Madli-MaiFoto: Erakogu
Inimesed
23. detsember 2020, 09:40

11 719 KAARTI! Noor naine kutsus inimesi üles hooldekodudele jõulukaarte meisterdama: hoolealused ja töötajad veedavad pühad suure tõenäosusega üksinda (1)

„Algne idee sündis sellest, et oli plaanis teha koos lapsega kõigile sugulastele jõulukaarte, ehk avada nii-öelda kaardivabrik. Jagasin seda mõtet ka Instagrami kontol, kuid kuidagi hakkas mõte rändama, et võiks ju midagi rohkemat,“ räägib 24aastane Madli-Mai Norma, kelle eestvedamisel meisterdati tänavu 11 719 jõulukaarti, mis saadeti üle Eesti hooldekodudesse.

Võsult pärit Madli-Mai ema peab käsitöötalu ning 18 aastat tehti ka loovuslaagreid. „Ema tegeleb hetkel peamiselt oma elutööga Lillemantlid (Janika Saar teeb vanadest kudumitest ja tootmisjääkidest imelisi mantleid - toim.), isa tegeleb samuti käsitööga ja tema teeb Sepanuga (Janno Norma valmistab sepistatud nuge - toim.).“ Madli-Mai ise on  hetkel lapsehoolduspuhkusel ja hakkas hobikorras pidama Instagramis kontot nimega Crafts for Aarald, kus jagab lapsele või lapsega koos tehtud meisterdusi. 

Kaardid Foto: Erakogu

Idee tuhandeid jõulukaarte meisterdada sai alguse mõttest teha lapsega kaardid sugulastele, kuid ühel hetkel rändas mõte kaugemale. „Uurisin lihtsalt, kas lastekodudesse ja hooldekodudesse on kaarte tehtud. Paljud ettevõtted ja MTÜ-d peavad alati lastekodusid meeles, kuid hooldekodusid ja pansionaate mitte,“ räägib Madli-Mai ja ütleb, et samal ajal läks tema mõte ka oma vanaisale, kes viimase eluaasta hooldekodus veetis. „Sellel hetkel hakkasid ka koroonapiirangud karmistuma ning enamikesse hooldekodudesse ei olnud võimalik enam külastama minna, aga hoolealused ja töötajad veedavad pühad suure tõenäosusega üksinda. Sellel hetkel käis klikk, et jah, see on õige mõte ja suund,“ räägib naine. „Panin kava umbes nädalaga paika, mõtlesin läbi, ühendusin paari ettevõtte ja Uuskasutuskeskusega, kes ütlesid omalt poolt „jah“, ning tegin üleskutse avalikuks.“

Madli-Mai kutsus oma Instagrami kontol inimesi üles tegema jõulukaarte hooldekodudele, hoolealustele ja hooldajatele. Lisaks ühendusin ka paari ettevõttega kes ehk oleksid nõus mingil määral toetama. Uuskasutuskeskuse poole pöördusin üsna konkreetse ideega ning sealt natukene arutades ja mõtet edasi arutles  tuligi ka nendepoolne panus,“ räägib ta. Uuskasutuskeskus aitas omalt poolt kaasa materjalidega. Naise sõnul nägi ta, et Instagrami kaudu ei jõua üleskutse piisavalt paljudeni ning jagas seda ka oma Facebooki lehel, kust see tõeliselt lendu läks. 

Madli-Mai palus, et inimesed valmistaksid kaarte ning saadaksid need ka oma kuludega laiali. Tema ise koordineeris kogu süsteemi. Ka Madli-Mai ise meisterdas kaarte. „Mina ise valmistasin 205 kaarti, kokku tuli neid koos osalejatega 11 719.“ Facebooki grupis jagati tehtud kaartide pilte ka üksteisega ning nii sai ka inspiratsiooni jagada. Siiski päris lõpmatuseni originaalseid ideid muidugi olla ei saa ja nii dubleeriti ka kujundusi.

Kaardid Foto: Erakogu

Kaardid toimetati kohale vahemikus 1.-14. detsember ning paljud inimesed viisid need isiklikult kohale. „Üleskutse eesmärk oli luua soe tunne, näidata hoolealustele ja hooldajatele, et neid ei ole unustatud ning et inimesed hoolivad neist ja mõtlevad nende peale,“ räägib Madli-Mai. „Eesmärk oli ka tuua sellesse pimedasse ja stressirohkesse aega positiivsust. Eesolev aeg on, ma usun, üle aastakümnete üks kõige üksikumaid jõule ja toob ilmselgelt kurbuse. Üks väike naeratus saaja näol ja see kaart ongi oma eesmärgi täitnud,“ sõnab ta. 

Kas Madli-Mai plaanib ka järgmisel aastal midagi sellist teha? „Kuna olen hetkel saanud nii palju positiivset tähelepanu ja inimesed on motiveeritud osalema, on hetkel küll tahtmist ja selline tunne.“