Pop-elektrooniline duo Púr Múdd: Oliver Rõõmus ja Joonatan SiimanFoto: Liina Notta
Inimesed
1. detsember 2020, 14:51

Púr Múdd toob oma muusikaga tähelepanu vaimsele tervisele: näeme kõrvalt ja võitleme ka ise nende probleemidega

Rahvusvahelist läbilööki tegev pop-elektrooniline duo Púr Múdd andis välja kauaoodatud lühialbumi “On My Mind”, millega tuuakse muuhulgas tähelepanu vaimsele tervisele. “Soovime oma muusikaga edasi anda teadmist, et inimene ei ole üksi oma murega,” ütlevad bändiliikmed Oliver Rõõmus ja Joonatan Siiman. 

Oliveri sõnul on lühialbum mõnusalt melanhoolne ja tantsuline ning kõik kuus lugu on justkui üks teekond. “Selle teeb ühtseks tänaseks tekkinud äratuntav Púr Múddi käekiri ja minu vokaal igal lool,” lisab bändi teine liige Joonatan.

Üks eesmärkidest on näidata, millist muusikat teeb Púr Múdd: “Oleme aastate jooksul teinud muusikat erinevate lauljate ja artistidega, kuid päris oma stiili polnud veel leidnud. 2019. aastal tegime stuudios palju uusi lugusid ja vaikselt hakkas oma suund välja kujunema. 2020. aasta alguseks oli pilt selge ja lõpetada aasta albumiga, oli igati hea mõte!” arvab Oliver. Joonatan tõdeb, et lisaks uue muusikasuuna tutvustamisele, oli eesmärk lugudega näidata ka iseennast: “See on aus pilguheit meie eludesse.” 

“Eriliseks teeb asja, et see on meie esimene ühine album,” ütleb Oliver. “Igal lool on minu hääl. Ma ei oleks kunagi arvanud, et midagi sellist üldse teen ja minu muusikal võiks olla miljoneid kuulamisi… Samuti hindan väga Oliveri usku minusse kui lauljasse,” rõõmustab Joonatan. Just albumi nimilugu “On My Mind” on Joonatani jaoks kõige tähtsam: “Selle sõnum on minu jaoks oluline ja võtab albumi ühtselt kokku.”

Seitse miljonit kuulamist

Nii Oliver kui Joonatan arvavad, et albumi kõige populaarsem lugu on "Ooh Aah". “Eks kindlasti sellepärast, et tegime suurepärase sõu “Eesti laul 2020” finaalis. Samas on lugu piisavalt lihtne ja kaasahaarav, et seda laulavad kaasa nii 2aastased kui ka 50aastased,” räägib Oliver.  “See andis meile korraliku hüppe ja on vanemaks vennaks kōikidele teistele lugudele albumil,” arvab Joonatan. 

Kahel lool ilmusid ka muusikavideod, mis Joonatani sõnul on justkui vennad. “Ühes mängin mina ja teises Oliver. Mõlemad videod on inspireeritud laulusōnadest,” ütleb ta. “”Da Da Da” videos näitleb Joonatan ja selle videoga üritasime esile tuua üksindust ja seda, kuidas võib-olla osad inimesed ei ole endaga rahul peeglisse vaadates. “On My Mind” videos mängin mina masenduses või depressioonis olevat meest, kes ei leia oma kohta elus. Lõpuks leiab ta rahu kirikust,” selgitab Oliver. 

Kohe saab albumil täis seitse miljonit kuulamist ja see on mõlema bändiliikme jaoks väga suur asi. “Oleme siiralt rõõmsad ja tänulikud, et meid nii palju kuulatakse. Eriti rõõmsad oleme, et meid kuulatakse ka väljaspool Eestit: näiteks Saksamaal, Hollandis ja Brasiilias,” rõõmustab Oliver. “Olen muidugi alati unistanud sellistest numbritest, aga ei arvanud kunagi, et see vōiks reaalsus olla. Täna aga ootan, et need numbrid oleks kümnekordsed,” räägib Joonatan. 

Albumil saab täis seitse miljonit kuulamist ja see on mõlema bändiliikme jaoks väga suur asi Foto: Liina Notta

Oluline rääkida vaimsest tervisest

Uue albumiga soovivad muusikud tuua tähelepanu vaimsele tervisele ja loodavad, et inimesed ei ole keerulistel aegadel enda muredega üksi. “Näeme kõrvalt ja võitleme ka ise iga päev nende probleemidega. Eriti praegusel keerulisel ajal, kus hirmutab inimesi koroona ja paljud kaotavad oma töö, on nendel teemadel väga tähtis rääkida. Enesetappude arv on maailmas üleüldiselt kasvutrendis ja statistiliselt on Suurbritannias ja Jaapanis tõusnud number eriti kõrgele. Mina usun, et muusika on üks väga hea ravim,” tõdeb Oliver. 

“Sotsiaalmeedia platvormide kasutamise kasvuga on vaimse tervise korrashoid väga oluline, kuna inimesed tihtipeale võrdlevad ennast ja enda elusid teiste omadega. Koroonaaeg on seda samuti võimendanud ja kindlasti tekitanud juurde muresid ja probleeme. Enesetappude kõrge arv näitab, et inimesed on tihti enda muredega üksi ja vaimsele tervisele pööratakse vähe tähelepanu. Meie oma muusikaga soovime edasi anda teadmist, et inimene ei ole üksi oma murega,” räägib Joonatan. “Me tihti ei näita välja seda, mis meil peas toimub, aga see trend võiks muutuda, sest siis saame päästa elusid. Vaimsest tervisest võiks alati rohkem rääkida.”

Púr Múdd on sihi seadnud ka Eesti Muusikaauhindade elektroonilise albumi nominatsioonile.” Oleks suur rõõm, kui peaksime saama nomineeritud. See oleks kindlasti tunnustus ka Eesti rahva poolt meie tehtud tööle,” arvab Oliver. Joonatan sõnab, et palju enam albumeid välja ei anta ja auhind oleks äge. “Eks kodumaal võiks ju ka auhindu korjata,” lisab ta.