Video: Hannes Dreimanis
Inimesed
5. november 2020, 13:04

KUULUS TIKTOKIS | ÕL VIDEO | TANTSULINE ELU! Ihtüoosihaige Esta: pean TikTokis jälgijatele selgitama, et olen 18aastane, mitte 40

„Olime Rakveres toidupoes, kui hakati järsku keset poodi hõikama Esta nime. Ma olin nii ehmunud,“ ahhetab 18aastase neiu ema. TikTokis kuulsust koguv ihtüoosihaige Esta aga vaid rõõmustab tuntuse üle: „Seda võiks rohkemgi olla!“

„Olen õnnelik, et inimesed, kes mind ära tunnevad, tulevad rääkima. Suhtlen nendega hea meelega. See on palju parem kui tagaselja sosistamine, et „see on ju see tüdruk TikTokist“,“ räägib Esta Riis. Tüdruk, keda on sünnist saati nuhelnud ihtüoos ehk kalasoomustõbi. Tegu on päriliku ja eluaegse nahahaigusega, mille puhul on naha sarvkihi rakkude uuenemine kiirenenud. Mõlemad vanemad võivad ise olla terved, kuid kanda haiguse geeni ja saada seetõttu ihtüoosihaige lapse. 

Nii juhtus ka Estaga. Tema ema Eda (46) nendib, et on sugupuud uurinud, kuid ei tuvastanud ühtegi seda tõbe põdevat inimest. „Kui Esta sündis, öeldi, et tal on enneaegse lapse nahk. Mina aga hakkasin kohe kahtlema, et see pole õige asi. Mul oli ju üks ihtüoosihaige tütar juba olnud. Ta elas kahekuuseks. Nii pandigi Esta kohe pärast sündi inkubaatorisse ja ta läks Tartu haigla poole teele,“ meenutab tüdruku ema raskeid läbielamisi. 

Esta beebina. Foto: Erakogu

Abitus ja abi käsikäes

„Kui Esta sündis, siis ma olin nii hädas, sest selle haiguse kohta oli väga vähe infot. Mul oli tunne, justkui oleks mind siia maa peale üksinda jäetud,“ kirjeldab Eda. Viimases hädas pöördus ta isegi nõia poole. „Tundsin, et see on viimane õlekõrs,“ räägib Eda, et sai kohalikult posijalt hingeabi. 

Lapsepõlv oli Esta jaoks väga raske. Ta hakkas kõndima kaheaastaselt ja veetis palju aega haiglas. Ühel raskemal ööl arvas Eda juba, et jääb ilma ka teisest tütrest. Haige lapse eest hoolitsemist raskendas korraliku pesemisvõimaluse puudumine. 2008. aastal Esta abistamiseks korraldatud heategevuskampaania võimaldas neil selle lõpuks saada.

„See oli tohutuks abiks. Muidu sain ainult nii pesta, kui ema tegi tule pliidi alla ja soojendas seal vett. Vann pandi mulle pliidi kõrvale, et soe oleks. Meil oli ka WC külmas kohas ja mul oli hästi tihti põiepõletik. Kui meile vannituba ehitati, läks elu kohe poole kergemaks,“ meenutab Esta. 

Dokument võib poes taskusse jääda

Ihtüoosi tõttu näeb äsja täiskasvanuks saanud Esta välja nagu keskealine naine. „Eelmisel aastal käisin ma vanema vennaga Lätis. Olin siis alaealine ja läksin kaubaga, mis sisaldas ka alkoholi, venda kassa juurde ootama. Müüja hakkas aga juba asju läbi lööma ja dokumenti ei küsinud,“ räägib neiu, et tõenäoliselt läinuks see läbi ka teistes kauplustes. 

ÕE JA VENNA ARMASTUS: Väike Esta vanema venna turvalises süles. Foto: Erakogu

Kuid Esta on korralik tütarlaps, kes sisustab vaba aega mitmete hobidega. „Kui koroonaaeg algas, siis avastasin enda jaoks pildistamise ja ostsin kaamera. Ma ärkasin tihti vara üles, et päikesetõusu jäädvustada,“ räägib Esta. Kuigi ta on püüdnud kaamera ette sättida ka väikeseid sugulasi, siis loodusfotod on ikka kõige südamelähedasemad. Ka harrastab ta jalgrattasõitu ja naudib sõpradega linnas hängimist, eriti kinos käimist. Viljandimaal Kõpu alevikus asuvas kodus ootavad tüdruku hellust ja paisid koer ja kolm kassi. 

Omajagu õhtuid kulub aga TikToki videoplatvormil tegutsemisele. „Laadisin selle rakenduse alla juba 2-3 aastat tagasi, aga siis piirdusin lihtsalt teiste videote vaatamisega. Mingil hetkel hakkas kripeldama, et võiksin ka ise proovida videoid teha. Tõdesin, et mul pole vahet, kui mu videot vaatab ka vaid kaks inimest.“

Esta haaraski Värska sanatooriumis ravil olles telefonikaamera ja tegi video, kus ta maigutab suud räppar Pluuto loo järgi. „Video sai poole tunni jooksul umbes 500 meeldimist,“ meenutab neiu, et ta poleks osanud sellist populaarsust ettegi kujutada. „See oli minu jaoks uskumatu!“ 

@estaofficial

Kell on neli pole und ja 😁💚. ##mõtetes

♬ mõtetes - Liisu_sounds1

Selle video kommentaariumis pärivad Esta-vanused noored, et mida teeb küll 40aastane naine TikTokis. Neiu aga selgitab vapralt, et ta on tegelikult noor ja näeb selline välja nahahaiguse tõttu. Kuigi praeguseks on Esta üles laadinud juba peaaegu 60 endast filmitud videot, uuritakse temalt TikTokis ikka, kuidas ta end vaatamata oma välimusele avalikult eksponeerida julgeb.

„Ma ei tea, mulle meeldib videoid teha! Ma vastan inimestele vabalt, mis mul viga on. Ma tahakski, et inimesed teaks sellest haigusest rohkem. Et nad ei läheks minust eemale, kartuses, et see nakkab,“ räägib Esta, et on võtnud oma missiooniks teiste harimise ihtüoosi teemal. 

Kuid Esta pole hea tahte saadik vaid internetis. Ta käib end näitamas ka Tartu ülikooli arstitudengitele, et nood saaksid haiguse kohta õppida. Tütarlast ei häiri kui arst koos tudengitega tema ümber tiirutab ning nad tema naha seisukorra üle arutavad. „Mul on hea meel, et saan tulevaste arstide õpetamisele kaasa aidata.“

Ema süda muretseb

Kui ema sai teada, et Esta tegutseb TikTokis, oli ta alguses lausa kuri. „Ma ütlesin talle, et mis asi see olgu. Miks ta end seal näitama peab? Mis eputamine see on! Aga siis ma hakkasin vaatama, et isegi vanainimesed löövad TikToki videotes tantsu. Pakkusin Estale isegi, et teeme ühe tantsu koos, aga tema sõnul on emaga koos tantsida nõme,“ kirjeldab Eda.

Ema ja tütar hakkavad mõlemad kõva häälega naerma. Esta ütleb emale, et kunagi võib selle tantsu ikkagi ära teha. „Aga mitte praegu!“ lisab ta pärast mõningast mõttepausi. 

EMA KIBELEB TIKTOKI: Esta lubab, et kunagi teeb ta empsiga ühise tantsuvideo ära. Foto: Hannes Dreimanis

Esta TikToki kontol on reas kõikvõimalikke tantse ja suumaigutamisi nii kodu- kui välismaiste lugude saatel. Jälgijaid on tal peaaegu 8000 ja tema videoid on meeldivaks märgitud üle 124 000 korra. Neiu lemmiktiktokker on temavanune pealinna piiga Kertu Paavel, kes Eesti lugudele tantsusamme loob.

@estaofficial

##duet with @beatriceofficial_ @kertukiki ❤️💓

♬ saame tuttavaks - fenkii

Esta tantsuvideote kommentaariumist leiab palju ilusat tagasidet. „Mul oleks ka sellist positiivsust vaja,“ märgib üks tütarlaps. Teine leiab: „Aitäh! Sul on kuldsed sõnad ja sa meeldid meile.“

Esta võrdleb praegust elu koolipõlvega. „Algklassides mind kiusati. Tekkisid kambad, kes olid minu vastu. Mulle öeldi, et ma näen välja nagu hapukurk, ja ma ei tea, mis sõnu veel välja mõeldi. Siis ma olin nõrgake ja hakkasin kohe nutma. Aga nüüd ma olen tugevam. TikToki positiivsed kommentaarid on mind tugevamaks teinud,“ räägib Esta.

Lisaks TikToki karjääri edendamisele mõtiskleb Esta ka selle üle, millist ametit õppida. Praegu katsetab ta Viljandi kutseõppekeskuses, millise erialaga võiks edasi minna. „Mulle on tegelikult kõige rohkem meeldinud kokandus, aga ma ei saaks seda tööd teha, sest mu käed on teistsugused ja ketendavad. Mulle aga väga meeldib süüa teha. Kui ema on tööl, kokkame vennaga kahekesi. Meie lemmik on Bologna pasta, aga mulle meeldib teha ka lasanjet ja erinevaid küpsetisi,“ räägib neiu, kelle vanaema on 47 aastat kokana leiba teeninud. Ema Eda arvab, et eks sealt see kokanduspisik pärit ongi. 

„Juuksuriks saamine on minu kõige suurem unistus,“ õhkab tütarlaps. Ta otsib soenguideid internetist ja käib ka emaga juuksuris kaasas, et uusi nippe otseallikast ammutada. Ema Eda naeratab. „Minu juuksed on need põhilised, mille peal proovitakse,“ nendib ta.

Kõige kaugem riik, kus Esta on käinud, on Ungari. Ta unistab ka kaugete eksootiliste maade nägemisest: „Loodan, et saan kunagi reisida soojale maale, kus on palmid ja sinine meri.“