ReisirongFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
30. november 2020, 21:34

Lisatud Elroni kommentaar!

RABATUD REISIJA: Elroni arvates viirust Eestis polegi? Enamik sõitis maskita, sest teavitust praktiliselt polnud (57)

Nädalavahetusel Tartust Tallinnasse sõitnud reisija oli rabatud sellest, kui vähe jagati rongis teavet koroonaviiruse ja maskikandmise kohta. Eriti arvestades viiruse raugematut levikut ja seda, et ühistranspordis on maskikandmine kohustuslik.

„Eile rongiga sõites jäi mulje, et viirust Eestis ei olegi või ei ole Elroni juhtkond sellest kuulnud,“ ütles anonüümsust palunud reisija Õhtulehele.

Reisijal jäid vajakajäämised silma juba pealinna sõites, sealt tagasi tulles kontrollis ta need üle. Tema sõnul pole rongi seintel teavitussilte „Kanna maski" ning puuduvad ka kätepuhastusvahendid. „Tartu bussides on suured punased sildid ja puhastusvahendid on iga ukse juures, keskmise ukse juures lausa kaks,“ võrdles ta.

„Valjuhääldi kaudu hõigatakse rongis peatusi, kuid ainult väljumisel Tallinnast ja saabumisel Tartusse mainitakse põgusalt maske. Ei öelda, et valitsuse määrusega on maskid siseruumides ja ühistranspordis kohustuslikud,“ märkis reisija.

Pärast Kitseküla ja Ülemiste peatust, kust tuleb alati peale palju inimesi, infot maskide kohta ei jagatud. „Teavet ei jagatud ka järgmistes peatustes,“ sõnas reisija ja ütles, et Tartu bussides jõutakse iga peatuse kõrval maha hõigata ka maskikandmise kohustus.

„Tulemus: Tartu bussides üks-kaks inimest maskita, teistel kõigil mask ees; rongis mõned maskiga inimesed, ülejäänud maskita,“ nentis ta.

Reisija sõnul liikusid piletimüüjad rongis ringi, kuid ei juhtinud reisijate tähelepanu maskikandmise vajadusele.

„Tagasisõidul küsisin, miks ta reisijaid ei teavita. Vastas, et ei ole tema kohustus. Minu küsimise peale panid lähemal istujad, kes vestlust kuulsid, maskid ette. Üks naine isegi vabandas ja ütles, et unustas,“ kirjeldas reisija. 

„Nii me siis võidamegi üheskoos pingutades selle viiruse!“ pahandas reisija.

Kommenteerib Elroni turundus- ja kommunikatsioonijuht  Mariis Adamberg: 

EV Valitsus on andnud suunise kanda avalikes kohtades ja sh ühistranspordis maski või katma nina ja suu näiteks salliga. Elron teavitab ja meenutab kõigile reisijatele maskikandmise vajadust ja nõuet läbi heliteavituse kui ka infosiltide rongides. Vastavad infosildid on kõikide rongide sisenemisalades ja on nähtavad nii ustealas seisjatele kui reisijasalongis istujatele, seega ei vasta tõele väide justkui rongides sellekohane info puuduks.

Maski puudumise tõttu ei meil õigust kellegi reisi katkestada. Seda enam, et võib olla ka neid inimesi, kellel on maski kandmine vastunäidustatud ning valitsuse korralduse kohaselt ei pea eraldiseisva tõendiga meditsiinilist näidustust või muud erivajadust (muuhulgas seda, et maski ei ole võimalik kanda) tõendama. 

Vastav info on kättesaadav Terviseameti lehelt.

Sellegipoolest loodame, et reisijad on mõistvad ja vastutustundlikud ning annavad viiruse leviku tõkestamiseks ka oma panuse.

Lisaks oleme taganud reisijatele nii käte desinfitseerimise kui ka kätepesu võimaluse.

Samuti on rongides korralik õhuvahetus, kus on tagatud pidev välisõhu juurdevool ning reise teenindame nii pikkade rongidega kui võimalik, et oleks piisavalt võimalust hoida teistega mõistlikku vahet.

Lisatud Elroni kommentaar 1.12 kl. 08.42