Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
10. detsember 2020, 13:04

VIDEO | PÜHAKOJAD LAHTI, KOOLID KINNI! Ratas: kirikus käimine aitab hoida vaimset tervist. Algklassilastele leiavad vanemad parima võimaluse (41)

Tänasel valitsuse pressikonverentsil andsid ajakirjanikele ja eestlastele aru peaminister Jüri Ratas, rahandusminister Martin Helme, rahvastikuminister Riina Solman, sotsiaalminister Tanel Kiik ning haridus- ja teadusminister Jaak Aab. 

Eneseisolatsioonis viibiv peaminister osales pressikonverentsil video vahendusel. Ta sõnas, et eelmised piirangud pole koroonaviiruse levikut piisavalt tõkestanud ja avaldas lootust, et täna heaks kiidetud meetmed aitavad Covid-19 levikut vähendada. Ratas käis üle eile teavitatud piirangud, lisades, et lasteaiad ja -hoiud jäävad avatuks.

Ratas puudutas ka Eesti Ekspressi artiklit, sõnades, et valitsus langetab otsuseid koostöös teadusnõukojaga, mitte ei otsusta piiranguid omakeskis. Peaministri sõnul sündisid uued piirangud valitsuse sees, aga nõu peeti nii teadusnõukoja kui ka terviseametiga. Ratase sõnul oldi uute põhimõtetega kursis ja need said teistelt osapooltelt heakskiidu.

Peaminister tunnistas, et poleemika on tekkinud kirikutele tekitatud erisusest ning et neid ei suleta Ida-Virumaal, kus on kriitilise olukorra tõttu muud asutused suures osas suletud. Ratas ütles, et tema tegi valitsusele ettepaneku jätta kirikud lahti, sest seal on võimalik ettevaatusmeetmeid järgida ja kirikus käimine aitab hoida inimestel vaimset tervist.

"Tänavused jõulud tulevad pereringis ja suuri kogunemisi lubada ei saa," tõdes Ratas. 

Riina Solman rääkis, et täna vastu võetud otsuse järgi ei vähene vanemahüvitis kriisiaegse töötuse tõttu järgmised kolm aastat. "Selle muudatusega soovime järsult vähendada töötusemäära mõju teistele aspektidele, aga ka sündimusele," sõnas rahvastikuminister. 

Solman kommenteeris ka kirikute lahtiolekut, sõnades, et kirikutel on tulemas suured usupühad nagu ka kevadel. Ministri sõnul võtsid usujuhid varakult valitsusega ühendust ja kirikute lahtijäämist arutati ka teadusnõukogus. Tema sõnul võeti arvesse ka vaimse surve mõju inimestele ning et jõuludel armastatakse kirikus käia. Solmani sõnul pole olukord nii kriitiline, et usuvabaduse piiramine oleks põhjendatud. 

Jaak Aab ütles, et vaatamata erinevatele seisukohtadele jõuti valitsuses üksmeelele, et haridusasutused on tuleva nädala esmaspäevast kontaktõppeks suletud. Ministri sõnul saavad koolipidajad otsustada, kuidas edasi minna, ja tõdes, et koolidel on otsustamiseks vähe aega. Minister sedastas, et koolidel peaks olema kevadest teadmised, kogemused, võimalused ja lahendused, kuidas olukorda lahendada. 

Aab ütles, et nakatuvad nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilased ja senised piirangud ei ole suutnud viiruse levikut tõkestada. Ainuke võimalus selleks on kontakte vähendada, põhjendas minister uusi karmimaid piiranguid.

Tanel Kiik ütles, et Eesti on paistnud silma, et otsuseid tehakse koostöös teadusnõukoguga ning üksinda valitsus midagi vastu ei võta. Ta sõnas, et üheksal juhul kümnest on valitsus ja teadusnõukogu ühel meelel ning selle järgi langetatakse ka otsuseid. 

Sotsiaalminister kiitis ka tervishoiutöötajaid ja sõnas, et neid on täpselt nii palju, kui neid on välja õpetatud. Ta toonitas, et kriisireservi pole võimalik tekitada, vaid erinevate asutuste vahel saab inimesi ka liigutada. Kiik nentis, et erinevalt kevadest soovitakse praegu jätkata ka plaanilise raviga, mis paneb tervishoiusüsteemile suurema surve.

Ta lisas, et praegu pole probleemi isikukaitsevahendite puudujäägiga, vaid mure on inimressursiga. Kiik kinnitas, et pole vaja karta, nagu tervishoiusüsteem kukuks jõuludeks kokku. 

Kiik sõnas ka, et Eestile on ette nähtud ühelt vaktsiinitootjalt vaktsiini 100 000 inimesele, ent uuritud on ka võimalust saada rohkem doose. 

Lõpetuseks ütles Ratas, et praeguses olukorras vajame koostööd ning eelseisvad neli nädalat näitavad, kas suudame nakkuse pidama saada. "Kevadel saime ja olen veendunud, et saame ka nüüd," sõnas peaminister. Ta lisas, et kriitiliselt oluline on järgida kehtivaid reegleid ja ohutusmeetmeid ning teha kõik, mis võimalik, et hoida viirust eemal.

"Peame eriliselt kaitsma vanemaid ja riskirühmadesse kuuluvaid inimesi. Turvalised jõulud võivad olla paljudele elu ja surma küsimus," ütles peaminister, lisades, et tuleb ära jätta kõik peod, kus on palju võõraid kontakte ega saa olla kindel, et viirus ei levi.  

Küsimus peaministrile: mille alusel koroonapiiranguid ikkagi tehakse, kui koolid pannakse kinni üle Eesti, aga muud kohad jäävad avatuks? 

Ratas: teadusnõukoda tegi teisipäeval ettepaneku karmistada piiranguid Ida-Virumaal ning erisus tehti kaubanduskeskustele, et kohalikud ei hakkaks ostlemiseks maakonnast välja sõitma. Teeme otsuseid, et plaaniline ravi saaks jätkuda. 

Algklassilastele leiavad vanemad keerulises olukorras parima võimaluse, kas on üks vanem või on laps mõni tund üksinda kodus, et leida selleks turvaline viis.

Martin Helme lisas, et kevadel oli teistmoodi, ühiskond oli mobiliseerunud, mõtles kaasa, oli solidaarne ja sai aru, et kontakte tuleb vähendada, kui tahame viiruse levikut pidurdada. Ta lisas, et inimesed peavad aru saama, et tuleb kontakte vähendada, ja selleks ongi need meetmed tehtud. 

Kiik ütles, et piirangute puhul keskendutakse kohtadele, kus nakatumine ja risk nakatumiseks on suur

Küsimus peaministrile: kas vastab tõele, et Krista Fischer sai teilt pahase kõne?

Ratas vastas, et ta suhtles teaduriga küll, ent tema meelest polnud see pahane, vaid selgitav ja tunnustav kõne. Peaministri sõnul rääkis ta Fischeriga ka hiljem, mil teadur tunnustas teda piirangute asjus. 

Küsimus: mis tingimustel on spordi- ja huvitegevus lubatud, välja arvatud Ida-Virumaal?

Ratase sõnul on individuaalne sporditegevus lubatud siseruumides, huviharidus on lubatud. 

Küsimus: kas piirangute tõttu venib kooliaasta lõppemine näiteks jaanipäevani? 

Aabi sõnul on lünki olnud juba kevadest ning neid on esinenud ka sügisese hübriidõppe tõttu. Ministri sõnul oskavad koolid ise hinnata, millised on lüngad ja kuidas neid täita. Kevadiste eksamite kohta hakatakse tegema analüüse ning täpsemalt oskab Aab nende kohta vastata jaanuaris. 

Helme lisas, et vaheaega ei pikendata, vaid koolid pannakse järgmisest nädalast lihtsalt kinni. Ta sõnas, et järgmisel aastal läheb kooliaasta edasi nii nagu muidu. 

Küsimus: millised suletud valdkondade ettevõtted saavad toetust?

Helme vastas, et kui valitsus paneb asutuse kinni, tuleb seda ka toetada. Tema sõnul töötab valitsus kompensatsioonimeetmetega ning kuigi praegu seda mudelit pole, annab valitsus selge signaali, et ettevõtetele makstakse kompensatsiooni.