ETV AASTALÕPU INTERVJUU: Kersti Kaljulaid ja Priit Kuusk.Foto: Ken Mürk / ERR (Facebook.com/eestitelevisioon)
Eesti uudised
23. detsember 2020, 00:02

ERRi VIDEO | President Kaljulaid: ühiskonnana olime kasvamas sinnani, et kooseluseaduse rakendusaktid võiks vabalt vastu võtta (43)

President Kersti Kaljulaid rääkis ETV aastalõpuintervjuus Priit Kuusele, et kui 2016. aastal vahetus Eestis valitsus ja temalt Euroopas küsiti näiteks seda, kas tegemist on venemeelse valitsusega, siis oli tal alati võimalus öelda: „Usaldage mind, kõik on korras.“ Täna pole Kaljulaid enam kindel, kas see, mida ta ütleb ja usub, on sama.

Kaljulaid tunnistas, et tal on olnud tööalaselt raske aasta ja praktilist kaasalöömise võimalust on varasemast oluliselt vähemaks jäänud. „Seda saaks teha ainult loobudes väärtuspõhisest poliitikast. Aga selleks ma ei ole kindlasti valmis,“ rõhutas ta.

Kaljulaid tunnistas, üks põhjus, miks ta ei saa öelda, mida ta tahaks, on päevapoliitikas toimuv – näiteks olukord, kus rahva poolt valitud saadik ütleb, et ta ei saa hääletada südametunnistuse järgi, kuna fraktsioon keelab seda. 

Kaljulaid mõistab, et kui koalitsioon on milleski kokku leppinud ja ühe erakonna lubadused tehakse, siis teise erakonna lubadusi ei saa jätta täitmata.

„Iseasi on see, kas neid kokkuleppeid tehes siis ei olnud võimalik ette näha, milleni need viivad. Need viivad ikkagi Eestis osade inimeste marginaliseerimise ja halvustamiseni. See on see koht. Täna on tegelikult ju tegemist tagajärjega. Ma arvan, et on meile kõigile olnud väga keeruline näha, kuidas osa Eesti tipp-poliitikuid arvab, et osa Eesti inimesi ei ole väärt olema teistega võrdsed,“ rääkis Kaljulaid.

Kaljulaid nentis, et tegelikult olime kasvamas ühiskonnana sinnani, et kooseluseaduse rakendusaktid võiks vabalt vastu võtta.

„Seda julgevad öelda täna väga erinevate erakondade, ka referendumi osas erinevatel seisukohtadel olevate erakondade, esindajad. Ka Urmas Viilma on öelnud, et see võiks juhtuda. Me näeme, et me olime kasvanud. See oli see koht, kuhu me olime kasvanud. Nüüd liikuda siit edasi väga järsult... Ei ole minu meelest mõistlik sellesse vaidlusesse täna minna,“ arvas president. „Nüüd aga oleme kistud arutellu selle üle, kas kõik Eesti inimesed on ühetasavõrdsed või mitte.“