Michael Jackson (1958–2009).Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
18. november 2020, 12:54

Suri Michael Jacksoni plaatidele ainulaadse kõla andnud mees

86 aasta vanuses on surnud Ameerika heliinsener Bruce Swedien, kelle töö Michael Jacksoni albumitel „Bad“, „Off the Wall“ ja „Thriller“ aitas 1980. aastate popmuusika kõlapilti kujundada.

Swedieni tütar Roberta kirjutas Facebookis, et tema isa uinus teisipäeval igavesele unele. „Ta elas pika elu, mis oli tulvil armastust, suurepärast muusikat, suuri purjepaate ja kaunist abielu. Me rõõmustame selle elu üle. Kõik armastasid teda.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Quincy Jones (@quincyjones)

Jacksoni omaaegne produtsent, legendaarne Quincy Jones nimetab oma järelehüüdes Swedieni muusikatööstuse parimaks heliinseneriks. „Ma ei kujutanud üle 70 aasta ettegi, et võiksin salvestama minna teadmiseta, et Bruce on puldis."

Jones ei pane imeks, et igas klubis, kus ta enam kui neljakümne aasta jooksul igas maailmaotsas käinud on, kõlab kesköötunnil „Billie Jean“, „Beat It“, „Wanna Be Starting Something“ või „Thriller“. „See on geniaalse Bruce Swedieni teene, ja kuulen veel nüüdki, kuidas artistid teda matkida püüavad.“

Swedien pälvis karjääri jooksul viis Grammyt – kolm koostöö eest Jacksoniga ja kaks koostöö eest Jonesiga albumitel „Back on the Block“ ja „Q’s Jook Joint“. Nimekas heliinsener lõi kaasa ka BB Kingi, Paul McCartney, Mick Jaggeri, Barbra Streisandi, Diana Rossi ja Jennifer Lopezi laulude timmimisel.