KÕIK OLI HALVASTI!Foto: MARK MAKELA/Reuters
Saund
25. detsember 2020, 17:49

TOP 10 | Õhtuleht esitleb! Koroona-aasta halvimad laulud! (7)

Küll on olnud ikka aasta. Eurovision jäi ära, mistõttu ei saanudki Uku Suviste enda jubeda lauluga Eestile au tegema minna, kuid sellest hoolimata on Eesti muusikategelased olnud erakordselt aktiivsed, mistõttu tuleb tänavune tabel teistmoodi. Siin on TOP 10 kõige kummastavat muusika- ja muusikavideostiili, mis tänavu taaskord meile enda oskusi näitasid.

10. koht - nii halb, et on juba hea

Osad laulud on sellised, mille kohta ei oskagi seisukohta võtta. Nad võivad mõne silmis olla väga-väga halvad, aga neis on pea alati miskisugune konks, mis muudab nad samal ajal ka neetult heaks. Mine võta siis kinni, mis see õige on.

Defeatem - "Juba linnukesed"

Üks tore raadiojaam otsustas varasuvel teha konkursi lastelaulude kaverile. Metallvõtmes lastelaul "Juba linnukesed" kukkus välja selliselt, et sobib meie tabelisse, aga sobib ja väga andekate videote tabelisse. Agraarromantika ja lapsepõlvenostalgia, mis nende vastu saaks?

Flyer - "Valge vein ja tume rumm"

Eestlased armastavad kogu südamest valget veini ja tumedat rummi. Küsige kasvõi Imre Rammuli käest, sest tal aega on, kuna kliente enam ei käivat. 

OlluPop - "Olgu jääv meile päike"

DJ Heiki ja tema kamp veel tuleb, kuid koos Defeatemiga tegi ka seni vähetuntud õõvamuusik OlluPop kaveri nõukogude lastelaulust "Olgu jääv meile päike".

Raha.pesu.karud - "ah. sa. mait"

Ühest küljest on see laul ilmselt aasta parim Eesti laul. Teisest küljest käib konstantne läbu, taustal lärmab Erich Krieger ja kõik on nii segane, et kasvõi tähelepanu juhtimiseks lisame selle loo tabelisse. Laske edasi, poisid!

9. koht Sunlight ja lillepõld

Ansambel Sunlight on üks kummaline moodustis. Üheks võtmetegijaks Elmari-raadio põhihääl, muus osas meenutab igast otsast omaaegset plastilist Olavi Otepalut. 

Sunlight - "Uus Päev"

Esimese näitena Sunlighti uus suvelaul, mis lõikab snitti tüüpilisest Eesti suvevideost, kus kõnnitakse mööda randa. Selles osas on video veidi tagasihoidlikum, et siin pole sõidetud puhkuseparadiisi, et videot teha. Kui aga saabub refrään "lalalallalallalalalalalalaaa", siis on olukord juba huvitavam.

Millest aga lillepõld? Sest kui raps õitseb, siis võib ühel korralikul põllul teha rohkem kui ühe muusikavideo, sest kes see seda ikka märkab.

Sunlight - "Selles muinasloos"

Ansambel Dolores - "Šansse null"

8. koht kummaline süldimuusika

Kõrtsimuusikutele oli mõistagi tänavune aasta meeletult raske, sest kõrtsid kippusid kinni olema. Kas sellest lasti end morjendada? Ei, muidugi mitte!

Eesti Gun ja ans. Kristjan - "Oi aegu ammuseid"

Eesti Gun ehk Gunnar Loho on tuntud juba aastakümneid enda ainulaadse vokaaltämbri poolest. Selle vokaaltämbri üldnimetajaks võiks olla "laula, nagu sul oleks sees kolmepromilline joove". Seekord võttis ta tegemiseks taaskord ajatu klassika. Ja mis kõige olulisem, laul tehti juba esimesel tänavuse aasta päeval!

Hellad Velled - "Seikleja laul"

Karmid mehed, kellega pimedas kokku ei tahaks saada, leidsid jälle slaavi tümmiklassikat ja tegid sellest oma versiooni. Lõppprodukt taaskord neile omases tuntud headuses.

Mai Skizo - "Võida kõik"

Kunagi sai ansamblit Mai Skizo seostada omaaegse superstaarisaate võitja Jana Kasega. Siis tuli suurem paus, kuid tänavu tuli Mai Skizo tagasi. Puise esteetikaga video võtab snitti nullindate alguse euro-rockist, mille heliline esindaja võiks olla Liquido.

7. koht - "Hei, produl on bemm!"

Bemmi najal videos vehklemine võinuks ju jääda ka sinna nullindatesse, kuid teatud väärtused on jäävad. Selleks võiks teha lausa omaette referendumi, et kas põhiseaduses peaks olema kaitstud muusikavideo kui bemmi ja laulja vaheline liit. 

Ketlin - "Kes oled sa"

Kes oled sa, Ketlin? Vastame ausalt, et meie siin ei tea, aga tundub, suvepiiga kuskilt Pärnust. Mitte väga meeldejääva raadiopopi muudab meeldejäävamaks ilus ja valge bemm, sest siis ütleb lugu rohkem!

Argou Yeah - "Super lugu"

Kes oled sa, Argou Yeah? Vastame ausalt, et meie siin ei tea. Isegi seda mitte, et kas ta on kuskilt Pärnust jälle, aga vähemalt on ka temal videos bemmid. Lisaks vehivad esinejad hoogsalt kätega, sest nii tehakse ju ka välismaal.

6. koht - Lähme kuurortisse ja teeme video ka, sest mis seal muud ikka teha

Jah, kui me paneksime kokku ühe korraliku VHSi või DVD muusikavideotest, mis on tehtud kuskil palmisaarel puhates, siis saaksime seda Politseiakadeemia asemel maratonina vaadata. 

Bennex X Analore - "Sõlmed ja süda"

Ehkki rannavideo ja duo koosseisus räppar ja refrääni laulev lauljatar on nii iganenud valem, siis kui panna esinejanimesse "ja" asemel "x", siis on kõik palju kaasaegsem. Taustaks pandud latiinorütmid on ju ka MTV-s pidevalt olemas, mistõttu oleme tõesti Eesti muusikas jõudnud uude kümnendisse.

AG - "Olla sinuga"

Pärnumaalt tuleb ikka suurem osa Eesti, ee, kummalist muusikat. Nüüd on sealt sirgunud ka uus ja andekas räppar, kelle laule kandideeris tänavusse tabelisse mitmeid. Pääses sisse siiski kõigest ühega, kuid see-eest klassikalise "sõidame puhkusele ja teeme video"-kategooriasse väga sobiva palaga.

5. koht - Miks te laulate?

Osade inimeste kohta peab ütlema, et me ei saa täpselt aru, miks nad üldse laulavad. Osad neist on endised reality-tähed (enamjaolt tänapäeval siis "Rannamajas" pildile saanud tüübid), kellele on kogemata kuskilt öeldud, et sa pead sort-of veidikene viisi ja mul siin on üks laul ka. Kuna nad on ikkagi peaaegu kuulsad, siis küll Kroonika ja Õhtuleht miskit kirjutavad ja äkki saad kuulsaks ka. Aitäh, teile selle eest.

Kristo Koik - Jackpot

"Rannamaja"-Kristo hiilgas saates draama, alkoholi ja kõige muuga, kuid mitte laulmisega. Sellest hoolimata kihutas ta Eesti muusika stratosfääri kasvõi ainuüksi tänu riimile:

"olen sinu jackpot, minuta sa ei saa
eile õhul blackspot, kas sina olid seal
täna teeme tiktoki videot, ojaa
beibi, naudi elu, see meie area

tule mulle sülle, sest vähe ruumi siin
tahad laulan sulle, mul mõttes mõni riim
kui mul pakud silmailu, pakun sulle gängi
panen ma su järgmisesse Kristo Koigi bändi."

Liisi - Ei Mäleta

Teine "Rannamajast" tuule tiibadesse saanud vokalist Liisi üllatas meid aga veidi vähemlennuka riimiga:

"Mõtlen elus ei, kuid ütlen sulle jaa.

Ja keegi minust iialgi aru küll ei saa.

Kell alles hommik, õlut ostma Rimisse,

pea nii valutab ehk satun neljapäeval "Krimisse".

iPhone'i laadija, kurat jälle katki,

kus ma oma võtmed seekord maha jätsin?

Tutvusime alles täna, palun tõmba normiks,

sa nii kiirustad nagu allpool kisuks tormiks."

4. koht - Jaanus Saks

Jaanus Saks või Wild Disease on meie tabelisse ikka jõudnud. Sel aastal jõudis arutelu alla vähemalt kolm erinevat teost, millest kõik on omamoodi hingelähedased igale kummalise muusika fännile.

Jaanus Saks - "Hea päev"

Kui keegi on indie-bändis mänginud, siis esimesed laulud on ikka ühesugused. Paar duuri, rõõmsa naeratusega ja taustal kitarriga mees, kellele meeldib hüpata. Sellised lood jäävad kuskile keskkooli esimeste nädalate juurde. Miks aga 40-aastane härrasmees sellist stiili korraga viljelema hakkab, jääb siinkohal arusaamatuks.

Wild Disease feat AG - "Ma olen käinud"

Jätame siia lihtsalt ühe rea:

"Nice õhtupoolik,
tšikid lastekoorist.
Pole vaatand enne noori,
sest nendega ei skoori."

Sellise salmiga ilmselt Kirjanike liitu väga pikaks ajaks ei pääse.

Jaanus Saks x Johanna Randmann - "Jõulud on siin"

Huvitavat ja fantaasiaküllast lüürikat tuli Jaanuselt ka jõuludeks. Kui tõesti salmi pole peas ja tahate googeldada, nagu seda Jaanus sedastab, siis võite võtta ja kopeerida:

"Jõulud on siin, jõulud on seal, jõulud on iga nurga peal.
Särab kuusk ja särab tuba.
Jõuluvana punanina hüppas üle laualina."

3. koht - DJ Heiki ja tema crew

Alati tabelisse jõudev ja samas selleks ka tõsiselt pingutusi tegev Tartu muusikamogul DJ Heiki jätab selja taha juba teab mitmenda tõeliselt tegusa aasta. Siinkohal ongi aeg meenutada, millega ta seekord hakkama sai.

DJ Heiki - "Kutsupoos"

Aasta algul tulid Tartust ärevad signaalid, mis andsid aimu, et DJ Heiki läheb väga sarnaseks Strippar Marcoga ja viljeleb tumedamat elektrobiiti. Laul "Kutsupoos" oli üks mitmest katsetusest uue stiiliga. 

DJ Heiki - "Mustlane"

Järgmisena saabusid ärevad signaalid Tartust, mis näitasid, et Popstaar Raits on võtnud eeskuju Nina Hagenilt ja Heiki ise Jarvis Cockerilt või Tõnu Pedarult. Järgnes meeleolukas proovivideo.

Popstaar Raits - "Suvi rannas"

Seejärel saabusid Tartust hoopis ärevad signaalid. Popstaar Raits oli vaadanud Mr. Presidendi "Coco Jamboot" ja ähvardas rannas puhkavaid naisi: "Helistas siis sõbrale, et ta viiks mind kohale, peagi sõidame bemmiga randa naisi lantima."

Muusikaliselt oli samas aru saada, et Heiki ja Raits lähenevad siiski enda tavalisema muusikastiili poole.

Dj Heiki, Girl Cola, Astraal Fekaal, Hillar Kohv, MC Sammal, Popstaar Raits - "Miks Lahkusid Sa"

Jõulu eel saabusid Tartust siiski rahustavad signaalid – kõik on vanaviisi ja Heiki koondas kokku Eesti parimad taustanäitlejad, kes osaleksid tõelises heategevusvideos. Bob Geldof korraldas Live Aidi. Willie Nelson ja Neil Young selle tuules Farm Aidi. Saksamaa tümmistaarid tegid HIVi vastase "Love Message'i". Heiki lisas endale Girl Cola, Astraal Fekaali, Hillar Kohvi, MC Sambla ja Popstaar Raitsi ja tegid loo hävitamist oodanud legendaarses kohvikus Kaseke. Video on super, sõnum selge ja näitlejatööd võrratud. Kaseke lõhuti mõned päevad hiljem maha.

2. koht - kummalised protestilaulud

Tänavune aasta pani paljud inimesed protestima – küll maski kandmise vastu, vaktsiinide vastu, valitsuse vastu, Trumpi vastu, Trumpi poolt. Ei olnud puutumata ka Eesti muusikaskeene, mida tõestavad kõik järgnevad laulud.

Noor Porgand - "Eesti ment on pede"

Vähetuntud Eesti koduräppar Noor Porgand tundis muret politseiriigi pärast. Beebilõust on muutunud pehmemaks, kuid noorem põlvkond on endiselt mentide peale pahane.

Hirmuvalitsus - "Seaduskuulekus"

Kui panna laulu kokku 5G, vaktsiinid ja kõik muud ringi liikuvad vanglaplaneedi narratiivid, siis saab kokku just sellise laulu. Tähelepanelik kuulaja leiab ka torke nublu vastu.

Freekartul - "Eesti riik on hulluks läinud"

Roosas kleidis Mikk Pärnits ajas täiesti errorisse nii Raivo Aegi, EKRE trollid kui ka tiktokkerist wanna-be muusik Freekartuli. Oma saab president, kiidetakse Helmet, laidetakse neegreid ja üleüldse on lugu võetud kui Delfi kommentaariumist.

Valge tüdruk - "tra pls"

Leidub ka 180 kraadi vastupidiseid laule. Nagu edastab artist Valge Tüdruk, siis antud teos: "Lugu sündis globaalse pandeemia mõjutustest ja on inspireeritud autori elust, heites varju tänapaeva noortele, kes ei oska hinnata lihtsa heaolu väärtust ning avastavad meelemürkide maailma läbi vanemate rahakoti. Lisaks toetab lugu LGBTQ+ kogukonda, kritiseerib valge nahatooni priviligeeritust ning normaliseerib ühiskonna mitmekesisust üleüldiselt."

Aga video positiivseks pooleks on kaks paljast amelevat naist vannis. NICE!!!

KOHT 1 - koroonalaulud!

Kogu selle aasta võtmesõna on siiski koroona. Et sellega pulssi kohe üles mitte lüüa, siis lisame siia esimese loo soojenduseks.

Black Velvet ja Koit Toome - "2020"

Ikka selleks, et aru saada, mis aasta meil täpsemalt käsil on. 

Indrek Ventmann - "für koroona"

"Igaüks, kes terve ja igaüks, kes kull, teeme kõik koos koroonale üks-null. Saab aidata iga indiviid ennast hoides, üksteist hoides," edastab apteeker ja moosekant Indrek Ventmann Eesti ühes esimeses koroonahümnis. Kiidame siinkohal Ventmanni nina, et tabab ära olulisi teemasid Eesti ühiskonnas!

Merlyn Üüsküla - "Kaks meetrit"

Reele hüppas ka endine Nexuse-Merka, keda tuntakse nüüd Merlyn Uuskülana. Lugu räägib kahest armastajast, kes tahaks jubedalt tonksutada, aga ei saa, sest kaks meetrit ja värgid.

"Kallis, võin anda sul end veel. Tantsi minu ees, kaks meetrit vahe sees," laulab keskeale lähenev daam.

Taavi x Paula x Joosep - "Koroona"

Kolm iseenesest tubli noort otsustasid ka võtta koroona käsile ja laulda seda võtmes, kus noored ei saa minna üheskoos jooma ja see on muidugi kurb. Sisse rõõmsameelseid kidraakorde, kummalisi räpikohti ja nii see viirus saabki murtud.

"Terve päeva veedan voodis, teesklen õppimist e-koolis, kuid see mul ei edene, sest palavikust silme ees muutub kahekordseks joonis. Eile õhtul autoroolis andsin positiivse proovi. See on tõsi, mul on COVID!"

Mariliis Jõgeva, OLLIE - "Corona"

Mariliis ja Ollie võtsid koroonakriisis tähelepanu alla olmelisemad probleemid – riiulid on vetsupaberist tühjad, Eurovision jääb ära ja kõik muu säärane. "Elu on perses niikuinii," nagu teatab kurvalt räppar Ollie. 

Sada ja seened - "Miks on nii"

Ja viimaks ilmselt kõige meeleolukam koroonalaul tuleb Eesti süldiklassikute Sada ja seened, mis võtab keskklassiprobleemid ette – lennukid ei sõida, piirid on kinni ja kõrtsu ees on ka tabalukk. 

Kallis koroona, saa läbi, et meie head muusikud saaksid taas tavapäraste laulude juurde tagasi minna!