KollaažFoto: 4xKalev Lilleorg/TV3
Toiduuudised
27. november 2020, 21:13

SYNNE VALTRI PAVLOVA: vaata selle ja teiste hõrgutiste retsepte, millega lauljatar tuhandeid toidab

Reede õhtul teevad Joel Ostrat ja Synne Valtri teleajalugu, sest mitte kunagi varem pole TV3 õhtusöögisaates toitu valmistatud niivõrd suurele seltskonnale nagu täna Tapa sõjaväelinnakus.

Tippkokk Joel Ostrati külaliseks on armastatud lauljatar Synne Valtri, kellele meeldib väga süüa teha. Seekord seisab tal ees aga erakordne väljakutse - valmistada kolmekäiguline õhtusöök Tapa sõjaväelinnaku kahele tuhandele ajateenijale!

Synne valmistab näiteks sealiha, kartuli-bataadikreemi, bruschettasid, pavlovaid, eksootilist salsat ning põnevaid mokteile „Suvine õppus“, „Metsa punch“ ja „Hommikune rivistus“. Joel Ostrati sõnul on saate suurim katsumus kahele tuhandele sööjale pavlovate valmistamine.

Retseptid 4-le

EELROOG

Kamuflaaž bruschetta

Prantsuse sai / tomatisalsa / Saaremaa forell / tume ploomi seesam

  • 1/2 baguette
  • 100 g kergsoolaforell (Heimon)

Tomatisalsa

  • 25 ml oliiviõli
  • 150 g tomat
  • 5 g basiilik
  • 15 g küüslauk
  • 150 g laabijuust
  • 200 g rukola 
  • 50 g punane sibul
  • tšillikaun (maitse järgi)

Maitsesta soola ja pipraga, lisa ume ploomi seesamiseemneid kaunistuseks (Umami).

Valmistamine:

Viiluta baguette pooleks: sai rösti ahjus, rösteris või kuumal pannil.

Valmista tomatisalsa: tükelda sibul, tomat, küüslauk, tšilli. Maitsesta soola ja pipraga, sega oliiviõliga.

Serveeri: aseta krõbedale saiale kuhjaga salsat, aseta peale forell, puista peale seesamiseemned ume ploomiga. Riivi kergelt laabijuustu. Kaunista rukola lehtedega.

PEAROOG

Peidus pinna all

sealiha / seened / juust / suitsupaprika / sibulad 

  • 400 g seakael
  • 120 g sibul
  • 100 g šampinjon
  • 70 g riivjuust
  • 100 g kartul
  • 200 g bataat
  • 100 ml 35% rõõsk koor
  • 250 g Türgi uba 
  • 50 g või 
  • 4 lehte lehtkapsas
  • 10 ml oliiviõli
  • 50 g roheline sibul

Pealepuistamiseks: röstitud sibulahelbed.

Maitsestamiseks: sool, pipar, Cayenne’i pipar, suitsupaprika pulber

Liha marinaad

  • 2 tk küüslaugu küüs
  • 50 ml apelsinimahl
  • ½ spl sojakaste
  • 25 ml õli
  • 15 g ingver
  • 50 g mesi
  • 2 g Cayenne’i pipar

Maitsestamiseks: soola ja pipart

Valmistamine:

Ahjuliha sibula- juustu ja šampinjoniga:

Liha marinaad: haki peeneks ingver, küüslauk ja sega kokku soola, õli, pipra, mee,  sojakastme ja apelsinimahlaga. Aseta lihahaamriga kergelt tambitud 3-4 cm paksused lihasteigid vähemalt 6 tunniks marinaadi.

Marineerunud liha pruunista kuumal pannil 2 min mõlemalt küljelt. Pruunista pannil sibul šampinjoniga, aseta pruunistatud köögiviljasegu lihale. Kata riivjuustuga ja aseta ahju 180 kraadi juurde 35 minutiks.

Kartuli-bataadikreem: keeda kooritud bataat ja kartul koos pehmeks soolaga maitsestatud vees. Kurna vesi, lisa rõõsk koor ja või ning mikserda vahtu. Parema tulemuse saamiseks aja segu läbi sõela ja mikserda enne serveerimist uuesti. Maitsesta soolaga.

Türgi oad: ehmata Türgi ube kuumas vees. Siis prae pannil võis paar minutit. Maitsesta soola ja natukese Cayenne’i pipraga.

Garneering: maitsesta lehtkapsas õli ja soolaga ja küpseta ahjus 10 min 160 kraadi juures tšipsiks. Anna viimane lihv roale rohelise sibula ja röstitud sibula helvestega. Raputa peale suitsupaprika pulbrit.

DESSERT

Tõeline pomm

besee / sidrunikreem / granadill / piparmünt

4 tk pavlova põhi

  • 2 tk munavalge
  • 100 g tuhksuhkur

Kreem:

  • 2 g vaniljepasta
  • 150 ml 35% rõõsk koor
  • 500 g mascarpone
  • 5 g apelsinikoor
  • 2g  vaniljesuhkur
  • 40g suhkur
  • 1 tk sidrun
  • 1 g konjaki essents
  • näpuotsaga kuivatatud apelsini koor (Umami)                  
  • 50 g granadill (kasuta mahla koos seemnetega)
  • 25 g pohlad 
  • 20 g maasikas
  • 10 g kuivkülmutatud vaarikad

Kaunistuseks: piparmündilehed

Valmistamine: 

Vahusta tuhksuhkruga 35% rõõsk koor. Mascarponele sega sisse ühe sidruni mahl, apelsinikoor, konjaki essents, suhkur ja vaniljesuhkur. Sega kreemid kokku.

Eksootiline salsa: tükelda maasikad neljaks. Lisa külmutatud jõhvikad, tükeldatud piparmünt ning grandadilli mahl, sega need omavahel salatiks.

NB! Kuidas teha pavlova põhja?!

Pane pavlova kokku: pavlova põhja pane natuke kreemi, seejärel lisa eksootiline salsa ja siis peida marjad kreemi alla. Kõige peale purusta näppude vahel külmkuivatatud vaarikaid. Puista peale tuhksuhkrut läbi sõela ja kaunista mündilehega. 

Roogade juurde sobitatud mokteilide retseptid ( 1 mokteili kogus)

EELROOG

Mokteil “Suvine õppus”

melon / ingver / sidrunhein / koriander / vesi

  • 8 cl kollase meloni mahl 
  • 10 cl gaasita vesi
  • 2 cl sidrunheina siirup 
  • 2 cl laimi mahl
  • 2 viilu ingverit
  • 1 leht koriander

Valmistamine: 

Lisa ingver šeikerisse ja tambi nuiaga. Seejärel lisa ülejäänud koostisosad šeikerisse, raputa ja kurna läbi sõela klaasi. Kaunista koriandrilehega.

PEAROOG

Mokteil “Metsa punch”

pohl /  mustikas / aroonia / estragon / rosmariin

  • 10 cl gaasita vesi
  • 2 cl Küllus pohla siirup 
  • 4 cl Küllus aroonia mahl 
  • 4 cl Küllus mustika mahl
  • 0,5 cl estragoni siirup 

Valmistamine: 

Lisa koostisosad seguklaasi, lisa jää ja sega. Lisa klaasi jää ja vala jook välja. Kaunistuseks lisa rosmariini oks.

DESSERT

Mokteil “Hommikune rivistus”

  • ingveri infusioon / sidrun / kohv / virsiku bitter 
  • 10 cl gaasita vesi
  • 2 cl punase pipra siirup 
  • 1,5 cl sidrunimahl 
  • 3 viilu ingverit
  • 1 lusikatäis kohvivahtu
  • 2 tilka virsiku bitterit

Valmistamine: 

Aseta viilutatud ingver vette ligunema, nii tuleb veele kerge ingveri maitse. Kurna välja ingver ja lisa saadud vesi seguklaasi. Lisa sidrunimahl ja piprasiirup ning sega. Kurna segu klaasi. Aseta lusika abil kohvivaht joogi peale. Pärast pisut ootamist tekib vahu alla must kohvikiht, mis annab mokteilile huvitava efekti.