Ülle Kaljuste Foto: Teet Malsroos
Inimesed
5. detsember 2020, 13:30

Ülle Kaljuste: sain nõukaajal osa palka raha asemel bensiinis

"Meil ei olnud mitte midagi. Mäletan, et mul oline selline leping, et osa sain bensiinis ja osa rahas. Sõitsime ämmaga mööda karjalautu ja vaatasime, kas kuskilt saaks piimanõusid," meenutab näitlejanna Ülle Kaljuste "Ringvaatele" antud intervjuus, kuidas ta nõukaajal Saaremaal ühes Läti filmis kaasa lõi. 

Oli talongiaja lõpp ja Kaljuste räägib, et lätlased ei saanud toona Saaremaal süüa osta, sest neil polnud talonge. Lisaks olid talongid piirkondlikud. 

Tõnu Oja aga ütleb, et mõtleb vahel, et küll on hea, et enam ei pea minema nõukogude armeesse. Mees tunnistab, et see oli tema jaoks raske aeg. 

Oja ja Kaljuste teevad nüüd kaasa filmis "Hüvasti, NSVL", kus nad mängivad abielupaari. Muide, nad on ka mitmes teises lavastuses ja filmis abielupaari mänginud. Tõnu Oja meenutab, et kui neil oli filmiproovis paus, pidi Ülle vahepeal käima multifilmile peale lugemas. "Õhtul oli meil etendus "Kolm talve", kus olime abielupaar. Ülle tuli õhtul tatrisse ja ütles: "Tõnu, ma ei saa midagi teha - ma olen selles multifilmis ka sinu naine."," räägib Oja.