LEILI VISKAMAS: Järva-Jaani tuletõrjeseltsi juht Tuve Kärner (vasakul) ja liige Vello Virks

näitavad, kuidas tuletõrjeauto tagaosas sauna pidada. Ainult kütmine on praegu tegemata.Foto: Aldo Luud

Inimesed
30. jaanuar 2001, 00:00

Tuletõrjeautos saab leili visata ja kaminat kütta

“Kord sõitsime saunaga suvel järve äärde. Üks auto, lapsega pere sees, seisis kaldal. Järsku kargas meie saun-autost seitse paljast meest välja ja kihutas järve poole. Kujutan ette, kuidas pereisa tütre silmi kattis,” meenutab Järva-Jaani tuletõrjeseltsi juht Tuve Kärner ja muheleb.

Kui Tuve Kärner oma ebatavalist sauna ja kaminat ajakirjanikele näidata tahab, ootab neid takistus. “Kus kamin on?” pärib Tuve, kulm kipras. “Aga saun?” toetab abikaasa Silva.

Kärnerite mure on põhjustatud asjaolust, et kadunud objektid asuvad ümberehitatud tuletõrjeautodes. Õnneks on Järva-Jaani aga väike ja peagi meenub, kus garaažis seisab saun ja kust leida kaminat, et tuli alla teha.

Koos seltsi tuletõrjemuuseumiga kujutavad liikurid endast suurt kohalikku vaatamisväärsust. Kaugematele elanikele valmistab uudne autopark rohkem üllatusi.

Tavaliselt mahub sauna-tuletõrjeauto lavale kuus inimest. Kerise võib kuumaks ajada ka sõidu peal. Leiliruumist viib üks uks autojuhi selja taha, kus saab kummargil riideid vahetada. Teisest pääseb kuni 120 kraadi käest lumme või järve hüppama.

Leiliruumiga sõiduk ise, mudel Ford 600, valmis 1965. aastal. Saun sai temast, tõsi küll, tunamullu. Teine sama mudeli auto rikastus kaminasaaliga eelmise aasta oktoobris.

“Tegelikult on see väike konverentsikeskus,” kinnitab Tuve Kärner. Kamin praksub juhi selja taga ja täidab ruumi tubase soojaga. Istmed jäävad kamina ümber poolringi. Ühe seina ääres seisab veel puust lauake.

Kamina ostis Kärner Soomest. “Aga nad, sindrid, ei ole osanud teha autovarianti,” kurdab ta, naer silmis. Nimelt kipuvad küttekehas metall ja kivi kokku loksuma. Järva-Jaani konarlikul tänaval saadabki sõitu ühtlane lõgin.

Koduses Järva-Jaanis asub seltsil aga tuletõrjemuuseum, mille uksel rippuv silt lubab avada uksed külastaja soovil. Helistatagu vaid Tuve Kärnerile või ta naisele. Muuseumi avas selts vanas pritsimajas tunamullu, kui ta pidas 100 aasta juubelit ja hoone tagasi sai.

Ka mõte ühte neljast Ford 600 tuletõrjeautost saun ehitada tekkis 1999. aastal. “Tulime Tallinnast “Tuli lahti!” etenduselt,” meenutab Tuve Kärner. “Vilu ilm oli. Seltsi liige Avo Oismann viskas nalja, et nii hea oleks koju sõita, kui autos saun oleks. Saaks ilusti Järva-Jaaniks sooja sisse. Poole aasta pärast oligi saun olemas.”

17. veebruaril vuravad saun ja kamin Järva-Jaanist Pühajärvele Kuldkala kalapeole. Kes julgeb kalapüügi kõrvalt ise jääsuplust proovida, võib kasutada ka sauna.

Kamina autos pidamise tegevuse luba

Järva-Jaani vallavalitsus andis Järva-Jaani tuletõrjeseltsile lustliku dokumendi “Kamina autos pidamise tegevuse luba”. Paberil seisavad täpsed juhtnöörid, kes, kus ja kuidas võib endises tuletõrjeautos kaminat pidada.

Näiteks lubab paber tarvitada kaht kaminatäit puid vallamaja puuriidast soojusenergia tootmise eesmärgil. Kamina pidamise tegevust harrastada võib aga “Järva-Jaanist alates igal pool”. Kõige tipuks võib kaminat pidav selts viibida puhkuse ajal vallamajas ilma lipsuta ega pea mütsi maha võtma. Loa number: JJV-k 01.