Imre Sooäär andis riigikogus ametivande Foto: Robin Roots
Poliitika
7. detsember 2020, 14:50

Imre Sooääre saadikuvande andmine muutus emotsioonide tulvaks: hõiked „aitab!“ ja vaigistatud mikrofon (40)

Esmaspäevase riigikogu istungi alguses sai parlamendis sõna Imre Sooäär, kes asus korruptsioonikuriteos süüdi jäänud Kalev Kallo asendusliikmena riigikokku. 

"Lahkusin siit majas neli aastat tagasi teadmisega, et jäädavalt. Kui otsustaksin ainult ratsionaalsetel mõjutustel, siis kindlasti jätkaksin karjääri diplomaadina. Aga kuidas ma vaatan otsa inimestele, kes on mind on valinud," küsis Sooäär.  "Kuhu jääb armastus, kas seda polegi vaja?"

Sooääre kõne ajal hõigati saalist mitu korda "aitab!". Riigikogu esimees Henn Põlluaas katkestas mitu korda Sooääre sõnavõtu ning soovitas tal kas saadikuvanne anda või puldist lahkuda. Lõpuks keerati Sooääre mikrofonil heli maha. 

"Kas tuuakse politsei ja viiakse mind siit ära, kas see on lahendus?" uuris Sooäär riigikogu esimehelt.

"Eesti riigi huvid on mulle tähtsamad kui isiklikud huvid, ma tulen teie sekka sildu looma, mitte kohtumõistjana," lõpetas Sooäär ning andis riigikogu saadiku vande. 

"Tegin oma otsuse südametunnistuse järgi," kommenteeris Sooäär ajakirjanikele. "Abielureferendumi poolt sellisel kujul, sellise sõnastusega ja selliste kuupäevadega ma kindlasti poolt ei ole. Ma ei liitu ühegi erakonnaga, aga teen koostööd Keskerakonna fraktsiooniga, kes ainukesena toetab erinevaid peremudeleid."

Sooäär avaldas ka imestust, et riigikogu saalis nii emotsionaalselt tema kõnele reageeriti. "Riik ei ole õigel teel, kui riigi kõrgeim organ, riigikogu, selliste emotsioonidega asja arutab. See oli mulle tõeline üllatus. Mind hoiatati, et siin on nii palju viha, ma tahaks normaalse suhtluse siia tagasi tuua." 

Peeter Ernits: talle oleks pidanud koti pähe tõmbama 

"See oli kodu- ja töökorra räige rikkumine,"  kommenteeris Sooääre käitumist EKRE fraktsiooni liige Peeter Ernits. "Kui ta kõnet pidas, ei olnud ta veel riigikogu liige. Riigikogu saal on püha saal, siia saavad väga valitud inimesed ja see on esimene kõnepult Eestis, siin saavad sõna riigikogu liikmed või erikülalised. Praegusel hetkel tuli suvaline inimene, kasutas ära seda peata olekut, pidas seal oma kõne ja alles siis andis ametivande. See on räige protseduuride rikkumine. Talle oleks pidanud koti pähe tõmbama. "

"Ta esines vabariigi kodanikuna, mitte riigikogu liikmena. See õigus [kõnet pidada] oleks tal tekkinud, kui ta oleks vande ära andnud. See oli riigikogu juhataja viga, et selline kõne sai toimuda," kommenteeris Enn Eesmaa Sooääre sõnavõttu. 

Vastuseks küsimusele, kuidas kavatseb Enn Eesmaa abielureferendumi eelnõu osas hääletada, vastas Keskerakonna fraktsiooni liige: "Te esitate küsimuse, millele ma ei vasta." 

Raske otsus

Möödunud kolmapäeval teatas Sooäär sotsiaalmeedias, et peab langetama väga raske otsuse. Ühest küljest võttis ta suvel vastu uue väljakutse ja asus tööle välisministeeriumisse äridiplomaatiat arendama.

„Samas ei jäta mind muidugi külmaks see, mis toimub kogu meie riigis. Igapäevaselt Eesti eksportivate ettevõtjatega suheldes kuulen jätkuvalt, et neil on järjest raskem toimetada, sest ühe erakonna väljaütlemised ja sammud tänases valitsuskoalitsioonis halvendavad nende võimalusi kasvada ja areneda. See mõjutab juba Eesti konkurentsivõimet ja majanduskliimat ning pidurdab ettevõtete kasvuvõimalusi. Järjest suurem ühiskonna suletuse poole liikumine vähendab meie riigi väljavaateid turgudel,“ kirjutas Sooäär.

„Ma ei tee seda valikut uisapäisa. Just seetõttu olengi võtnud mõtlemisaega. Esmaspäeval on juba riigikogu istung, kus peaksin ametivande andma. Kaalun kõiki poolt- ja vastuargumente ja teen selle otsuse omaenda südames, mitte kellegi teise huvides või mõju all,“ rõhutab ta.

„Kui lähen Toompeale, siis kindlasti mitte kohatäiteks, vaid missiooniga, et Eestit edasi viia. Päris kindlasti mitte lõhkuma, lärmama ja laamendama. See pole konstruktiivne. Kui lähen, siis vaid diplomaadile omaselt sildasid ehitama ja riiki ühendama kasutades kõiki oma oskusi, teadmisi, kogemusi ja elutarkust muusikast, ärist ja diplomaatiast,“ ütleb Sooäär.

Koalitsioonis on kolm Isamaa saadikut avalikult öelnud, et ei toeta abielureferendumit – Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Siim-Valmar Kiisler ja Üllar Saaremäe. Juhul, kui nendele lisandub ka Mihhail Lotman, ei pruugi referendumi eelnõu esimesel lugemisel riigikogus läbi minna. Selleks on vaja kokku 51 häält, millest opositsioonil on 45 häält. Koos nelja isamaalasega oleks häälte arv kokku 49. Imre Sooääre otsus Toompeale minna kasvatab vastuhäälte arvu veelgi.