Eesti astub Rotterdamis võistlustulle 20. mail teise poolefinaali esimeses pooles.
Saund
20. november 2020, 22:30

Eurovisioni toimumiseks on laual neli võimalust

Mais Rotterdamis toimuva Eurovisioni puhul on kindel, et see toimub, aga mis vormis, sõltub koroonaviiruse leviku olukorrast.

Praegu on Euroopa ringhäälingute liit (EBU) ja Hollandi riikliku ringhäälingu kanalid NPO, NOS ja AVROTROS järgmise aasta Eurovisioni laabumiseks välja töötanud neli stsenaariumi, mille puhul A tähendab tavapärast võistlust ja B vähendatud inimeste arvuga võistlust. 

„Eesti laulu“ peaprodutsent Tomi Rahula on Õhtulehele öelnud, et nad ei mõtle praegu veel Eurovisioni peale, sest see on  ajaliselt veel nii kaugel. Kindel on aga see, et lauluvõistlus toimub ja Eesti osaleb seal. „Eks kui üritus hakkab lähemale tulema, näeme, mis olukord maailmas valitseb. Tänase seisuga saaksime kohale minna. Hollandis on küll karantiininõuded, aga need ei tundu nii drastilised.“ 

Tomi Rahula loodab, et kui Eurovisioni A-stsenaarium ei lähe käiku, jääb veel B ehk delegatsioonid saavad Hollandisse ikkagi kohale sõita. „Delegatsioonijuhtidele on juba räägitud, et B-stsenaariumi puhul on tiimid poole väiksemad ja ka pressiakrediteeringuid antakse vähem. Aga see kõik on mõistetav, kui maailmas on selline olukord.“

Et 2021. aastal osalevad võistlusel samad 41 riiki, kes oleks pidanud võistlustulle minema tänavu kevadel, jäetakse poolfinaalidesse jagunemine samaks, nagu jaanuaris välja kuulutati, vahendab eurovision.tv. Eesti astub lavale 20. mail teise poolefinaali esimeses pooles.

Eurovision 2021 toimub Rotterdamis 18., 20. ja 22. mail. Esimeses poolfinaalis võistleb 17 riiki ning teises 18. Kes Eestit Rotterdamis esindab, selgub 6. märtsil „Eesti laulu“ finaalis.

***

Neli stsenaariumi 2021. aasta Eurovisioni toimumiseks:

Stsenaarium A: tavapärane lauluvõistlus

Poolfinaalid toimuvad 18. ja 20. mail ning finaal 22. mail. Kõik lauljad ja delegatsioonid on kohal ning antakse üheksa kontserti (koos peaproovidega) täismajale. Kavas on arvukalt tegevusi Rotterdamis ja selle ümbruses. 

Stsenaarium B: pikivahe hoidmisega Eurovision 

Kõik lauluvõistlusel osalejad peavad hoidma üksteisest 1,5 meetri kaugusele. Üheksa kontserti toimub plaani järgi. Publik on küll areenil, kuid saali lastakse vähem rahvast. Nende vahel, kes on juba pileti soetanud, korraldatakse loosimine. Kaotajatele makstakse piletiraha tagasi. Delegatsioonide suurus on piiratud. Tegevused Rotterdamis ja selle ümbruses kohandatakse vastavalt olukorrale.

Stsenaarium C: reisipiirangutega Eurovision

Ahoy Arenal kehtib stsenaarium B. Kui mõni delegatsioon ei saa Rotterdami sõita, esineb artist kodumaal. Need aga, kellele pole reisipiirangut kohaldatud, esinevad Ahoy Arenal. Kõik etteasted põimitakse ühiseks sõuks. 

Stsenaarium D: Eurovision eriolukorras

Kui Madalmaadel peaks uuesti kehtestatama eriolukord, toimub Eurovision ilma publikuta ja ilmselt ka lisasündmusteta. Osalejate etteasted tulevad nende kodumaalt ja miksitakse ülekandes kokku.