Mihhail Lotman Foto: Sven Arbet/Ekspress Meedia
Poliitika
3. detsember 2020, 08:49

Mihhail Lotman: ma ei ole abielureferendumi fänn (34)

Mihhail Lotman tunnistab intervjuus Maalehele, et ta ei saa hääletada abielureferendumi välja pakutud küsimuse poolt. 

"Mina ei ole sugugi selle referendumi fänn, absoluutselt mitte. See küsimus, mis on välja pakutud, ei ole hea. Tavaliselt tehakse referendum siis, kui tahetakse midagi muuta," selgitab Lotman, et praegu tahetakse referendumil küsida, kas jääb nii, nagu seadustes juba on.

Kui perekonnaseaduse esimene paragrahv on liit mehe ja naise vahel, siis mida selle küsimusega tahame seal muuta või kui see endiselt kehtib, siis kui tihti me peame seda taaskehtestama, ei mõista Lotman. "Ma ei ole põhimõtteliselt referendumite vastane, aga antud küsimuse poolt ma küll ei saa hääletada."

Refereeritud artikli täisteksti loe Maalehest. 

18. aprillil seatakse plaani järgi Eesti rahva ette küsimus „Kas abielu peab Eestis jääma mehe ja naise vaheliseks liiduks?“.

Koalitsioonis on kolm Isamaa saadikut avalikult öelnud, et ei toeta abielureferendumit – Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Siim-Valmar Kiisler ja Üllar Saaremäe. Juhul kui nendele lisandub ka Mihhail Lotman, ei pruugi referendumi eelnõu esimesel lugemisel riigikogus läbi minna. Selleks on vaja kokku 51 häält, millest opositsioonil on 45 häält. Koos nelja isamaalasega oleks häälte arv  kokku 49. Kui korruptsioonikuriteos süüdi jäänud Kalev Kallo asendusliige Imre Sooäär otsustab Toompeale minna,  võib see  vastuhäälte arvu veelgi kasvatada. 

„Seda raha oleks nii paljude muude probleemide lahendamiseks vaja. Kasvõi alla vaesuse piiri elavad lapsed, vähekindlustatud pered ja vanurid. Või mis teie arvate?“ on Sooäär rahvahääletuse kohta öelnud. Ta oli ka üks kooseluseaduse eestvedajaid.