Jürgen PärnsaluFoto: Robin Roots
Inimesed
24. detsember 2020, 18:00

Jürgen Pärnsalu: proovin igal jõulupühal vähemalt ühe saia ahju panna (2)

„Suurt möllu ei tule ja midagi väga meie jaoks ei muutu,“ sõnab raadiohääl ja saatejuht Jürgen Pärnsalu, et nende jõule koroonaviirus väga mõjutanud ei ole. 

Mis päeval sina oma perega jõule tähistad?

Meil jaguneb see ära. Kuna mina ja mu abikaasa oleme pärit erinevatelt saartelt, siis seetõttu peame jõudma ühele, kui teisele saarele. Meie jõulud on 23-26 detsember.

Kui vanalt said teada, kuidas jõulud päriselt käivad?

Mul ei olnud konkreetset arusaamist. Meil ei ole seda konkreetselt rõhutud ka. Meil pole traditsioonilist müütide murdmist olnud. Isegi, kui ma praegu tean, kuidas jõulud päriselt käivad, siis ma tahaks uskuda salaja sisemuses, et see on üks suur muinasjutt.

Kas teie peres on mõni traditsioon, mis mõnel muul perel ei pruugi olla?

Igas peres on mingisugused. Ma ei usu, et oleme originaalsed ja teisiti teeks. Aga minu vanaema küpsetas alati jõulusaia ja ma olen selle nüüd üle võtnud. Proovin igal jõulupühal vähemalt ühe saia ahju panna.

Nimeta kolm asja, mis sinu jõululaualt kunagi ei puudu.

See sama jõulusai. Mina liha ei söö, minu jõululaual see puudub. Kindlasti on ema tehtud fantastilised hapukapsad. Kartul ka, sellest ka ei pääse – selline mõnus ahjukartul.

Mis on see üks luuletus, mida iga aasta jõuluvanale esitad?

Õnneks nii läinud, et ei pea jõulude neid pähe õppima. Oleme kuidagi selle etapi ära jätnud, et kellelgi ei tekiks piinlikku olukorda.

Mis on su lemmikjõululaul?

Kunagi meeldis väiksena väga laul mille nime ma ei tea, aga see käib nii: „Tip tap tip tap tipa tapa tip tap.”. See oli kuidagi selline väga salapärane ja mõistatuslik lugu, kus öösel, kui kõik magasid, toimus igasugu asju. Ma väiksena uskusin, et kui kõik magavad, siis läheb all toas trall lahti.

Aga lemmikjõulufilm?

Hommikuprogrammis rääkisime Saara Piusiga ja ta tõi välja Harry Potteri. See küll pole jõulufilm, aga pean tunnistama, et see on selline film, mis on nii nõretav müstikast ja lõpuni üks tore muinasjutt. Harry Potteri esimesi osi on küll tore vaadata.

Kuidas plaanite tänavu jõule tähistada?

Pisema pereringiga seda teeme. Meil pole kunagi suur rahvamass koos olnud. Suurt möllu ei tule ja midagi väga meie jaoks ei muutu.