Kenneth Branagh "Tenetis". Foto: ©Warner Bros/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Film
17. detsember 2020, 14:55

LAAGNA TEE SALADUSED: mis nippidega sündis „Teneti“ põnevaim stseen? (4)

Christopher Nolan paljastab Los Angeles Timesi intervjuus, milliste jõupingutustega valmis „Teneti“ kuulus tagaajamisstseen Laagna teel.

Los Angeles Times nimetab Lasnamäel Laagna teel filmitud pikka tagaajamist, kus autod ajas edasi-tagasi liikusid, „Teneti“ põnevaimaks lõiguks. „Tahtsin pakkuda publikule autodega tagaajamist uues kuues, siit ka ulmeelement,“ seletas Christopher Nolan. „Teneti“ keskmes on inversioon, aju krussiajav võimalus, et asjad liiguvad ühekorraga edasi ja tagasi. Kui John David Washingtoni tegelaskujuga toimub inversioon, võib varasemat rallit näha tagurpidi.

Et Laagna tee lõigus publiku põnevus hetkekski ei kaoks, aitas Nolanit ajurünnakul suurem seltskond, sealhulgas kaskadööritrikkide koordinaator George Cottle, eriefektide superviisor Scott Fisher ja operaator Hoyte van Hoytema. Nagu „Tähtedevahelise“ puhul, pidas Nolan ka nüüd nõu teoreetilise füüsiku Kip Thorne'iga.

Nolan toob võrdluse: kui mustkunstitrikki liiga palju korrata, harjub silm sellega ära ning võib saladuse jälile jõuda. „Olen aastate jooksul eri filme tehes mõistnud, et tuleb püüda varieerida tehnikat kaadrist kaadrisse, nii et oled publikust alati veidi eespool. Kui publiku pilk, mis on halastamatu, hakkab tehnikale jälile jõudma, vahetad käiku.“

55 kaskadöörjuhti ja tagurpidised autod

Cottle, kes tegi Nolaniga koostööd nii Batmani triloogias kui ka „Alguses“, tõi kohale 55 kaskadöörjuhti, sh 20 Los Angelese kaskadööri, kes olid režissööriga varem töötanud. Fisheri tiim ehitas ümber suures koguses sõidukeid, et neid saaks juhtida ka tagurpidi. Eesmärk oli saavutada tagurpidi sõitvate autodega kiirus ligi 100 km/t. Mõnes kaadris sõitsid kõik taustaautod tagurpidi, samal ajal kui Washingtoni auto sõitis edasi.

Lõigu filmimiseks tehti kuuekilomeetrisel teelõigul 12tunniseid tööpäevi. Režissöör ja operaator juhtisid filmimist maasturist, mille katuse küljest rippus statiivi küljes kaamera. Kuid vahepeal kükitas Nolan Washingtoni ja Robert Pattinsoni autos istmete taga ning ühel hetkel rippus rihmadega kastiauto küljes, et Washingtonile oluline rekvisiit visata.

„Suurim katsumus polnud mitte kaskadööritrikid ega autode juhtimine, vaid arvepidamine, milline auto mis suunas sõitma peab ning kas kaamera peab jooksma üht- või teistpidi,“ kirjutab Los Angeles Times.

Nolan seletab, et majanduslikel põhjustel polnud võimalik osta igast autost kuus eri versiooni. „[Iga võtte jaoks] tuli autod ümber timmida ja see võttis aega.“ Võimalusi segaduse tekkimiseks oli ohtralt - väga hoolikalt tuli paika panna, mis hetkel on vaja üht- või teistpidi sõitvat autot. „Arutasime ja analüüsisime ja mõtlesime väga pikalt.“