Nelikaare koguduse muusikaline koosseisFoto: Erakogu
Saund
6. november 2020, 19:12

Nelikaare koguduse bänd viljeleb tavapärasest popilikumat muusikat: selles on palju spontaansust ja vabadust

Kuressaares asuval Nelikaare kogudusel on vägev muusikaline koosseis, kes viljeleb jumalateenistustel tavapärasest popilikumat ja kaasahaarvamat muusikat. „Teekond hetkelise bändi kokkusaamiseni on olnud pikk,“ ütleb bändijuht Hans Heiki Metsamaa.

Nelikaare koguduse muusikalisse koosseisu kuuluvad bändijuht, kitarrist ja vokalist Hans Heiki Metsamaa, teine vokalist Sandra Loik, Gaius Murrand elektrikitarril, Sigrid Koppel Basskitarril; Arthur Koppel cajón’il ja Taavet Kütt klahvidel.

„Mina olen teeninud koguduses muusikalise osaga aastast 2014. Mõni aeg hiljem liitus ka Sandra, kes mind alati on usinalt aidanud. Enne praegust aastat tegime kiriku laval ainult duosid ja vahel triosid, aga sellel aastal otsisime välja iga vähegi hakkajama noore ja moodustasime bändi. Suurema bändi idee on olnud õhus kogu aeg, aga pole olnud inimesi, kellel oleks piisavalt tahtmist oma aega ja vaeva panustada,“ räägib Hans.

„Meie muusika eesmärk on ülistada ja kiita Jumalat, selles on palju spontaansust ja vabadust,“ ütleb bändijuht.  „Üldiselt teeme teiste artistide laule, aga natukene on ka omaloomingut, kuna sel aastal sai minu poolt paberile kolm lugu. Tegelikult naljakas on see, et olin proovinud juba pool aastat ühte lugu kirjutada, kuni ühel päeval sai kirja lausa kolm. See oli palvevastus ja tean, et üksi ma poleks sellega hakkama saanud. Jumal on see, kes inspireerib meid oma vaimuga ja aitab meil muusikat luua.“

Tavajuhul käiakse vanades traditsioonilistes kirikutes, kus sellist muusikat tihti ei kuule

Bändi muusika on mõneti popilikum, tänapäevasem ja kaasahaaravam, kui tavaliselt jumalateenistusel ollakse harjunud kuulama. „Tegelikult on seda popiliku ja kaasahaaravamat muusikat juba tehtud tükk aega. Lihtsalt tavaline eestlane käib tavajuhul vanades traditsioonilistes kirikutes, kus sellist muusikat nii tihti ei kuule. Meie muusikat mõjutavad suuremad bändid nagu Bethel, Hillsong ja Eestist: Juhan Ungru, Vend Joonas, Timo Lige ja paljud teised,“ räägib Hans. „Selline muusika oli olemas juba enne meie tulekut. Oleme lihtsalt seda muusika stiili edasi viinud/arendanud.“

„Mina isiklikult praeguse ajaga võrreldes olin kohutav musitseerija. Laulsin mööda, iga neljas duur läks sassi ja rütm oli ebatäpne. Sarnast asja oli näha ka meie bändis esimestel kuudel, kus läks ka väga palju sassi, aga õnneks oleme palju arenenud ja oskame nüüd paremini laule esitada,“ arvab Hans.

„Bändiga me otseselt mujal esinenud ei ole, küll, aga teisi kogudusi külastades leiame me inimesed kellega saame koos ülistada ja musitseerida. Populaarsemad laulud on selged enamikel koguduse muusikutel. Seega pole raske koos mängida,“ ütleb Hans. Kõige ägedam etteaste oli tema sõnul ühel jõulupeol Kuressaare Siioni kirikus,  mille jaoks tehti rohkem proove, laulud olid ägedad ja kohal oli palju rahvast.

Nende kõige parem lugu on Hansu sõnul „Sinu riik olgu maa peal“. Meil ei ole just palju laule, aga oma muusikast on see üks lahedamaid. Kahjuks seda veel kuskilt kuulata ei saa, aga loodetavasti läheb see lähitulevikus Spotifysse ja Youtube keskonda üles. Teine laul, mis pole meie oma, aga väga meeldib on „Võite näen“ (See A Victory - Elevation Worship),“ räägib ta.