Andres Puusepp abikaasagaFoto: Erlend Štaub
Inimesed
24. detsember 2020, 10:52

Andres Puusepp jõuludest: me ei pane ennast koju lukku. Saan aru, et keeruline aeg, aga natuke tahaks elada ka (1)

„Ma mäletan, kui tädi tegi ennast habemeajamisvahuga kokku ja mängis jõuluvana. Siis sain aru, et nüüd hakkab vussi minema,“ meenutab raadiohääl Andres Puusepp, kuidas täiskasvanute jõulusaladused 10aastase temani jõudsid. 

Mis päeval sina oma perega jõule tähistad?

Mul on kärgpere ja väga head sõbrad ka, tavaliselt tähistan igal päeval 22.- 25. detsembrini. Kõigepealt lähen isa juurde Rakverre, siis käime õe juures, siis tuleb mu emapoolne pere, siis naise pere ja siis veel sõpradega. Meil on jõulud tihe aeg ja ma olen harjunud sõitma ühest kohast teise, mulle see meeldib ka.

Kui vanalt said teada, kuidas jõulud päriselt käivad?

Kindlasti ma olin noor, aga julgen arvata, et mitte nii väga. Minu vanemad ei ole mult jõulurõõmu ära röövinud. Mäletan, kui tädi tegi ennast habemeajamisvahuga kokku ja mängis jõuluvana, siis sain aru, et nüüd hakkab vussi minema. Julgen väita, et olin vanem kui 10aastane. 

Kas teie peres on mõni traditsioon, mis mõnel muul perel ei pruugi olla?

Me oleme suur mass, kindlalt loeme luuletusi ja ka täiskasvanud ei saa enne kinke kätte, kui pole lugenud luuletusi. Iga pere jõulud on nii erilised, aga ühte asja välja tuua, mis on erinev, ei oska küll välja tuua.

Nimeta kolm asja, mis sinu jõululaualt kunagi ei puudu.

Kindlasti peab minu jõululaual olema väga head verivorsti, hapukapsas ja kindlasti ka kartul. Meil on alati külm ja soe laud ning see on nii jõhker ülesöömine. Iga kord jääb veel toitu järgi ka. Lisaks peab seal ikka olema nii part kui ka siga ja ma ei tea mida kõike veel.

Mis on see üks luuletus, mida iga aasta jõuluvanale esitad?

See on küll piinlik. Mul on iga aasta üks ja sama luuletus või õpin samal õhtul telefonist uue selgeks. Mul on sõbrapäeval, naistepäeval ja jõuludel sama luuletus – pean lihtsalt sõna ära muutma. See käib nii, et sõbrapäeval poleks paha, aga siis ma ütlen: „Jõulupäeval poleks paha, kui saaks kotitäie raha, kui sul praegu pole anda, võid ka hiljem üle kanda. Tähtis, et see kindel on, milleks muidu jõulud on.”. Selline raha teema peab kogu aeg sees olema. 

Mis on su lemmikjõululaul?

Ma ütlen ausalt – mulle väga meeldib jõulumuusika. On inimesi, kes virisevad, et see on jama. Jõuluaeg on ilus ja rahulik aeg. Ega ülemäära ei pea ju seda muusikat kuulama, keegi ei sunni sind ega pane ahelasse, et sa pead raadio vastas olema ja seda kuulama. Ma arvan, et Star FM-is oleme teinud küll playlisti nii erinäolise jõululaulude segu, et seda on lausa mõnus kuulata. Ühte kindlat raske välja tuua. Mulle meeldivad Mariah Carey lood, meie eesti Swingers ja Karavanil palju ilusaid lugusid. Muusika annab mulle alati emotsiooni kaasa.

Aga lemmikjõulufilm?

Ma võin julgelt kinnisilmi öelda, et täna on see „Eia jõulud tondikakul”. See on super Eestis tehtud film. Nii ilus jõulufilm, et see on lihtsalt megalahe.

Kuidas plaanite tänavu jõule tähistada?

Sel aastal tuleb sõpru vähem kui muidu. Oleme varem tähistanud seda hästi suurelt. Sel aastal teeme ainult kahe-kolme sõbraga. Perekonniti me ei tee. Abikaasa puhul vanavanematega sellel aastal jõule ei pea. Oleme ettevaatlikumad kui muidu. Proovime ikka laua katta ja mingite inimestega kodus olla. Lukku me ennast kahekesi koju ei pane. Saan aru, et keeruline aeg, aga natuke tahaks elada ka. Muidu on depressioon väga lihtne tulema.