Video: Hannes Dreimanis
Inimesed
31. oktoober 2020, 13:00

ÕL VIDEO | TÄNAVAKÜSITLUS: mida arvavad viljandlased Jaak Joala mälestusmärgi kavandist? (1)

"See park, kus praegu kõnnime, on sündmuste keskpunktis, sest siia plaanitakse ühe kuulsa muusiku skulptuuri. See on inimesed omavahel tülli ajanud," selgitab inglise keelt kõnelev mees oma kaaslannale kuldsete sügislehtedega kaetud Viljandi pargis jalutades. 

Noorte jututeemaks on kavandatav Jaak Joala mälestusmärk, mis vägisi skandaali järgi lõhnab.

Viljandi haiglas sündinud Jaak Joala elas esimesed elukuud Kunderi tänaval. Tema ausammast soovib Posti tänava äärsesse parki püstitada MTÜ Meie Viljandi, mida juhib Viljandis elav soomlasest ettevõtja ja Isamaa erakonna munitsipaalpoliitik Harri Juhani Aaltonen. Mees on enda sõnul Joala loomingu suur austaja. ERR-i kultuuriportaal vahendab aga, et Eesti kujurite ühendus peab Jaak Joala ausamba Viljandisse rajamise kunstikonkurssi formaalseks ja vastutustundetuks ning soovitas ka oma liikmetel sellel konkursil mitte osaleda. Ühenduse nimel linnavalitsusele pöördumise saatnud Gea Sibola Hansenit häiris, et ausamba konkurss on liiga lühikese tähtajaga (loomeaega anti kaks nädalat – toim) ja pealegi veel suunatud pakkumisega. 

Sakala teatel osaleski konkursil lõpuks vaid skulptor Mati Karmini eskiis, mille eest kunstnik 70 200 eurot küsib ning millest 50 000 Viljandi linnavalitsus kinni maksab. Seda, et kolmest žüriiliikmest kaks eskiisi heaks kiitisid ning see nüüd meeletul kiirusel töösse võetakse, äratab aga kahtlust.

"Tunnistan, et teen esimest korda elus sellist asja ja tõesti olen harjunud eraettevõtluses nii, et asjad peavad liikuma suhteliselt kiiresti," kommenteeris Aaltonen "Aktuaalsele kaamerale."

Õhtuleht uuris, mida linlased Joala mälestusmärgi kavandist ja maksumusest arvavad.

"Üle 70 000! See on jõhker," nendib üks kohalik.

Foto: Kuvatõmmis

"Veits imelik näeb see välja," hindab noorhärra.

Foto: Kuvatõmmis

"Minule ta sobib," leiab aga kõige vanem küsitluses osalenu. 

Foto: Kuvatõmmis

Vaata teisi arvamusi videost!