Henessi SchmidtFoto: Robin Roots
Inimesed
14. detsember 2020, 21:44

Henessi Schmidt koolikiusamisest: leitakse see, kellest jõud käib üle (4)

"Lastel ei ole väga loogilist põhjust kiusamiseks ja Eestis on uuringute järgi iga viies laps kiusatav," tõdeb "Ringvaates" näitleja Henessi Schmidt, kes ise puutus koolikiusamisega kokku 7. klassis.

"Minu puhul oli põhjus justkui see, et mul olid kõik viied. Vahepeal kiusatakse ka neid, kes on targad või tuupurid. Neid põhjuseid on alati erinevaid ja ei ole kunagi see, mis välja öeldakse, vaid laste enda hirmud või põhjused, mis pärinevad kodust," räägib Henessi. 

Schmidt lisab, et sõnalist kiusamist esines rohkem kui füüsilist kiusamist. "Küll aga see, mis kõige rohkem mõjutas või jäi ka hiljem edasi saatma, on kaudne kiusamine, mis tekib siis, kui manipuleerimise kaudu võetakse sõpru ära. Sul tekib tunne, et oled üksi, keegi ei hooli ja oled tähtsusetu või väärtusetu," tõdeb ta. Sellest tekib näitleja sõnul väga tugev ebakindlus ja usaldamatus inimeste suhtes.

Henessi lisab, et kiusamise puhul ei aita see, kui vanemad ütlevad "ära pane tähele" või "hakka vastu". "Need seisused kujunevad välja nii, et leitakse see, kellest jõud käib üle," tõdeb ta.

Kiusamine ei mõjuta ainult neid, keda kiusatakse, vaid ka neid, kes kiusavad ja vaatavad pealt. "Seega on kiusamine hoopis laiem teema. Ma ise näen, et see pole tegelikult ainult koolis probleem, vaid üldiselt probleem meie ühiskonnas. Kiusamist on naabrite, ülemuste-alluvate vahel, kiusamist on peredes, riigikogus. Igal pool," sõnab Henessi.

Schmidt ütleb, et on tänaseks suutnud kiusamisajast koolis üle saada ja sellega teadlikult tegelenud ning annab toonastele kiusajatele andeks, sest tegemist oli lastega, kes ei oska teistmoodi.  "Meie kui täiskasvanute ülesanne on lastele pakkuda võimalust, et neile räägitakse, mis on kiusamine ning neisse süstitakse julgust sellega tegeleda," räägib ta.