Christopher NolanFoto: Reuters/Scanpix
Film
8. detsember 2020, 14:00

Nolan kritiseerib Warneri otsust kõik uudisfilmid kohe voogedastusse lasta

Warner Bros tegi hiljuti teatavaks otsuse saata kogu oma 2021. aasta uudislooming, sealhulgas filmid "Matrix 4" ja "Düün", paralleelselt esilinastusega kohe ka oma uuele voogedastusplatvormile. "Teneti" režissöör Christopher Nolan kritiseerib seda teravalt. 

Warner teatas eelmisel nädal, et HBO Maxi tellijad saavad koroonapandeemia tõttu kohe ligipääsu Warneri uutele suurfilmidele „Suicide Squad II“, „Godzilla vs Kong“, „Düün“ ja „Matrix 4“. Kokku jõuab järgmisel aastal publikuni 17 Warneri filmi, sh "Sopranode" eellugu "The Many Saints of Newark" - kõik paralleelselt kinodesse ja voogedastusse. Otsa teeb juba detsembris esimesel jõulupühal lahti "Wonder Woman 1984". 

New York Times nimetas filmistuudio otsust seitsmeteistkümneks süstiks tellijate puuduses vireleva HBO Maxi käsivarde – kuid samal ajal näitavat Warneri avaldus ülimalt sünget prognoosi kinode tuleviku suhtes. Niigi publikupuuduses virelevad kinod saavad järjekordse hoobi, kui kassatükid kohe  platvormile jõuavad.

Hollywoodi tipprežissööride hulka kuuluv Nolan (50) avaldas ajakirjale People antud intervjuus arvamust, et Warneri äriotsus polnud väga mõistlik. Ta kritiseerib ka Warneri tegutsemisviisi - "nad ei öelnud seda ühelegi kineastile ega filmitähele, kes on nende 2021. aasta projektidega seotud". Nolani "Tenet" oli esimene Hollywoodi suurfilm, mis sügisel koroonapandeemia esimese laine järel kinodesse jõudis.

Lavastaja on avaldanud toetust kinodele ja traditsioonilistele esilinastustele, mille puhul film jookseb mitu kuud ainuüksi suurel ekraanil ning võib alles siis voogedastusse minna. Nolan on veendunud: inimesed armastavad kinos käia. "Niipea kui on võimalik, naasevad nad kinodesse."