Hingamisharjutus, mis aitab rõõmu tunda ja iga päeva tähistadaFoto: ÕL
Puuduta mind
21. november 2020, 07:35

„PUUDUTA MIND“ | Hingamisharjutus, mis aitab rõõmu tunda ja iga päeva tähistada

“Me saame tähistada elu mitte ainult täna, vaid iga algava päevaga. Iga päev on väärtuslik sellisel moel, mida me sageli ette kujutadagi ei oska,” räägib Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm. Elu tähistades saame rõõmustada kõikide pisikeste asjade üle, mis meie päeva täidavad. Tee kõike seda, mis paneb sind suurepäraselt tundma. Tee nii nagu see päev oleks pidupäev ja tähista lihtsalt olemist.”

Tähista iga päeva

Et tähistada päeva, soovitab Monika näiteks otsida kapist välja riided, mida kannad pidupäevadel, lüüa end üles, katta laud nagu algaks pidu, teha midagi erilist, naerda ja nautida head seltskonda. “Kui ees on ootamas töisemad tegemised, siis tee teadlikult seda nii, nagu tegemist oleks maailma kõige olulisema asjaga,” soovitab Monika. Võimalusi on palju. Ja mis peamine - naerata suuremalt, kallista soojemalt, naera kõvemini, armasta nii, et terve maailm seda näeb!

Hingamisteraapias väljendab hingamine elu. “See, kuidas sa hingad, väljendab sinu võimekust elada. Mida vabamalt, suuremalt ja sügavamalt sa hingad, seda rohkem oled sa valmis elu kogu selle imelisuses vastu võtma,” räägib Monika. Seega lõdvestumine ja vabalt ilma takistustega hingamine toetavad elu elamist kergusega ja elu tähistamist. Seda saab avada läbi hingamispraktikate. Kopsude avamine sügavamale ja pikemale hingamisele avab elule.

Lihtne harjutus koduseks praktiseerimiseks:

Leia mugav asend, kas istudes või lamades.

Harjutusse minekuks tee eelnevalt kolm-neli rahulikku tavalist sisse- ja väljahingamist.

Hinga sügavalt sisse ja alusta harjutust väljahingamisest. Hinga välja, alustades lugemist neljani, hingates kogu sisse hingatud õhk välja. Tekib tunne, et kopsud lähevad lõpuni tühjaks.

Kui kopsud on tühjad, siis hoia hinge kinni ja loe neljani.

Rahulikult ja aeglaselt hinga sisse, lugedes neljani. Tunne, kuidas sisse hingamisel kopsud avarduvad ja täituvad kopsu tipuni õhuga. Hoia hinge kinni, jälle neljani lugedes. Pööra tähelepanu aistingutele, mis kehas tekivad.

Hinga uuesti lõpuni kops tühjaks ja jätka seda harjutust, tehes 5-8 seeriat.

Kui tuled harjutusest välja, siis enne igapäevaste toimetuste juurde asumist võta endale paar minutit aega tavapäraselt hingates, et tunnetada aistinguid oma kehas.

Monika Palm Foto: Erakogu

Monika Palm on läbinud sünnitoetuse, doula ja rasedate joogaõpetajate koolituse. Beebiootel naistele ei ole soovitav teha hingamispeetusega harjutusi. Rasedusaegsele perioodile on omad toetavad hingamisharjutused.