Tanel KiikFoto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
9. detsember 2020, 11:34

Tanel Kiik: peame tõsiselt pingutama, et tervishoiusüsteem suudaks vastu pidada (14)

Sotsiaalminister Tanel Kiik, terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Hanna Sepp ja hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule andsid iganädalasel pressikonverentsil ülevaate COVID-19 leviku hetkeolukorrast Eestis.

Koroonaviiruse epideemilise leviku ohjamiseks kehtestab valitsus haridust ja huviharidust ning sporti puudutavad piirangud üle Eesti. Ida-Virumaal laienevad piirangud ka vabaaja-, meelelahutus-, kultuuri- ja majutusteenusele ning  maakonnas keelatakse avalike ürituste korraldamine. Valitsus plaanib vastava korralduse heaks kiita homsel istungil.

 

Epideemiatõrje osakonna juhataja Hanna Sepp tõi välja, et  haigestumus on väga laia levikuga. Enim on haigestunuid tööealise elanikkonna hulgas ja võib  prognoosida, et lähiajal suureneb veelgi haiglaravi vajavate inimeste hulk. Lisaks ka nende arv, kelle puhul haigus on fataalne. 

Eelmisel nädalal registreeriti hoolekandeasutustes 240 haigusjuhtu, millest 172 oli hoolekandeasutuste klientide hulgas.

Eestis on on olnud 139 surmajuhtumit, mille keskmine vanus 81 eluaastat, viimasel nädalal on olnud 16 surmajuhtu, keskmine iga 84 aastat, kõikidel juhtudel oli patsientidel kaasavad haigused. 

Urmas Sule andis teada, et haiglates on praegu 264 koroonahaiget ning kasutuses on 70 protsenti voodifondist.  Viimastel päevadel pole suurenenud  kriitiliselt haigete patsientide hulk, aga on selgelt suurenenud vanemaealiste haigestumine. 

Tanel Kiik rõhutas, et valitsuse eesmärk vaktsiinide osas on, et järgmisel aastal oleks need kättesaadavad kõigile Eesti elanikele ning ta loodab, et 2021 tuleb koroonaviiruse võitmise aasta. Enne seda tuleb detsembris-jaanuaris tõsiselt pingutada, et tervishoiusüsteem suudaks vastu pidada.

Kiik soovitas ka tänavu tavapäraselt jõulukinkidele kuluva raha annetada hoopis heategevuseks. 

Vastuseks Õhtulehe küsimusele kinnitas Sule, et Eestis ei tohiks olla intensiivravivõimekusel probleeme.  "See võib tekkida juhul  kui raskemaid haigeid tuleb juurde. Tehniline võimekus on hea, suurim väljakutse, et meie meditsiinipersonal püsiks terve."

Küsimusele, kui kindel on plaan taastada koolides õpe 11. jaanuaril, vastas minister Kiik, et eesmärk on vähendada inimeste kontakte ja liikumist, selleks et  11. jaanuarist oleks võimalus naasta koolidesse. "See sõltub, milline on nakkuskõver."