Christopher Nolan TallinnasFoto: Rauno Vahtre
Film
25. detsember 2020, 10:58

Nolan kartis, et eestlased jätavad ta juba pärast esimest „Teneti“ võttepäeva maha (2)

Aasta suurim märulifilm „Tenet“ on jõudnud kodulevisse ja sellega seoses teeb lavastaja Christopher Nolan oma tükile jälle reklaami. USA Todayle antud usutluses tulid jutuks võtted Laagna teel ja Linnahallis.

Hollywoodi supertähest režissööril jagus neile Eesti taustanäitlejatele, kes veetsid päevi Linnahallis rünnaku alla sattuvaid kontserdikülastajaid mängides, vaid kiidusõnu.

„Nad tegid imelist tööd,“ rääkis Nolan. „Seal oli koreograafia, kus nad kõik gaasile alla vandusid ja suure lainena magama jäid. Siis pidid nad teesklema teadvusetust, kui nende ümber kõlasid püssipaugud, valjud paukpadrunid ja plahvatused. Keegi ei virgunud. Näitlejad ronisid üle nende, kohati üle nende toolitugede, aga me ei pidanud montaaži kellegi pärast ümber tegema. Nad olid tõesti märkimisväärsed taustanäitlejad.“

Režissööri sõnul on Hollywoodi suurprojektide puhul tavaline, et taustale palgatud inimesed tulevad esimesel päeval võtteplatsile suure innuga. „Ja siis, kui nad näevad, kui igav võib filmimine olla, järgmisel päeval nad enam kohale ei ilmu,“ rääkis Nolan. „Aga need tüübid olid pühendunud,“ kiitis ta ligi 3000 võtetel osalenud eestlast.

Kuigi Tallinnas toimunud võtete ajal oli kohalikus meedias palju juttu filmimeeskonna suurtest nõudmistest Laagna tee ja Pärnu maantee sulgemisel ning Tallinna linna pakutud kompromissidest, siis tagantjärele on Nolanil ka linnaisade kohta öelda vaid positiivset.

„Minna linna juurde ja öelda: „Kuulge, me tahame keset päeva panna kolmeks nädalaks kinni teie kõige tihedama liiklusega maantee,““ rääkis Nolan Laagna teel toimunud võtetest. „Aga nad läksid sellega kaasa. Me saimegi terved päevad seda teed kasutada ja panime kokku mõned päris karmid trikid, milleks pidime terve piirkonna tühjaks tegema.“

Kui kõige tähelepanuväärsem Laagna teel korda saadetud sündmus oli suur autoplahvatus, siis lavastaja sõnul vajas erakordset tähelepanu kaskadööritrikk, kus filmi staar John David Washington mööda sõitva tuletõrjeauto redelilt kõrvalsõitva veoki katusele liikus.

„Enne kui me selle stseeni filmimiseni jõudsime oli igasugu vestlusi: kui kõrge on see veok, kui madalad teesillad, kas me peame rehvidest õhku vähemaks laskma? Aga kõik mahtus ära,“ meenutas Nolan. „Saime kokku panna stseeni, mis näeb erakordselt ohtlik välja. Seda polnud lihtne filmida, aga see oli väga turvaline.“