Martin Repinski romantiline armastuseavaldus Jekaterina Vassiljevale Jõhvi kesklinnas.Foto: Maila Meldre
Inimesed
26. detsember 2020, 08:00

SKANDAALNE 2020 | Seks ja sõim telekaamerate ees, Repinskite armukolmnurk ja Kivisaare kohtulahing noore naise vastu (10)

Oraalseks esimesel kohtumisel, armukolmnurgad, rivaalitsemine tele-ekraanil, salasünnipäevad, ära jäänud üritused, solvumine, petmine, viha ja kadedus...Kõik see ja rohkemgi veel mahtus aastasse 2020. Vaatame tagasi sel aastal meelelahutusmaailmas lahvatanud skandaalidele.

JAANUAR 

1. "Rannamaja" staarid ja sängisamaba käivad kokku nagu Saaremaa ja tuulikud. 

Möödunud aasta "Rannamaja" kangelased ei heida loorberitele puhkama. „Rannamaja: raju reede“ kolmandas osas liitus Seidi ja Adaga skandaalne Kerli, kes vapustas sügisel televaatajaid kaamerate ees armurõõmude nautimisega. Ja nüüd tegi ta seda taas: Kerli pani oma uue poiss-sõbra Mairoldiga "Rannamaja" jätkusaates voodi rappuma!

Sügisel kihlus Kerli aga hoopiski Rivo Kuke nimelise mehega.

"Rannamaja" Kerli Foto: Erki Pärnaku

2. Maritn Repinski armukolmnurk.

Jaanuari keskpaik tõi eksabikaasade Siret Kotka ja Martin Repinski suhtesaagasse mitu ootamatut pööret. Nad lahutasid 16. jaanuaril oma abielu ja järgmisel päeval püstitas Martin oma uuele kallimale Jõhvi kesklinna suure plakati armastusavaldusega.

Martin Repinski romantiline armastuseavaldus Jekaterina Vassiljevale Jõhvi kesklinnas. Foto: Maila Meldre

Seepeale teatas Siret Kotka, et päev pärast lahutust saatis Martin talle armastuskirja, kuid Martin väidab, et lahutus tuli päevakorda hoopis seetõttu, et Siretil oli kõrvalsuhe. Siret Kotka ütles Kroonikale, et on kevadest saati elanud Martini vaimse terrori all, sest polevat möödunud pea päevagi, kui mees poleks Sireti ukse taga kraapinud, et teda tagasi võita. 17. jaanuari hommikul saatis Martin väidetavalt Siretile ka armastuskirja, milles ütles, et on oma uue kallima Jekaterina Vassiljeva juurest välja kolinud.

Jekaterina ütles aga, et kogu Kroonikas kirjutatu on vale. Repinski sekundeeris. "Oleme Jekaterinaga vältinud oma eraelu kommenteerimist. Paraku on minu eksabikaasa Siret Kotka edastanud avalikkusele valeinfot, mis häirib lisaks meile ka meie lähedasi,“ kirjutas mees ja lisas, et tema tõepoolest algatas lahkumineku. 

Suvel palus Martin Repinski oma kallima Jekaterina naiseks. "See oli väga ootamatu ja ilus hetk, kui Martin minu kätt palus," ütles Jekatrina. Omavahel ei olnud paar varem abielu teemal rääkinud. Ka pulmaplaanid pole veel paika pandud. "Võib-olla üldse lendame kuhugi kahekesi," jäi naine napisõnaliseks.

VEEBRUAR

3. Kaisunukust vändatud film tekitab vastuolu ja pahameelt.

Lastefilm "Sipsik" põhjustas meediatormi juba enne ametlikku esilinastust, sest mitmed eellinastustel filmi näinud lapsevanemad avaldasid pettumist ja nördimust: nende meelest on Sipsiku helgest, läbinisti positiivsest tegelaskujust saanud kinolinal hoopiski midagi muud kui ta seda raamatus oli. 

„Ühel lapsel meie selja taga oli Sipsik süles ja ta nuttis lohutamatult, kuni poole pealt ütles emale, et soovib ära minna. Läksid. Kolm-neli last nuttis suure häälega üle poole filmist. Jah, võimalik, et nad olid liiga väikesed, aga ka minu suurem laps ütles, et film oli natuke kurb, aga enamasti hirmus. Küll meeldis talle väga Sipsiku ja Anu laul,“ meenutas lapsevanem Katrin Pärgmäe kinoskäiku.

Filmi režissööri Meelis Arulepa sõnul on aga tegu õpetliku looga truudusest, sõprusest ja ka üksindusest. „See on Sipsiku lugu päris elust meie ümber täna,“ ütles Arulepp. Filmitegijad soovitasid lapsevanematel, kes on raamatut aastakümneid tagasi lugenud, olla valmis selleks, et raamatu põhjal on tehtud seiklusi täis film, mitte pole hakatud seda ümber jutustama.

Ka "Sipsiku" looja Eno Raua poeg Mihkel Raud rääkis "Ringvaates", et nende perele film meeldis ja skandaal on hüsteeriline. Raua sõnul on oluline aru saada, et Sipsiku tegelane on loodud 1961. aastal ja ilmselgelt oli ta toona hoopis teistsugune kui täna. "Kinno minnes pole meievanustel ja vanematel inimestel põhjust sellest filmist oma lapsepõlve otsida, see on mõeldud ja tehtud tänastele lastele," sõnas Mihkel Raud.

MÄRTS

4. Eurovision on UKULE määratud!

Oh seda rõõmukisa, mis 29. veeburaril Saku suurhalli seinte vahel kostus. „Kui aus olla, siis mul on raske öelda, mida tunnen! Loomulikult tunnen end väga hästi, aga eelkõige olen lihtsalt väga tänulik kõigile, kes mind aitasid, minuga olid, saadet vaatasid ja minu poolt hääletasid,“ sõnas laulja Uku Suviste vahetult pärast „Eesti laulu“ võitjaks kuulutamist. „Isa oli laval mu kõrval ja nuttis, kui ma intervjuud andsin. Nägin teda viimati sellisena matustel,“ avaldas ta.

VÕIDURÕÕM: Uku Suviste emotsioonid pärast "Eesti laulu" esikoha välja kuulutamist. Foto: Erlend Štaub

Ja siis see juhtus: 18. märtsil sai kindlaks, et Eurovision see aasta ei toimu.

Kas see on võimalik vaid Uku Suvistega? Ta on saanud „Eesti laulult“ disklahvi, jäänud teiseks ja nüüd, kui võistlus õnnestus võita, jääb Eurovision ära. „Loodetavasti need lood elavad inimeste südames edasi. Praegu on nad värsked ja neid saab edukalt kuulata. Mis puudutab nii suure konkursi korraldamist, oli see otsus tänases olukorras ainuõige ja ka etteaimatav,“ kommenteeris Eestit tänavu Eurovisionil esindama pidanud Uku Suviste „Ringvaates“ võistluse ärajäämist.

„Kui sellest teha telesaade, pakuks see konkurentsi saatele „Võimalik vaid Venemaal“ – „Võimalik vaid Uku Suvistega,“ naeris artist. „Mul on kahju, aga pean vaatama ka olukorra tõsidust, kus me praegu maailmas oleme."

APRILL

5. Sünnipäevapidudest saab tabu. 

"Mu kodurestorani kööki mahub reegleid järgides ka kuus inimest ilusasti ära. Sellist sünnipäeva, mis möödub puudutuseta, pole ma iial kogenud. Sõbrad seisid ümber laua pikkade vahedega. Me oleme jõudnud sinnani, kus isegi siis, kui keegi ei näe, peame ka parimate ja lähedasemate sõpradega reeglitest kinni. Oleme vist küpseks saanud! Juhuu!" kirjutas endine presidendiproua Evelin Ilves oma Toidutare kolumnis, et kutsus sünnipäevaks paar sõbrannat külla ja jälgis seda tehes kõiki eriolukorra reegleid.

Evelin Ilves Foto: Stanislav Moshkov

Vaatamata sellele lõppes sünnipäevapidu karantiiniga, sest Kroonika uuris arstkonnalt, kas koduseid sünnipäevapidusid erikorra tingimustes võib pidada ja kas Ilves käitus tulevase arstina õigesti. "Antud juhtumist on resident Ilvesega tema juhendaja vestelnud. Meie patsientide ja kaaskolleegide ohutuse tagamiseks viibib resident karantiinis vastavalt juhistele," teatas Ida-Tallinna keskhaigla kõneisik Inge Suder.

Evelin Ilvese selline asjade käik muidugi ei meeldinud. "Kahju, et lugude refereerimisel olete läinud skandaalitsemise, halvustamise ja hävitamise teed," kirjutas endine esileedi Kroonikale. "Kui paar sõpra tuleb läbi, võtab ampsu ja lööb klaasi kokku, siis see pole pidu."

Seltskonnaajakirjanduses võeti pihtide vahele ka näiteks Anu Saagimi sünnipäeva tähistamine. 

JUUNI

6. "Kodutundest" "Hingesoojuseni": teleaasta suurim skandaal, mis pole siiani vaibunud.

19. juunil plahvatas uudispomm: Kanal 2 peatas koostöö heategevuslikku teleprojekti "Kodutunne" vedanud produtsent Kristi Loigoga, sest saadud vihjete puhul tekkis kahtlus, et saate „Kodutunne“ poolt heategevuseks kogutud summad ei ole läinud täies ulatuses sihtotstarbeliselt abivajajate aitamiseks. Telekanal esitas politseile ka kuriteoteate. Kristi Loigo produktsioonifirma Õuetuba OÜ esitatud aruandlus pole siiani kahtlusi summutada suutnud.

Kristi Loigo Foto: Martin Ahven

Kuid asendamatuid inimesi pole olemas. Juba varsti kuulutati välja uus heategevussaade „Hingesoojus“, mille produtsendiks sai Katrin Lust. "Võtta vastu midagi mis on teiselt vägivaldselt käest rebitud, on väga madal ja alatu!" põrutas Loigo Kroonikas.

Asi kiskus veelgi tulisemaks siis, kui Lust kutsus endise "Kodutunde" assistendi Heveli Veersalu "Hingesoojuse" saatejuhiks. "7. juulil, nõks pärast südaööd tuli kogu "Kodutunde" meeskonnale e-kiri, kus Kristi Loigo kirjutas, et ma olen mölakas ja reetur...,“ rääkis Veersalu, et saate produtsent Kristi Loigo lubas talle sõja kuulutada.

Skandaaliga ekraanilt kadunud „Kodutunne“ ja selle järeltulijana eetrisse jõudnud „Hingesoojus“ on siiani sõjajalal ja töörahu ei paista saabuvat. Novembris avaldas "Kodutunde" saatejuht Anneli Lahe sotsiaalmeedias pahameelt, et "Hingesoojus" aitab peresid, kelle nende saatemeeskond välja otsis. 

Võtsime toona ühendust ka teleeksperdi, Kanal 2 ja teisi Postimees Gruppi kuuluvaid telekanaleid koondava äriühingu osaniku Jüri Piheliga, kelle sõnul on „Hingesoojus“ saatus lahtine. Pihel nentis, et ta ei ole saate kõigi detailidega kursis, mistap ta selle tulevikku ka kommenteerida ei oska. ""Hingesoojuse“ tootmist on praegu kokku lepitud mingi kindel arv. See on tsükkel, mitte saatesari, mis automaatselt käib, nagu "Aktuaalne kaamera". See on huvitav saade, sest tekkis hästi kiiresti. Kuidas on reitingud, mida vaatajad arvavad, kas heategevusprojekt hakkab tööle...? Vaatame, mis temast saab.“ 

Õhtuleht kirjutas juba 2018. aastal, et "Kodutunde" produktsioonifirma alt on ostetud Tallinna lähedale eramu koos saunakompleksi ja basseiniga, kus elab saate produtsent ja firma omanik Kristi Loigo (endine Nilov) perega. Kinnistusregistri andmetel ostis telesaate „Kodutunne“ produktsioonifirma Õuetuba OÜ 2017. aasta jaanuaris Rae valda Karla külla 286 ruutmeetri suuruse maja. Internetis müügikuulutuses oli maja hind 295 000 eurot. 

7. Kivisaar satub rassismiskandaali.

Viimane piisk tundliku meelega raadiokuulajate karikasse langes suvises  Sky Plusi hommikuprogrammis, kus saatejuhid Alari Kivisaar, Kristjan Hirmo ja Maris Järva kommenteerisid USA massirahutusi, mis vallandusid pärast seda, kui valgenahaline politseinik tappis mustanahalise George Floydi. "Kas mustanahalise näol oli tegemist mingisuguse pätiga, ma ei ole süvenenud," küsis Kivisaar eetris. "Ilmselgelt keegi ei tahtnud kedagi ära tappa, aga ikka juhtub," arvas ta ja lisas: "Äkki mustad on pätimad? No ei tea, äkki mingit statistikat keegi teeb."

Selline sõnakasutus ärritas paljusid sotsiaalmeediakasutajaid, kes Kivisaare öeldut rassistlikuks peavad. Julge suuvärgi poolest tuntud raadiohääle eetrist eemaldamise kohta algatati isegi avalik petitsioon, millega nõudis saatejuhi lahkumist mitu tuhat inimest. "Laiemaks eesmärgiks oli kaitsta meie kõigi põhiõiguslikke väärtusi ja mitte normaliseerida laimu ja vähemusi alavääristavaid ütlusi," kommenteeris toona Alari Kivisaare vastase petitsiooni looja, aktivist Katrina Raiend.

Alari Kivisaare vastase petitsiooni algatanud Katrina Raiend. Foto: Merilin Ulm

See tõi talle aga kaela 75 000 euro suuruse kahjunõude. "Ma ei uskunud, et ta kohtu poole pöördub. Nii suur kahjunõue on Eestis ennekuulmatu," sõnas Katrina. 

Augustis kommenteeris Kivisaar Kroonikale, et ebameeldiv kohtutee on nii tema enda kui ka perekonna elu tavapärasest rütmist välja löönud: "Terve mu pere on väga häiritud. Nad ei suuda siiani mõista, kuidas võib ühes noores neius nii palju viha ja kurjust olla, et sellisel viisil seda välja elada," kommenteeris ta Kroonikale.

Septembris kinnitas Kivisaar "Pealtnägijas" üheselt, et ta ei ole rassist. „Muidugi ma ei ole. Mulle jubedalt käib närvidele, kui inimesi liigitatakse nahavärvi järgi, orientatsiooni järgi,soo järgi, usu järgi, vanuse järgi,“ sõnas Kivisaar.

SEPTEMBER

8. Kõik on uus septembrikuus. Välja arvatud "Rannamajaga" seonduv ehk seks, poks ja murumängud jätkuvad.

"Rannamaja" uus hooaeg algas sõna otseses mõttes pauguga. Koheselt teineteise vastu sümpaatiat tundnud Toomas ja Helena ei suutnud iha tagasi hoida ning läksid juba saate esimestel võttepäevadel vannituppa intiimsust otsima. Vannitoas kostitas Helena Toomast suuseksiga, mis ristiti teiste saates osalejate poolt koheselt "hambapesuks" ning selle väljendiga said noored armatsejad puid alla kogu saate hooaja vältel. 

"Rannamaja" Helena ja saates osalenud toktokker Tanel Rentik. Foto: Teet Malsroos

Sellega aga alles asi algas. "Rannamaja" neljandas episoodis läks Viktorial, Hannal ja Helenal tuliseks sõneluseks ühe vallaliste peole tulnud neiuga, sest too pole nõus end pesu väele võtma ja laskma teistel enda pealt shot’e juua. "Ma ütlen otse, et sa oled lihtsalt nii t***, et sa ei julge ennast pesuväele võtta," karjus härga täis Viktoria. Kaineks saades neiud muidugi vabandasid oma sõnade eest, kuid tegu oli juba tehtud. Grete-Karmen, keda rannamajalised sõimasid, põrutas Kroonikas: "Mul ei ole selle vabandusega midagi teha, see ei ole siiras minu arvates."

Grete-Karmen Foto: Kuvatõmmis/TV3

Tõsielusaate kuuendas osas sai Helena ja Toomase armastus järsku otsa. "See oli liiga ilus, et tõsi olla," nuttis Helena, kui Toomas otsustas suhte lõpetada ja minna järgmisele vallaliste peole üksinda. Aga lõpp hea – kõik hea! "Rannamaja" teine hooaeg lõppes nagu algas: Helena hiilis viimasel ööl Toomase tuppa ja pesi temaga taaskord hambaid.

NOVEMBER

9. Lammutustööd Kanal2-s.

3. novembril sai avalikuks telemaastikul lõhkenud uudispomm: alles 2019. aasta jaanuaris Postimees grupi programmijuhi ametikohale liikunud endine telekanalite peaprodutsent Kaspar Kaljas koondati. Telerahva seas sahistati, et küllap saigi Kaspar Kaljasele saatuslikuks Margna ja Jõekalda suguste talentide asendamine suunamudijatega ja vaatajate väljavihastamine amatöörtelevisiooniga. 

"Meediamaastik ei ole tehtav kõige tavalisemate laomüügi-odavmüügi vahenditega. Meediamaastik on hirmus tundlik ja keeruline, seal on tohutult palju komponente: publik, tegijad, talendid, hästi palju suuri isiksusi. Kui sa ikka kaks Eesti kõige suuremat talenti välja vihastad, on jube keeruline neid pärast keskpäraste või algajatega asendada," osutas Kanal 2 ja selle sõsarkanalite osanikuks saanud Jüri Pihel Teet Margnale ja Kristjan Jõekaldale, kellega Kanal 2 möödunud aastal koostöö lõpetas. 

Enne kui Pihel ohjad enda kätte võttis, olid Kanal 2 eetris reede õhtul, vaadatavuse tippajal, Hensugusta saade ja „Suhtevimkad“, mida juhtisid liba-ooperilauljaks ristitud Triin Lellep ning laulja ja kirjanik Margus Vaher. Uutest saadetest sai eetris olla vaid paar osa, siis vahetas need välja hoopis saate „Laula mu laulu“ 2015. aasta hooaeg. 

Jüri Pihel Foto: Erki Pärnku

""Suhtevimkade" saate killisime kollektiivselt ära. Põhjus ei ole mitte selles, et niisugust saadet ei võiks teha. Lihtsalt see ei olnud, nagu vanasti öeldi, eetriküps. Täitsa toores, poolikult tehtud saade. Me ei arva, et vaataja väärib sellist poolikult tehtud asja,“ lisas Pihel. 

10. Taavi Libe köhis maskivastasel meeleavaldusel osalenule näkku.

“Tahtsin näha, kas ta jääb oma tõekspidamistele kindlaks,” ütleb Taavi Libe, kes mehe nõusolekul köhatas talle kaks korda näkku. Foto: Kuvatõmmis/TV3

“Seitsmesed: Duubel” ajakirjanik Taavi Libe köhis maskivastasel üritusel peale mehele, kelle süles oli väike laps. “Tahtsin näha, kas ta jääb oma tõekspidamistele kindlaks,” ütleb Libe, kes mehe nõusolekul talle kaks korda näkku köhatas. "Mees on ju korduvalt nii Facebookis kui erinevates väljaütlemistes ja intervjuudes väitnud, et meditsiinisüsteemis töötavate inimeste juttu ei maksa uskuda,” märkis teleajakirjanik.

Maskivastaste meeleavalduse kajastamise tonaalsusele juhtisid saates "Olukorrast ajakirjanduses“ tähelepanu Väino Koorberg ja Rein Lang. "Mulle nüüd küll tundus, et suur osa ajakirjanikest ei läinud sinna mitte kajastama uudist, vaid otsima meelelahutust ja vahendama seda meelelahutust. Selle teema kajastamisel mitu korda vastutustunne kippus uinuma," hindas meediaõppejõud ja Õhtulehe endine peatoimetaja Väino Koorberg.

Kõikidest kajastustest kõige hullemaks pidas aga Koorberg TV3 “Duubli” oma. "Ajakirjanik võttis oma maski kaamera ees ära ja köhis sellele mehele, kes hoidis last süles, näkku. Ma mõtlesin, kas see oli lavastatud ja vaatasin seda lõiku mitu korda üle. Ei, see ei olnud lavastatud. Sellel hetkel mõtlesin, et vaata, kuhuni on kommertstelevisioon meid viinud."