Helen AdamsonFoto: Erlend Štaub
Inimesed
16. detsember 2020, 12:06

Helen Adamson: minu suguvõsa naised on ärevusega hakkama saanud end läbi põletades, mehed peamiselt alkoholiga

Lauljatar Helen Adamson kirjutab sotsiaalmeedias, et saab jälgijatelt palju kirju selle kohta, kuidas ta on hakkama saanud ärevuse ja depressiooniga. Naine paljastab, et ärevus on tema eluaegne nähtamatu kaaslane. 

"Ärevus on olnud nii loomulik osa minust, et alles nüüd, olles 33, olen esimest korda hakanud aru saama, mida see nähtamatu kaaslane minuga teeb." Helen paljastab, et tema vanaema ja ema olid ärevad ning ta arvas aastaid, et see on lihtsalt iseloomuomadus.

"Minu suguvõsa naised on ärevusega hakkama saanud end tööga läbi põletades, kõige eest vastutades, kõike kontrollides, meeletult ülemõeldes. Ja suguvõsa mehed peamiselt alkoholiga. Ärevus tekib ühe põhjusena, minu arvates, kui inimesed pole oma vajadustega kontaktis, ei oska end väljendada ja omavahel suhelda. See tekitab sasipuntra, mille krooniks on ärevus, mis väljendub eri viisidel – ületöötamine, erinevad sõltuvused jpm."

Helenil väljendub ärevus südamekloppimise, uinumisraskuste, tohutu sisemise paanika ja liigse muretsemise näol. "Kui ärevuse on üles toonud vana trauma aktiveerumine, käib sinna juurde kogu keha värisemine, hingamisraskused, peapööritus. Ja võite ette kujutada, et see kõik on nii füüsiliselt kui vaimselt kurnav."

Tema sõnul on esimene samm ärevusega toime tulekuks selle märkamine ja edasi sellega tegelemine. "Mina tegelen ärevusega läbi pereteraapia, sest ärevus ei ole alguse saanud minust, ma olen sündinud ärevasse peresüsteemi. Tänu pereteraapiale olen hakanud seda teemat sügavamalt mõistma ja teen suuri samme püsivate muutuste loomiseks."