Video: Vahur Laiapea
Film
5. detsember 2020, 18:00

VAATA ESILINASTUST! | „SEE HABRAS ELU“: Aafrika külas peab arst suutma kõike, ka aidata sandistatud suguelunditega tüdrukuid (10)

Õhtulehe veebis toimub 5. detsembril kell 18.00 dokfilmi „See habras elu“ esmaesitlus! Vahur Laiapea filmi kangelane on Keenia külas haigla loonud dr Beppe Gaido. Tohtri käed on tööd täis: vaja on aidata sandistatud suguelunditega tüdrukuid, kellel verejooks seisma ei jää, lappida laste luid ja teha kõike muud, mis vaid ette tuleb.

Chaaria on 5000 elanikuga küla Keenias Meru maakonnas. Itaaliast pärit arst Beppe Gaido hakkas sinna 1998. aastal haiglat rajama. Nii sündiski Cottolengo Chaaria Hospital, katoliiklaste rajatud ja töös hoitud haigla. Beppe on hariduselt infektsionist, aga Chaaria haigla tegi temast ka günekoloogi, kirurgi ja ortopeedi. 

Dokfilmi "See habras elu" režissöör ja ühtlasi operaator Vahur Laiapea tutvustab vastvalminud loomingut nõnda: "On jõulude ootus, on mangode valmimise aeg. Lapsed ronivad puude otsa, et magusaid vilju kätte saada, pudenevad alla ja murravad luid. Jõulud toovad haiglasse alati palju lisatööd. Ka tüdrukute suguelundite sandistamise lõikusi tehakse rohkem jõulude ajal. Nii ravibki Beppe tüdrukuid, kellel külaeided on kliitori ja häbememokad ära lõiganud ning kellel verejooks pärast seisma ei jää. Beppe on valmis verejookse sulgema, laste luid kokku lappima, keisrilõikeid tegema. Jõuluootusel on Chaarias mitu nägu, sellesse mahub sündi, elu ja surma.

Haigla surnuaed on väike. On paratamatu, et inimesed maetakse ühishauda. Pinnas võimaldab hauad kaevata kahekümne meetri sügavuseks. Maetakse kihtidena, mille vahele visatakse mulda. On öö, on matused. Mehed toovad haua kõrvale kaks linatäit karbikesi ja riidekompse. Vend Giancarlo loeb palve. Karbid ja kompsud vistakse hauda. Loen looteid ja lapsi. Nelikümmend üks tuleb kokku."

Autor tänab „Eesti Arstid Aitavad Maailma“ juhti doktor Jüri Terast ja tema kolleege, kelle abiga said võimalikuks selle filmi võtted 2018. aasta novembris-detsembris. Pikemalt saab selle ja autori mitmete teiste filmide sündimise kohta lugeda raamatust „See habras elu“ (Vahur Laiapea, EKSA 2020).

Dokfilmi „See habras elu“ käis Vahur Laiapea filmimas Keenias. Foto: Erakogu