Hingamisterapeut Monika PalmFoto: Erakogu
Puuduta mind
22. detsember 2020, 00:16

„PUUDUTA MIND“ | Jõulud tekitavad paljudes inimestes stressi ja isegi depressiooni, kuidas sellega toime tulla?

Tunnustatud hingamisterapeut Monika Palm sõnab, et meie meeleolu ja seisundit jõulude ajal mõjutavad palju meie mõtted ja suhtumine. Kui pea on täis negatiivseid mõtteid, on üsna keeruline olla heas meeleolus, jõuludest rõõmu tunda, olla heaks kaaslaseks või luua paremad lahendusi jõuluaegsetesse plaanidesse.

Monika, lähenemas on jõulud, mis tekitavad paljudes inimestes stressi ja võibolla ka depressiooni. Kuidas sellega toime tulla?

Kui jõuluaeg tekitab pingeid või stressi, siis kõigepealt on hea endale teadvustada, mis sind sedasi tundma paneb. Mis sind häirib? Kas see on meeletu ostuhullus? Kinkide ostmise kohustus? Intensiivsed müügikampaaniad? Või on selleks hoopus raha või suhteprobleemid? Aga võibolla hoopis üksindus? Või oled mõjutatud teiste inimeste stressist?

Kui oled mõistnud, mis sind häirib või sulle pingeid tekitab, siis vaata endasse ja mõtle, kas saad sellega seoses midagi muuta, midagi ette võtta või selliseid valikuid teha, mis looks mõnusama enesetunde. Oluline on mõista, et me ei pea tegema asju, mida me ei soovi ja ei pea minema kaasa traditsioonidega, mida me ise ei naudi. Vahel lihtsalt tuleb julgeda teha asju teistmoodi ja just nii nagu sulle endale meeldiks.

Väga palju mõjutavad meeleolu ja seisundit meie mõtted ning suhtumine. Kui pea on täis negatiivseid mõtteid, on üsna keeruline olla heas meeleolus, jõuludest rõõmu tunda, olla heaks kaaslaseks või luua paremad lahendusi jõuluaegsetesse plaanidesse.

Kui muuta oma mõtteid, suhtumist või vaatenurka, võid äkki avastada enda jaoks vahvaid võimalusi, mida stressis olles ei suudagi märgata. On väga palju tänuväärseid abivahendeid, mida saab kasutada mõttemustrite vabastamiseks ja stressiseisundi muutmiseks. Kui sa tunned, et ise toime enam ei tule, siis kindlasti küsi abi ja toetust.

Millist mõtteviisi hoida, et pühade ajal ei tekiks pingeid, muresid ja probleeme?

Kui on midagi, mis tekitab seoses pühadega pingeid, siis võta vastutus oma valikute eest ja vaata ausalt iseendasse. Muuda seda, mida muuta saad. Uusi lahendusi leides vähenevad ka pinged. Kui on asju, mida hetkel muuta ei saa, siis muuda oma suhtumist neisse.

Mõtted loovad tundeid. Öeldakse, et mida sa mõtled, seda ka saad. Sellesse peaks väga teadlikult suhtuma. Kui mõtted on negatiivsed või frustreerivad, siis just selliseid tundeid need loovadki. Mõtle selle peale, kuidas sooviksid end tegelikult tunda. Leia hetkes midagi meeldivat. Selleks võiks olla mingi tegevus või hoopiski loe miskit huvitavat. Kuula meeleolukat muusikat või vaata midagi lõbusat või põnevat. See suunab tähelepanu negatiivsetelt mõtetelt mujale.

Samuti võid küsida, kellele need mõtted kuuluvad, mis sulle pingeid ja muremõtteid loovad? Ja märka, kas need hakkavad seejärel hajuma. Kui jah, siis oled olnud teadlik pingetest, mis sind ümbritsevad. Helged ja positiivsed mõtted loovad ka parema meeleolu ja enesetunde. Tee taotlus luua ühendus oma südamekeskusega ja iseendaga. Küsi, millised mõtted aitavad sul tunda rõõmu? See suunab sind hoobilt teistsugustele mõtetele.

Abiks on ka teadlikud hingamisharjutused. Need aitavad vabastada häirivaid mõtteid ja oma keskmesse tagasi tulla, et saada ühendust sisemise rõõmutundega.

Kuidas toime tulla pettumuse või kurbusega, kui keegi teatab, et jätab jõuludeks sinu poole tulemata, kuna on saanud positiivse koroonatesti tulemuse või olnud lähikontaktis nakatunud inimesega? Kuidas sellistel hetkedel endas siiski rõõm üles leida?

Elus võib tulla ette olukordi, kus seisame silmitsi elu väljakutsetega ja asjad ei lähe sugugi täpselt nii, nagu oleme planeerinud. Kurbus on tunne, mis seotud mõttevormidega, mis sellist tunnet esile kutsuvad. Kui meil on suured ootused, siis need põhjustavad tavaliselt ka suurt pettumuse tunnet. Siin saab palju ise ära teha, et mõista et selline olukord ei kesta pikalt ja muuta oma mõtteid ning suhtumist olemasolevasse.

Üksiolekut jõulude ajal võib elus ikka ette tulla. See ei pea olema seotud alati praegusest olukorrast tingitud asjaoludega. Kindlasti on keegi meist kordki elus jõulude ajal üksi olnud. Siin aitab mõistmine, et ka üksi võib vahel täitsa tore olla. Kõik sõltub sellest, kuidas seda enda jaoks lahti mõtestada. Üksi olemiseski võib olla väärtuslikke hetki, kui leida üles selles hetkes need tegevused ja olemise viisid, mis rahulolu ja rõõmu pakuvad.

Praegusel ajastul ei ole me ju täielikult isoleeritud. Võimaik on suhtlus telefoni, videosildade jms abil. Kui tunneme igatsust kellegi järele, on võimalus ise helistada või ühendust võtta ning suhelda sulle oluliste inimestega kasvõi otsepildis interneti vahendusel. Nii saab luua sel korral natuke teistsuguse jõuluaja.

Kui tunned, et ka sellest ei piisa, siis on võimalus võtta abiks jällegi mõned hingamisharjutused, et leevendada kurbust ja käivitada rõõmu iseendas.

Hingamisharjutus negatiivsete mõtete peatamiseks

Enamik mõtted, mis peas tiirlevad, kujundavadki elu. Mõtted avavad meid võimalustele ja võivad neid ka sulgeda. Seda teadvustades saab väga palju ise muuta. Seda praktikat tasub proovida, kui pea on täis seal lakkamatult tiirlevaid mõtteid ja sa ei suuda seda lõpetada. Sobib hästi ka kurbuse ja pettumustundest vabanemiseks. See harjutus katkestab negatiivsete mõtete tsükli ja regulaarselt seda praktiseerides aitab kujundada uusi mõtteviise, et selgemalt mõelda.

Selle vabastava harjutuse tegemiseks on soovitatav seista püsti. Harjutuse tegemiseks kulub umbes kolm minutit:

Seisa nii, et sinu jalad on puusade laiuselt eraldi. Käed on vabalt külgedel.

Harjutusse sisse elamiseks hinga mõned korrad nina kaudu sisse ja välja. Kui oled valmis, too tähelepanu harjutuse tegemisele.

Tee kolm väikest sissehingamist nina kaudu ja kolm väikest väljahingamist suu kaudu välja. Hinga nii kaks minutit.

Jälgi, et hingamise ajal seistes oleksid jalad puusade laiuselt eraldi. Selg sirge. Jalad tugevalt maas. Õlad vabad ja rind avatud. Ja sinu meel hoiab tähelepanu hingamisel.

Siis võta neli minutit aega lihtsalt olemiseks. Parimate tulemuste saavutamiseks tee seda regulaarselt ja vajadusel mitu korda päevas.

Rõõmu hingamise harjutus:

Kui oled kurb või tunned, et soovid rohkem rõõmu tunda, siis lisa hingamisele mõned dünaamilised liikumised. Samuti on see hea harjutus meeleolu tõstmiseks ja keha energetiseerimiseks. Kui sul on väga kõrge vererõhk, migreen või glaukoom, siis jäta see harjutus vahele.

Seisa jalad õlgade laiuselt harkis, põlved kergelt kõverdatud, mitte lukustatud sirgeks. Harjutus koosneb kolmest osast - kolmest lühikesest järjestikusest sissehingamisest koos käte dünaamiliste liikumistega ja neljas on häälega välja hingamine. Loe enne harjutus läbi, kui seda tegema hakkad.

Esimese sissehingamisega nina kaudu teed lühikese sissehingamise, täidad kopsude alumise kolmandiku sissehingatava õhuga ja samal ajal tood käed enda ette õla kõrgusele, peopesad vaatamas ülespoole.

Edasi tee teine lühike sissehingamine, täites kopsust kaks kolmandikku ja samal ajal vii käed õlgade kõrgusel kõrvale, nagu laotaksid tiivad laiali ja peopesad ülespoole.

Seejärel tee kolmas sissehingamine, nii et kops täitub ja samal ajal vii käed üle pea paralleelselt üles nii, et peopesad vaatavad teineteise poole.

Nüüd ava suu ja hinga täielikult välja ja ütle kuuldavalt "HA" ja samal ajal kõverdad kergelt põlvi nagu hakkaksid istet võtma ja tood hooga käed alla ja tahapoole nagu sukeldujal.

Tee seda harjutust üheksa korda või kuni kolm minutit jutti. Harjutust ei ole vaja teha jõuga, vaid järgida rahulikku stimuleerivat rütmi. Kui harjutusest välja tuled, siis sule silmad ja koge harjutuse mõju. Märka, kui kiiresti süda lööb. Märka tajusid oma kätes, näol ja peopesades.

Harrast jõulurahu meile kõigile!

Hingamisterapeut Monika Palm Foto: Erakogu

 

"Puuduta mind" - külaline Timo Reinpal