Veiko ÕunpuuFoto: Teet Malsroos
Film
29. november 2020, 14:28

Veiko Õunpuu Põhja-Soome puhkama ei läheks: ma ei taha säilinud lummust argisusega rikkuda (1)

PÖFFi parima Balti filmi auhind jäi Eestisse – žürii kuulutas võitjaks Veiko Õunpuu „Viimased“. Õunpuu ütleb, et filmi võtted Soome tundras olid tema jaoks väga erilised.

Žüriiliige, Luksemburgi produtsent Paul Thiltges hindas, et Põhja-Soome tundra ilu on filmis jäädvustatud meisterliku operaatoritööga. „Inimese heitlused sellel otsatul ja inimtühjal alal, traditsioonide ja progressi vahel, tõstatavad küsimuse kuhugi kuulumisest ning kujutavad kõigi seal elavate tegelaste üldist üksildust."

Õunpuu sõnul tuli auhind talle meeldiva üllatusena ja võit teeb talle loomulikult heameelt. „Selle filmi võtted olid väga erilised, tekkis mingi oma „Viimaste“ maailm, ilmselt ääremaa avaruse ja muust maailmast lahusoleku ning muidugi ka väga toredate ja andekate inimeste tõttu. Seda nii kaamera ees kui taga,“ kirjeldas režissöör.

Kas filmimees armus Põhja-Soome maastikku ja põhjapõtradesse ära ka ning plaanib võimalusel sinna talvepuhkusele sõita? „Selle mälestuse pärast ma võttepaiku enam väga külastada ei tahakski, ei taha säilinud lummust argisusega rikkuda. Küll aga tahan kunagi Lapimaa kaudu Põhja-Jäämere äärde sõita ja Norra rannikul veel aega veeta.“ 

„Viimased“ on põhjamaine vestern, mille tegevus toimub metsikus Lapimaa tundras. Filmi peategelane on noor kaevur Rupi, kes loodab tundrat õõnestades piisavalt raha kokku kühveldada, et kaevandusküla hingemattev tolm igaveseks jalgelt raputada. Aga töö kaevanduses on seiskunud, sest Rupi põdrakasvatajast isa keeldub oma maid müümast. 

Film valmis Eesti, Soome ja Hollandi koostöös. Eesti näitlejatest teevad filmis kaasa näiteks Pääru Oja, Taavi Eelmaa ja Juhan Ulfsak.