Henessi SchmidtFoto: TV3
Tele
9. detsember 2020, 16:05

Henessi „Draakon“ Schmidt: tänu saates osalemisele julgeksin edaspidigi laulda

“Olin väga positiivselt üllatunud, et üldse nii kaugele jõudsin ja finaali ajaks oli juba väga vaba olla,” ütleb “Maskis lauljas” kolmanda koha saavutanud näitleja Henessi Schmidt. 

Henessi tõdeb, et korraks mõtles pakkumise üle järele, aga vastus tuli sellegipoolest üsna kiirelt. “Ma pole väga kusagil laulnud, aga just sellepärast tegelikult üpris kiirelt selle otsuse vastu võtsin: olen alati tahtnud laulda ja katsetada, mis minu enda lauluhääl teeb ning milleks suuteline olen. See tundus väga lahe väljakutse ja lõbus seiklus, seega mõtlesin, et miks mitte,” räägib ta.

“Eks ma põhiliselt üritasin häälega erinevaid tämbreid ja värve leida, see polnud otseselt varjamise eesmärgil, kuivõrd oli mulle endale huvitav. Näitlejana lähenesin asjale ikkagi karakteriloome põhjal: mõtlesin, mis tegelane draakon on, kuidas ta liigub, mis emotsioonid tal võivad olla ja katsetasin tema puhul erinevaid hääli. Seega mängisin põhiliselt häälega, mingisuguseid signatuurseid žeste mul pole, mida oleks pidanud varjama,” sõnab Henessi. 

Kui pereliikmed ei saanud algul aru, arvasid kursusekaaslased üsna varakult, et just Henessi end Draakoni kostüümi all peidab. “Pereliikmed hakkasid taipama alles lõpupoole, aga kursusekaaslased Viljandi Kultuuriakadeemiast tundsid peaaegu kõik, kas esimese või teise saate ajal mind ära. Kuna me kõik ikkagi neli aastat pead-jalad koos õppisime, tunnevad nad minu žeste ja hääletämbreid igast küljest,” räägib Henessi. Pereliikmed olid tema sõnul väga uhked, aga ka üllatunud: “Keegi lähedastest pole mind väga laulmas kuulnud ja nad olid väga üllatunud, et ma täitsa laulan. Ka ma ise ei teadnud, mis hääl sees peidus on ja kuidas laulda oskan.”

Hädavalede välja nuputamine ja jälgede segamine Henessile meeldis. “See oli väga lõbus - need luiskamised olid ikka eraldi etteasted ja nii mõnegi kahtlustaja suutsin ikka sirge näoga ümber veenda. Kõige suurem hädavale oli aga see, et kostüüm oli hästi...sädelev ja kogu glitter jäi naha külge: pidin nii mõnigi kord võtetel ja proovides valetama, et tulen kusagilt tüdrukutepeolt. Saate jooksul käisin üsna mitmel tüdrukutepeol,” naerab näitleja. 

Krutskeid täis tegelaskuju

Henessi peitis end kavala Draakoni kostüümi alla. “Olime Liisiga parasjagu suvitamas, kui tuli info, et hakkame koos saadet tegema ja saime kahekesi arutada. Liisi küsis, mis loomana ennast näen ja seepeale tuletasin meelde, mis ma lapsepõlves olen arvanud: meenus, et kunagi seostasin endaga valget draakonit. Vahepeal katsetasime rebaseid ja teisi krutskitega tegelasi, aga draakon jäi Liisile kõige enam kumama. Otsisime tegelast, kes oleks mitmetahuline: mingisugune maagia ja salapära, samal ajal krutskit täis, siiras ja naiselik, et oleks võimalik ka laval erinevaid värve leida. Niisiis leidis Liisi väga armsa tegelase, kes sai mulle väga kalliks: temaga oli lõbus leida võimalikult erinevaid laule ja stiile, mida laval esitada. Draakon oli väga tore tegelane!” sõnab Henessi ja lisab, et tegelaskuju oli natuke ka tema enda nägu, parajalt krutskeid täis ning kaval.

Kui tavaliselt olid osaliste kostüümid tohutult rasked ja suured, oli Henessi sõnul tema kostüüm õnneks üsna liikuv. “Mul polnud suuri tiibu ega jässakat keha ümber, aga eks see mask oli ikka natuke keeruline ja tugevalt ümber pea kinni. Väga kaua seda peas hoida ei suutnud ja enne esimest saadet väga palju proovi ei saanud teha, alles laval õppisime seda maski tundma ja nägime, mida sellega teha saab. Iga saatega läks kostüüm mugavamaks,” selgitab ta. 

Proovid läksid Henessi sõnul väga kenasti ja Maiken on suurepärane lauluõpetaja. “Ma vist ei arvanud, et laulmist saab niimoodi arendada ja veel nii kiirelt. Tunnen, et need oskused, millega saatesse alguses läksin, arenesid Maikeniga katsetades väga kiiresti. Tore oli avastada, et laulmist saab õppida ning arendada: ka lauluhääl on ikkagi instrument, mis tuleb soojaks mängida,” ütleb ta.

“Mulle tohutult meeldis räppida ja Eminemi looga maadelda. Kui seda alguses kodus kuulasin, sain aru, et rütmika on keeruline ja seal on palju pisidetaile. Seda oli väga põnev õppida. Laval peal oli lõpuks väga lõbus, mõtlesime Villikoga igasuguseid totrusi välja. Mulle meeldib, et sain ennast laval vabalt tunda ja ringi hullata. Lõbutsemine oli ka üks põhjustest, miks tahtsin saatesse minna,” jutustab Henessi. 

Finaalikohta ei lootnud 

Henessi ei uskunud, et jõuab finaali: “Mõtlesin, et tore, kui saan Maikeniga harjutada ja paar lugu lauda. Saate käigus hakkasid laulud täitsa otsa saama, sest ma polnud planeerinud, et nii kaugele jõuan ja oli raskusi lugude leidmisega. Loomulikult olin imestunud, aga see oli väga meeldiv üllatus ja võtsin finaalisaate väljakutse rõõmuga vastu.”

“Kui ma juba finaali jõudsin, oli saade väga koduseks saanud - lavatagune elu, salajane luuramine ja vestlused žüriiga. See lihtsalt tundus positiivne lõpp, et sai veel viimast korda lõbutseda. Ma ei võtnud seda kui võistlust, sest ma ei plaaninud ega arvanud, et finaali jõuan ja ei läinud ka võidu peale välja. Olin väga positiivselt üllatunud, et üldse nii kaugele jõudsin ja tundsin ennast finaali ajaks väga vabalt,” lisab ta.

Nüüd on vinge “Maskis laulja” teekond läbi, tänu osalemisele avastas Henessi, et julgeks ka edasipidi laulda. “Eks see kõik oli alguses natuke hirmutav, aga see oli väga äge, et sain midagi uut proovida. Sain väga palju julgemaks, avastasin palju uut ja see oli väga põnev ning lahe kogemus. Lisaks andis saade kinnitust, et krutskit, naeru ja muusikat peab ikka saama!” sõnab ta.