Vastne võitja Douglas Stuart 19. novembril ekraanil kõnet pidamas. Foto: AFP/Scanpix
Raamat
20. november 2020, 12:50

Bookeri auhinna võitis alkohooliku poja lugu

Tänavuse Bookeri auhinna võitjaks kuulutati šoti-ameerika autori Douglas Stuarti debüütromaan „Shuggie Bain“. Autobiograafiline teos kirjeldab alkohoolikust ema käe all kasvava poisi puruvaest lapsepõlve 1980. aastate Glasgow's.

Autor ongi raamatu pühendanud oma emale, kes suri, kui ta oli 16. Douglas elab 24. eluaastast New Yorgis, kuhu ta läks õppima moekunsti. „Shuggie Baini“ lükkas tagasi 30 kirjastust, enne kui raamat avaldaja leidis. 

Võiduromaani kaanefoto. Foto: AP/Scanpix

The Guardiani teatel on Stuart James Kelmani (1994) järel teine šotlane, kes on 50 000 naela suuruse kirjandusauhinna võitnud. Küpses eas kirjanikukutse leidnud Stuart nimetab Kelmani romaani „How Late It Was, How Late“ elumuutvaks. „Nägin esimest korda raamatu lehekülgedel oma rahvast, oma dialekti.“ 

Mullu läks Booker jagamisele: võitjateks kuulutati Kanada superstaar Margaret Atwood ("Testament") ja briti autor Bernardine Evaristo ("Tüdruk, naine, teine").  Ajalehe The Guardian teatel oli kaks võitjat ka aastatel 1974 ja 1992, kuid seejärel auhinna reegleid muudeti, et seda ei saaks enam sündida.