Video: Tatjana Iljina
Toiduvideod
14. november 2020, 10:05

REISILE TALDRIKUL | VIDEO | Türgi maius künefe valmib vaevata ja toob päikese välja

Kui sügistuuled lõikavalt külmaks kisuvad ja rõskus end kontideni järab, on mõnus meenutada kaugemate maade maitseid – eriti nüüd, mil kuri koroonaviirus ei luba kodust kaugemale reisida. Teeme ühe mõnusa Türgi maiuse künefe, mis on lihtne ja oh-kui-soojendav!

Eestis peavarju saanud õpetajatest Türgi abielupaar, Celal Yıldırım ja tema naine Sibel Yılan näitasid ühel jahedal novembrikuupäeval Siin & Sääl kogukonnaköögis, kuidas künefe´t  teha. Sotsiaalset ettevõtet Siin & Sääl teevad koos Eesti Pagulasabiga siin elavad pagulased ja uussisserändajad. Siin & Sääl aitab pagulastel alustada ettevõtlusega, pakkudes äriideede teostamiseks pinda ja oskusteavet.

Arvutiõpetajast Celal ja teoloogist Sibel on Eestis elanud juba kaks aastat. Siin tegelevad nad kokanduskursuste ja keeleõpetamisega. Ka eesti keel on neil suus – Celal räägib vabalt, Sibel veidi vähem.

Vaadates nääpsukest ja veidi ujedat Sibeli, tundub uskumatu, et pere pidi Türgist põgenema. Nimelt on naine oma kodumaal pidanud koguni vangis istuma, kuna pooldab islamivaimulik Fethullah Güleni õpetusi.

Õhtuleht on varem kirjutanud, et Gülen elab vabatahtlikus eksiilis USAs Pennsylvania osariigis. Tema pooldajaid koondab usuliikumine Hizmet, mis propageerib rahu ja mõõduka maailmavaatega islamit.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on Güleni aga nimetanud terroristiks, süüdistanud riigipöördekatse tegemises ning korraldanud halastamatu gülenistide tagakiusamise, mille käigus arreteeriti kümneid tuhandeid inimesi. 

Eestis saavad Celal ja Sibel aga end turvaliselt tunda. Nende peres sirgub aastane poiss, kes sündis juba Eestis. Nad on väga tänulikud ja leiavad, et Eestis on hea elada.

Celal ütles, et kuna tema on pärit jahedamast Türgi osast, ei sega teda siinne külmem kliima. Ka meeldivad talle Eesti toidud, näiteks ahjukartulid lamba- või veiselihaga. Eestlased siiski nii palju ei söövat kui türklased, lisab ta naerdes. „Türgis on väga palju perekondlikku ajaveetmist seotud toiduga. Koos tehakse süüa, koos süüakse. Valisimegi teile tutvustamiseks retsepti, millega Türgis eineid lõpetatakse.“

Siin on retsept:

Türgi magustoit. Foto: Tatjana Iljina

Künefe

Üks väike pannitäis (kahele)

Vaja on

  • 100 g kadayıfi (peenike nisust pastalaadne toode, leidub maitseainepoodides ja Rimis)
  • 50 g soolata motsarella juustu
  • 50 g võid
  • 1 klaas suhkrut
  • 1 klaas vett
  • 3-4 tilka sidrunimahla

Tee nii

1. Künefe valmistamist alustatakse suhkrusiirupi keetmisest. Pane potti vesi ja suhkur ning lase keema. Lase ca 3 minutit keeda ning lisa 3-4 tilka sidrunimahla. Seejärel võta siirup pliidilt ning jäta see puhkama.

2. Lõika kadayif väikesteks tükkideks ja sega sügavas kausis sulavõiga.

3. Viiluta juust.

4. Kui kõik koostisosad on valmis, määri pann võiga. Kasuta võimalusel väiksemamõõdulist metallist (s-o praadimiskindlat) taldrikut, aga saab ka väikese panniga. Seejärel laotage osa kadayif'ist võiga määritud pannile. Suruge see tugevalt teise taldriku abiga pannile.

5. Seejärel laota motsarella pannile pandud kadayif'i peale. Lisa juustukihi peale sama kogus hakitud kadayif'i ning vajuta tugevalt "kinni". Veendu, et kadayif peidaks juustu täielikult.

6. Lülita pliit sisse ning küpseta mõlemalt küljelt ca 5 minutit, kuni koorik muutub kuldpruuniks. 

7. Enne teise külje küpsetamist määri pann uuesti võiga. Küpsetamise ajal lisa künefe peale kuumutatud siirupit. 

Nipp! Künefe pannil keeramisel on abiks lame portselanist taldrik või plaat.

Kui künefe on küpsenud, eemalda see tulelt. Kui on, puista üle meelepäraste pähklitega, eriti hästi sobivad pistaatsiapähklid.

Serveeri jäätisega.

PS! Kes tahaks minna Celali ja Sibeli juurde Türgi kokakooli, sel tasub kiigata Siin & Sääl kodulehele!