Imre Sooäär 2016. aastal riigikogus.Foto: Alar Truu
Poliitika
30. november 2020, 12:02

KABELIMATS RAHVAHÄÄLETUSELE? Kallo asendusliikmeks riigikogus on Imre Sooäär (16)

Korruptsioonikuriteos süüdi jäänud Kalev Kallo asemel peaks riigikokku pääsema Imre Sooäär. Viimased kuud välisministeeriumis diplomaadina töötanud Sooäär ei osanud veel öelda, kas ta ka võimalusest kinni haarab.

Sooäär ütles telefonitsi Õhtulehele, et ta teab küll, miks talle helistatakse, kuid vastust tal anda pole: ta sai ise äsja teada võimalusest riigikokku pääseda ja pole veel otsust langetanud. Keskerakonna fraktsioon ootab temalt jah- või ei-sõna tänase päeva jooksul.

Sooääre riigikokku pääsemine võib tähendada suurt lööki koalitsiooni plaanidele viia kevadel läbi abielu mõiste kohta käiv rahvahääletus. Sooäär kirjutas poolteist nädalat tagasi sotsiaalmeedias: „Ühiskond on tõesti pooleks. Kas on seda mõtet veel rohkem referendumiga lõhestada? Nii või teisiti saab üks või teine pool olema pettunud.“

Ta lisas rahvahääletuse kohta: „Seda raha oleks nii paljude muude probleemide lahendamiseks vaja. Kasvõi alla vaesuse piiri elavad lapsed, vähekindlustatud pered ja vanurid. Või mis teie arvate?“

Sooäär oli ka üks kooseluseaduse eestvedajaid. „Kooseluseadus oli oluline verstapost, mis eraldas Eesti selgelt endistest Nõukogude Liidu okupeeritud riikidest ja viis meid isikuvabaduste mõttes Lääne-Euroopa arenenud riikide hulka. Kõigis maailma arenenud riikides kehtib kodanikele võimalus riiklikult registreerida oma kooselu, sõltumata soost ja seksuaalsest sättumusest läbi tsiviilpartnerluse seaduse või abielu. Eesti astus selle seadusega olulise sammu edasi põhiõiguste-, perede ja kodanikevabaduste kaitsel,“ ütles Sooäär eelmisel aastal Õhtulehele.

Kui Sooäär peaks abielureferendumi küsimuses astuma vastuseisjate poolele ja sama teevad ka sotsiaalmeedias pahameelt näidanud Isamaa riigikogulased, on praegusel koalitsioonil teema rahvahääletusele viimiseks koos ilmselt minimaalne häälteenamus ehk 51 häält.

Sooäär on kuulunud kolme riigikogu koosseisu: 2003. aastal Res Publica fraktsiooni, hiljem juba Reformierakonna rahvasaadikuna. Sooäär lahkus riigikogust 2016. aastal Taavi Rõivase valitsuse kukkumisega ja astus 2018. aastal välja ka Reformierakonnast. Vaatamata Keskerakonna nimekirjas kandideerimisele pole ta partei liige.

Juulis teatas Sooäär sotsiaalmeedias, et on võtnud elus vastu uue väljakutse: „Osalesin avalikul konkursil ja alates tänasest alustan tööd Välisministeeriumi uues äridiplomaatia büroos.“

Juhtub Sooäär oma asendusliikme kohast loobuma, peaks riigikokku saama kas Tiit Terik või Jaan Toots, kes on mõlemad ustavad parteisõdurid ja toetaksid ilmselt koalitsiooni ühist liini.