige oma tegevuse ja käitumisega kahjustada EKL mainet.

Aprillis esitas prokuratuur Postimehe endisele peatoimetajale ja kultuuritegelasele Peeter Helmele süüdistuse lapseealise seksuaalses ahvatlemises. Novembri lõpus mõistis Harju maakohus Helme süüdi, karistades teda aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vangistusega, aga lubas otsuse edasi kaevata. 

Viimasele on apelleerinud seni liidu liikmed, kes on Helme välja heitmise vastu, kuna kohtuotsus ei olnud jõustunud.