Noortebänd 2020 FinaalFoto: Erki Parnaku
Noortebänd
15. november 2020, 16:47

Vaata ka: elu.ohtuleht.ee/noorteband

GALERII | „Noortebänd 2020“ võitja YE: Ida-Virumaal tehakse samuti lahedat muusikat, olgugi et vene keeles

„Noortebänd 2020“ konkursi võitis Narva poistebänd YE. „Ma olen õnnelik!“ hüüab rõõmsalt bändiliige Aleksandr võidust kuuldes. Mis võis neile võidu tuua? „Arvatavasti meie vene ausus. Oleme ausad oma muusika, sõnade ja kuulajatega. Me ei ürita kedagi jäljendada, me oleme päris inimesed kitarridega,“ pakkus YE konkursi algul, millega nad teiste võistlejate hulgast eristuvad. 

Võit on poiste jaoks eriti ootamatu, sest kandidatuuri esitasid nad viimasel minutil. „Me saime „Noortebändist“ teada alles kandideerimise viimasel päeval. Saatsime kohe enda salvestatud laulu ära,“ räägib kitarrist Alexey. „Ja siin me nüüd oleme!“ lisab teine kitarrist Jevgeni. 

Võidu üle on nad nii rõõmsad, et saavad vaevu sõna suust. „Me ootasime seda, aga ei arvanud, et võidame,“ rõõmustab Alexey. „Ei uskunud, aga näed, võitsime,“ lisab solist Egor. „Näpistage mind!“ kirjeldab Vassili võiduemotsioone. Tõsi, konkursi algul Õhtulehele antud tutvustusintervjuus ütlesid poisid, et ei lähe võistlema: „Sest see on muusika, mitte kaugushüpe. Tahame lihtsalt inimestele näidata, et Ida-Virumaal tehakse samuti lahedat muusikat, olgugi, et see on vene keeles.“

YE koosneb viiest poisist – Vassili Garenskihh, Alexey Kupavyh, Jevgeni Mihhejev, Egor Gratšjov ja Aleksandr Titov. Poiste sõnul mängivad nad muusikat, mis on segu klassikalisest alternatiivrokist ja pungist. Nad käivad ülikoolis ja õpingutega paralleelselt üritavad valmis saada oma esimest albumit, mille peale läheb ka lõviosa nende ajast. Laulud kirjutab bändile Egor. „Üldiselt kõik minu laulud on seotud valusate emotsioonidega elust enesest ja albumi kontseptsioon on seotud minu isikliku armastuslooga,“ lisab noormees.

Egor tegutses sooloartistina juba ammu, aga tundis, et midagi on puudu. Nii hakkas ta otsima endale bändipoisse. Praeguseks on nad selle koosseisuga tegutsenud poolteist aastat. „Muusika on meie eludes juba sünnist saati,“ räägib trummar Aleksandr. Osa poisse on teinud muusikat peaaegu neli aastat, teised ainult ühe. Poiste esimene ühine mälestus pärineb 2019. aasta suvest, kui basskitarrist kutsus neid kõiki juuni keskel kokku, et koos musitseerida. „Tulemus kõlas väga hästi arvestades, et võõrad inimesed mängisid esimest korda koos. Nüüdseks oleme parimad sõbrad ja meid ei peata miski,“ räägib Egor, et kui varem kohtusiti niisama, siis nüüd on muusikast saanud peamine põhjus, miks poisid kokku tulevad. „Õpime ja töötame lihtsatel ametikohtadel, aga nädalavahetustel paneme jalga teksad ja selga nahktagid, silume juuksed ja lähme proovi. Esmaspäevaks oleme jälle viis lihtsat Narva kutti.“

Oma bändi nimest poisid rääkida ei taha, sest see pidavat tähendama midagi roppu. Egori sõnul on see släng, millest osa saab aru ja osa ei saa, aga neile see nii meeldibki. 

Kuhu YE oma muusikaga jõuda soovib? „Unistame plaadi tegemisest ja Venemaale tuuritama minemisest. Unistame närusest raiderist [esinejate soovinimekiri], kus meie bäkkaris [backstage – lavatagune ruum] on halvaks läinud puuviljad ja viin. Tahaksime teha täiesti teistsugust muusikat sellest, mida oleme minevikus teinud või mida üldse keegi teine on teinud.“

Laupäeval peetud finaalis võistlesid viis andekat koosseisu – Echolove, YE, The, Velle ja Tanel Vaikjärv. Võitja valis välja žürii, kuhu kuulusid Karl Sirelpuu, Marii Reimann, Anett Kulbin, Egert Milder ja Erik Morna.