Arnold ja Ingrid RüütelFoto: Erlend Štaub
Inimesed
16. detsember 2020, 14:05

Ingrid Rüütel abielureferendumist: ehk leiaks mingi kompromissi (4)

"Sissekolimisest ja kodunemisest on vara rääkida. Sisetöid on veel palju teha ja kommunikatsioonid linnaga ühendamata. Järjekorrad venivad," räägib Ingrid Rüütel ajalehele Pealinn antud intervjuus, mis seisus on nende kolimine Maarjamäel asuvasse majja.

"Lisaks on mõnel asutusel erinõudmisi. Tallinna Vesi nõuab näiteks veemõõtja paigaldamiseks pooleteisemeetrise laiusega kaevu kaevamist. Terve maailmaga saab suhelda interneti kaudu, aga oma veemõõtja näidu kontrollimiseks peab ronima kaevu!" ei mõista ta. 

Praegu elavad Rüütlid Nõmmel. "Kuid mulle meeldib Nõmmel ja ma ei kurda. Elame männimetsas. Uues elukohas on veel tühi plats. Mind vaatamas käies kinkisid endised klassikaaslased mulle ühe ilusa istiku, mille aeda maha panime. See ongi praegu asi, mis mind uue elukohaga kõige enam seob."

Ingrid Rüütel arutleb intervjuus ka abieluteemal. Näiteks uuritakse, kas ta kavatseb abielureferendumil oma hääle anda. "Ehk leiaks mingi kompromissi. Näiteks: abielu on mehe ja naise vaheline liit, kooselu on kahe samasoolise liit. Mõlemad on seaduste ees võrdsed," pakub ta. "Need, kes religioossetel, traditsioonilistel või muudel põhjustel pooldavad traditsioonilist abielu, võiksid olla rahul, samas poleks ka samasoolistel põhjust rahulolematuseks. Kaasasündinud samasoolisust ei saa muuta. Aktsepteerigem siis seda – nagu muidki inimlikke erisusi."

Küsimusele, miks abielud tänapäeval nii kiiresti lagunevad, vastab Rüütel, et perekond on paljudele teisejärguline. "Kogu maailm on muutunud ebastabiilseks, hinnatakse kiireid muutusi, eduelamusi, inimesed on muutunud egoistlikumaks ja vastutustundetumaks." Kuidas aga Ingridil ja tema abikaasal Arnoldil 60 aastat tagasi oli – kas mees pidi tema käe ja südame pärast ka võitlema? "Tundsin kohe, et tema on see õige. Ta oli ikka väga järjekindel ka, mitte mingi tuulepea."

Refereeritud artikli täistekst Pealinnas.