Lauljatar Susanna Aleksandra toob Kumu lavale kuldsete kuuekümnendate õhustiku, interpreteerides Ameerika jazzitähe Nancy Wilsoni laule.Foto: Jazzkaar
Saund
27. november 2020, 18:37

Jõulujazz tähistab 25. sünnipäeva 15 kontserdiga

25. sünnipäeva tähistav festival „Jõulujazz“ võtab fookusesse inimhääle ning meeles peetakse möödunud aegade suurkujusid eesotsas Johann Sebastian Bachi, Frédéric Chopini ja Nancy Wilsoniga.

Laupäeval, 28. detsembril algav festival toob kahe nädala jooksul kuulajateni 15 kontserti. Avakontserdiga astub Kumu auditooriumis lavale gypsy-jazzi viljelev kvartett Titoks ja Mélodie Gimard’i flamenko-ansambel Hispaaniast. Pühapäeval musitseerivad ühel laval kolme muusikapere vanem ning noorem põlvkond, kontserdil “Käbid & Kännud: Leiburid, Remmelid, Tafenaud” esitavad isad ja lapsed koos klassikat, jazzi, folki, tangot ja musette´i. 

Oma 10. sünnipäeva tähistab just Jõulujazzilt tuule tiibadesse saanud vokaalansambel Estonian Voices ja seda kontserdiga “Estonian Voices 10 & Sõbrad”. “10 aastat tagasi Jõulujazzil andsime oma esimese täispika suurema kontserdi. Oli palju ootusärevust ning ergastavat lavanärvi. Tänavune juubelikontsert sarnaneb toonasega suurel määral paljuski seetõttu, et mitmed lood tulevad ettekandele esmakordselt. Uute lugude kõrval saavad kõlama ka vanad hitid ning parimad palad koostöödest sõpradega,” lisab ansambli liige Kadri Voorand. Nii on lavale on palutud ka vokaalgrupi endised liikmed ning ansambel Curly Strings.

Mitmed artistid teevad oma kontsertidega kummarduse möödunud aegade legendaarsetele muusikutele. Peedu Kassi kammeransambel koos solistide Marianne Leiburi ja Lauri Saatpaluga pakub oma nägemuse Bachi jõuluaegsest suureteosest “Magnificat” ja helilooja instrumentaalpaladest põimitud kavaga. Lauljatar Susanna Aleksandra toob Kumu lavale kuldsete kuuekümnendate õhustiku, interpreteerides Ameerika jazzitähe Nancy Wilsoni laule. Ansambel Titoks viib meid 40-50 aastate Pariisi, kus jazzilavadel tegid ilma mustlaskitarrist Django Reinhard ja viiuldaja Stéphane Grappelli.  

Saksa saksofonist ja helilooja Daniel Erdmann annab oma trioga kontserdi nii Tallinnas kui Viljandis. Foto: Jazzkaar

Oma festivalidebüüdi teeb ka konkursi “Noortebänd 2019” võitja Kelly Vask. Rahvusvahelistest artistidest astuvad festivalil üles lisaks Mélodie Gimard’i flamenko-ansamblile, kus külalisena teeb kaasa Eestis resideeruv trompetivirtuoos Jason Hunter, veel saksa-prantsuse-inglise trio Daniel Erdmann’s Velvet Revolution ning pianist ja helilooja Marcin Masecki. 

“See, et praegusel keerulisel ajal saame pühade-eelsesse aega tuua häid emotsioone eriliste kontsertidega, on imetlusväärne. Muusika teeb hingele head ning püüdleb pimedusest valguse poole. Ootame juubelifestivali kontserte väga ning palume kuulajatel hoida ennast ja kaasinimesi pidades kinni Vabariigi Valitsuse ja Terviseameti poolt kehtestatud reeglitest,” kommenteerib festivali kunstiline juht ja direktor Anne Erm meenutades, et praegusel ajal on üksteise hoidmine eriti oluline.