Video: Hannes Dreimanis (videolõigud Vahur Laiapea dokfilmist)
Film
11. detsember 2020, 16:42

AINULT ÕHTULEHES! | Vaata Afganistani filmi, mida teinud Vahur Laiapea võtsid terroristid pantvangi ja viisid haua äärele

Õhtulehe veebis näeb laupäeval 12. detsembril kell 18.00 Vahur Laiapea dokfilmi „Afganistan. Vangis ja vabaduses“ endisest Nõukogude sõdurist, kes oli teadmata kadunud üle kolmekümne aasta. „See film jäi plaanitust muidugi palju väiksemaks, seda tehes võeti mind kinni,“ räägib Laiapea, kes sattus Afganistanis terroristide küüsi. Relvastatud mehed võtsid Laiapea ja tema kohaliku sõbra pantvangi, panid ahelatesse ja viisid mahalaskmisele.

Dokfilmi „Afganistan. Vangis ja vabaduses“ on seni näidatud viiel-kuuel festivalil. Eesti laiemal avalikkusel avaneb aga esmakordne võimalus filmiga tutvuda Õhtulehe veebis.

Filmi peategelane, endine Nõukogude sõdur Bahretdin Hakimov oli Afganistanis teadmata kadunud üle kolmekümne aasta. „Filmisin teda 2016. aasta sügisel Heratis. Kas ma filmisin venelast või afgaani, mõrtsukat või ohvrit, vaba meest või vangi? Reeturit? Võib-olla neid kõiki,“ arutleb dokfilmi režissöör ja ühtlasi operaator Vahur Laiapea.

„Nõukogude Liidu invasiooni ajal Afganistani 1979.–1989. aastal langes vangi või jäi teadmata kadunuks 417 Nõukogude sõdurit. Keegi ei tea täpselt, mitu neist elab praegu veel Afganistanis,“ räägib Laiapea.

2017. aasta aprillis läks Laiapea taas Afganistani, et filmida teist endist Nõukogude sõdurit, Hakimovi sõpra Mullah Naeemi, kelle vene nimeks on Maksim Vassiljev. Ent siis võtsid asjad eluohtliku pöörde. „Hakimovi soovitatud Talibani komandör Mullah Karim, kes pidi mind ja minu afgaani kolleegi Mullah Naeemi juurde viima, seadis tee peale varitsuse. Meid võeti kinni, lavastati tapmine, anti järgmisel päeval üle Afganistani julgeolekule,“ räägib Laiapea. „Ma ei tea seniajani, miks talibid meid ellu jätsid. Ma ei tea, kas meid reetis Mullah Karim üksi või tegi seda ka Hakimov. Kas ka tema sai osa rahast, mille Mullah Karim minult ära võttis?“

Vaata filmi siit.