Lauri HermannFoto: Hannes Dreimanis
Inimesed
3. detsember 2020, 16:30

INTERVJUU | Raadiohääl Lauri Hermann korraldab kuulajatele pimekohtinguid ja kutsub neid restorani

26 aastat raadios töötanud ja kuulajate südamed võitnud Lauri Hermann tervitab hommikuti raadiokuulajaid rõõmsalt ja positiivselt. Ta ise ütleb, et tahab inimestel tuju tõsta ja et nende suunurgad tõuseks ülespoole, kui nad teda kuulavad. Juba kolm aastat järjest annab ta iga aasta esimeses saates kuulajatele ka kolm uusaastalubadust, kuhu kaasab ka kuulajad. 

Lauri, mis on headus ja heategu sinu jaoks?

Headus ja hea tegu minu jaoks on see, kui ma oskan näha ka inimesi enda ümber, kui ma näen, et saan kedagi aidata. Kui mul on selleks võimalus, siis seda ka teen mitte ei löö käega, et las keegi teine aitab. Kui sul on võimalus, aeg ja vahendid aidata, kasvõi anda kellelegi hea nõuanne, ei tasu seda endale hoida. Teinekord on hea, kui keegi ka sulle keerulisel ajal appi tõttab ja abikäe ulatab. 

Ma leian, et andmisrõõm teeb rinna rõõmsaks. Mul on väga hea meel, kui saan kedagi aidata ja näiteks kellelegi midagi kinkida. Mulle meeldivad väga ka jõulud - mõtlen juba suvel mida kinkida ja uurin mida inimesed tahavad. Tahaks kallist inimest rõõmustada ja see peab tulema südamest – kinki ei tasu teha ainult kingi pärast.

Mis on olnud kõige spontaansem heategu, mida oled raadiokuulajale teinud?

Igal hommikul ütlen rõõmsahäälselt "tere hommikust". Ma arvan, et kui endast raadioeetrisse selle positiivse energia välja paiskad, on see loomulikult tulev hea tahe ja tegu. Tahan kuulajatele pakkuda seda, et päev tuleks positiivne, et oleks mõnus ärgata ja et mõtted läheks kohe headele, toredatele ja positiivsetele asjadele, sündmustele ja inimestele. 

Minu jaoks on see spontaanne ja tuleb loomulikult, sest ma armastan raadiotööd. Positiivselt mõjub ka muusika - ma olen lapsest saati olnud muusika keskel, seda kuulanud ja armastanud. Seega sõnavõtud, mõtted ja muusika ongi mõnus heatuju-kokteil. 

Ma tahan inimestel tuju tõsta ja et nende suunurgad liiguksid ülespoole kui nad mind kuulavad. Selline on mu olemus – ma olen optimistlik ja positiivne, ka rasketel hetkedel. Alati tuleb mõelda positiivselt ja kui on raske, siis saab just paremaks minna. Kui tuju halb, saab leida midagi positiivset. Kui üks asi on halvasti, siis selle kõrval on jällegi kümme asja hästi.

Oled korraldanud raadiokuulajale pimekohtingu, vastab see tõele?

See vastab tõele. Olen mõelnud aastavahetusel välja kolm lubadust. Mõned on seeesugused et saaksin end täiendada. Näiteks lubasin aasta jooksul hakata rohkem kõhulihaseid treenima. Üks uusaastalubadustest oli golfimängu proovida. Selleks aastaks lubasin rohkem rohelist süüa. Olen teinud ka selliseid vahvaid, nii endale kui ka teistele põnevaid lubadusi, kuhu saab ka kuulajaid kaasata - näiteks lubasin minna vanadekodusse meelt lahutama... sealsete elanike meelt lahutama. Endal oli ka tore ja on mida meenutada.

Kuidas sind seal vastu võeti?

Väga soe vastuvõtt oli. Kõigil olid suud kõrvuni ja silmad särasid, minul samuti. Sarnane ettevõtmine oli ka viia kuulaja restorani. Et asjale veel vürtsi ja põnevust juurde lisada, oli tegu pimeõhtusöögiga, kus kõigil õhtusöögil osalenutel seoti silmad kinni. Ma nägin oma kohtingukaaslast alles pärast õhtusööki.

Sai näppudega proovida, kuidas on pimedas süüa, tunda maitseid ja lõhnu ning inimesi kuulates ette kujutada, millised nad on. Kui meil lõpuks silmaklapid eest võeti, siis nägime inimesi ja nägime ruumi – see oli väga põnev kogemus ja tore kohtumine ühe raadiokuulajaga, kes seda ikka meenutab ja mulle sünnipäevadeks õnne soovib. 

Raadios töötame ju nelja seina vahel ja kuulajat ei näe, aga mulle meeldib ka erinevaid üritusi korraldades inimesega silmast-silma kohtuda.

Mis on sinu enda jaoks olnud kõige heasüdamlikum või meeldejäävam heategu mis sulle on tehtud?

Pisikesed asjad, mis erinevatel hetkedel teevad tohutult rõõmu ja südame soojaks. Kui me näiteks Sunlightiga esineme või korraldan mõnda üritust, siis inimesed tulevad ja suruvad kätt. Ütlevad, et tore on mind näha ja et ma jätkaksin raadios samas vaimus kui seni. Kellegi öeldud hea sõna on minu jaoks tohutu kaaluga. 

On toodud ka kooki ja torti, keedetud moosi või kingitud marineeritud seeni. Inimesed on armsalt need ära pakendanud ja on näha, et kingitus on südamest.

Lauri Hermann Foto: Hannes Dreimanis

Kuidas sul üldse tekkis mõte hakata raadiokuulajatele üllatusi tegema? Mida see sulle annab?

Uuel aastal antakse ikka lubadusi, aga tavaliselt veebruari alguseks on need endale antud lubadused ja trennikoormus ununenud. Tundus põnev kaasata protsessi ka kuulajad, seda enam, et protsess ei kesta vaid ühe kuu, vaid terve aasta. 

Olen praegu jõudnud selle aasta kolmanda lubaduseni - õppida üks pala kitarril, et saaks seda esitada koos oma bändikaaslastega. Kristjan mängib klahvpille, Kalmer basskitarri ja mina akustilist kitarri. See lugu saab olema väike aastalõpu kingitus ja üllatus meie kuulajatele. Mis lugu see olema saab, jätame üllatuseks. Vanusest hoolimata pole hilja õpingutega alustada. Ženja Fokin hakkas tšellot õppima ja miks mina temast halvem olen! Lähen ka pillimängu õppima.

Mida sa soovitaks inimestele hea päeva alustuseks?

Kui ärgata varem, siis on ka päev pikem. Hommik on mõnus ja rahulik aeg, õues on veel vaikne, ei ole häirivaid tegureid ning saab kasutada seda päevaosa iseenda jaoks. Tehke näiteks miskit sportlikku. Ise näiteks leian hommikuti alati võimaluse raadiotöö kõrvalt teha stuudios kätekõverdusi, kükke, selja- ja kõhulihaseharjutusi - seda kõike jõuab laulude ajal. Seepärast vahel ehk eetris veel hingeldangi kui süda taob äsja tehtud 40 kätekõverdusest.

Kui kell saab 10, siis pakatad energiast ja sul on hea tunne ainuüksi sellepärast, et oled nii palju juba korda saatnud. Ei ole seda alateadlikku enesesüüdistamise efekti, et pole veel miskit teinud ja ei viitsi midagi ka tegema hakata. Kõige raskem hetk hommikuti on voodist püsti saamine, edasi läheb kõik juba täistuuridel. Harjumise asi.

Kuidas sa enda unistusi täide viid? Mis sind motiveerib?

Ma olen alati liikunud oma unistuste poole. Minu arvates peab alati olema eesmärk ja edasiviiv jõud - siht silme ees. 

Loomulikult ei saa end kohe kõige kõrgemale astmele upitada, kui ei ole läbitud vahepealsed trepiastmed. Kui unistan näiteks mingist superautost, siis ma ei saa seda endale kohe lubada. Esmalt väike auto, siis sellest parem, aasta pärast võibolla veel parem ja lõpuks jõuan selle unistuseni. 

Mul on lapsest saati olnud unistused. Olen eluaeg oma unistusi ellu viinud ja pea kõik on täitunud. Mingid uued sihid on muidugi veel - alati võib saada paremaks ja on midagi veel avastada. Nüüd on minu suur unistus leida võimalikult palju aega iseenda ja oma lähedaste jaoks.

Mis on sinu jaoks õnn ja õnne valem?

Õnn on rahutunne südames. Õnn on see, kui sa saad iga päev teha neid asju, mis sulle rahuldust pakuvad. Õnn on see, kui lähed hea tujuga tööle ja tuled hea tujuga koju. Kui saad elada nende inimestega, kellega sa ennast hästi tunned ja kes sulle kallid on. Kui ka su lähedastega on kõik hästi.