Marju LänikFoto: Robin Roots
Inimesed
18. detsember 2020, 16:49

Urmas Eero Liiv teeb Marju Länikust filmi: kõik aarded kaevame unustuse haudadest üles

Tele- ja filmimees Urmas Eero Liiv kavatseb filmi sisse panna legendaarse laulja Marju Läniku. "Oeh, kuidas ma jumaldan 80-ndate alguse Marju Länikut. Aga palju häid asju on natsa ära unustatud. Ilmaasjata. Kui kõik hästi läheb, teeme järgmisel aastal Marjust ühe korraliku portreedoki," kirjutab ta sotsiaalmeedias.

"Kõik aarded kaevame unustuse haudadest üles," lubab mees. 

Liivi portreefilm Länikust on üks viiest, mis valiti välja ERR-i, EFI ja Kultuurkapitali konkursil. 

Konkursile laekus 15 filmiideed, mis peegeldavad Eesti kultuurimaastikul tegutsejate värvikat spektrit. Žürii liikme, Eesti Filmi Instituudi dokumentaalfilmide eksperdi Filipp Kruusvalli sõnul oli tegu kõrgel tasemel konkursiga, mis paistis silma eriilmeliste, intrigeerivate ja mänguliste ideekavandite poolest. 

"Esilekerkivalt olid esindatud muusikavaldkonna säravad tegijad, samuti teater ning üllatuslikult, ent igati teenitult ka toidukunst. Lugude põhifookus keskendub sel korral lisaks väljapaistvate isiksuste säravale küljele julgemalt ka varjupoolele ja läbikogetud väljakutsetele. Igal juhul tõotab portreefilmide viies hooaeg tuua vaatajale nii taaskohtumisrõõmu kui avastamispõnevust," märkis Kruusvall.

Žüriisse kuulunud ETV peatoimetaja Marje Tõemäe lisas, et projekt on näidanud olulisust Eesti kultuuripärandi loomisel ja hoidmisel. "Filmid on väga hästi vastu võetud nii kinodes kui ka tele-ekraanil, mis tähendab, et filmide mõju on märkimisväärne. Oluline panus siin on nii portreteeritavatel kui ka filmide autoritel, kes kõnetavad nii tänases päevas kui aitavad hoida meie kultuurilugu pikemas ajaperspektiivis."

Valituks osutusid:

"Lydia Rahula" (Sterotek, režissöör Tarvo Mölder)

"Teatrihull. Evald Hermaküla" (Allfilm, režissöör Maria Avdjushko)

"Kukerpillid" (Axelaberg, režissöör Raimo Jõerand)

"Chef D.D. - Eesti kokakunsti suursaadik. Dimitri Demjanov" (Menufilmid, režissöör Kaido Veermäe)
"Marju Länik" (Kriim, režissöör Urmas Eero Liiv)

Konkursi žüriisse kuulusid Tristan Priimägi (Eesti Kultuurkapital), Filipp Kruusvall (Eesti Filmi Instituut), Kiur Aarma ja Marje Tõemäe (Eesti Rahvusringhääling).

Portreefilmid valmivad 2021. aasta lõpul, kinno ja ETV ekraanile jõuavad need 2022. aasta jooksul.

Portreefilmide varasemate konkursside tulemusena on publiku ette jõudnud filmid näiteks Kalju Komissarovist, Vello Salost, Peep Puksist, Marju Lepajõest, Konstantin Vassiljevist jt. Värskeimatena esilinastusid sel sügisel portreefilmid David Vseviovist ja Leonhard Lapinist.